FİNANS

Hesap işletim ücreti kalkıyor

Faiz dışı ücret ve komisyonlarla ilgili çalışmaya göre, yeşil kartlılar ve işsizlik ödeneğinden faydalanan bireysel müşteriler ayrıcalıklı müşteri sayılacak.

Hesap işletim ücreti kalkıyor

Bu müşterilerden hesap işletim ücreti ve ayda iki adet para transferi ücreti alınmayacak.

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile bir süredir yürüttüğü bankaların faiz dışı ücret ve komisyonlar ile ilgili çalışmasında sona yaklaşıldı. TBB’nin çalışmasına göre, bireysel müşterilerden alınan hesap işletim ücreti, hesap sayısından bağımsız olarak TL ve döviz hesapları olarak iki kategoride alınabilecek. Çalışmadaki asıl dikkat çekici uygulama ise, düşük gelir grubuna ait müşterilere yönelik. Buna göre, yeşil kartlılar ve işsizlik ödeneğinden faydalanan bireysel müşteriler ise, ayrıcalıklı müşteri sayılacak, ayrıcalık tanınan müşterilerden hesap işletim ücreti ve ayda iki adede kadar para transferi ücreti alınmayacak.

TAHSİS ÜCRETİ ALINMAYACAK
Reuters’ın haberine göre, TBB çalışma taslağında, yer alan diğer bazı maddeler özetle şöyle:
- Boş hesaplardan tahsil edilemeyen hesap işletim ücretleri en fazla 12 ay bekletilebilecek.
- Mevduat hesabı açma ve cüzdan yazdırma işlemlerinden ücret alınmayacak. Müşterinin kendi hesabının bağlı olduğu banka şubesi, hesabın olduğu bankanın ATM’lerinden, para çekme limitine kadar olmak üzere kendi hesabından ilgili banka ATM’lerinden yapılan para çekme işleminden ücret alınmaz
- Bireysel kredi işlemlerinde kredi tahsis ücreti dışında ücret alınmayacak; ipotek tesis, ekspertiz işlemlerinde yalnızca belgelenen hizmet tutarı talep edilebilecek.

KREDİYİ ERKEN KAPATMA

- Konut kredilerinde, tahsil edilen erken ödeme ücretine kadar yapılandırma ücreti alınabilecek. Reddedilen kredi taleplerinde ücret alınmayacak.
- Banka ve kredi kartı işlemlerinde, kayıp, çalıntı, isim değişikliği gibi yenilemelerde bir yıl içinde ilk iki işlemden ücret alınmayacak.
- Kredi kartı yıllık ücreti, ilk kullanımdan sonra tahakkuk ettirilebilecek, en erken tahakkuk periyodu bir yıl olacak.
- Ücretsiz kartlarda, kart basım-gönderme, yenileme, e-posta talep edilmeyen hallerde ekstre basım-gönderme ücreti ve kampanya katılım ücreti talep edilebilecek.
- Bankalar, kredi kartı nakit avans işlemlerinde faiz dışında ücret ve komisyonları serbestçe belirleyecek.
- Aşırı güçlük ve ek çalışma gerektiren ürün, hizmet ve doküman ücretlendirmesi müşteri ile yazılı mutabakat yapılarak belirlenek.

Bakanlığın görüşü alınacak
Tüketicinin Korunması Kanunu’nun TBMM Genel Kurulu’nda onaylanmasıyla BDDK’nın ücret ve komisyonlarla ilgili esasları yayımlayarak uygulamaya geçmesi bekleniyor. BDDK, bankalar, ilgili bürokratlar ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nı kapsayan çalışma gruplarında, taslak üzerinde uzlaşıldı. Retuters’a bilgi veren bir yetkili, Bakanlığıın görüşünün ardından BDDK’nın Tüketicinin Korunması Kanunu’nun Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla eş zamanlı uygulama tebliğini yayımlamayı hedeflediğini söyledi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler