Taslakla, tüketicilerin korunmasını emreden yasaya aykırı olarak bankaların korunduğu belirtildi.
BDDK’nın açıkladığı ücret ve komisyon düzenlemesinin iptali için dava yolda
Ülke genelindeki çok sayıda tüketici örgütü, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yayınladığı ücret ve komisyon yönetmelik taslağı üzerinde çalışıyor.
İKİ DOSYA HAZIRLIYORLAR
Tüketici örgütleri, taslakta tüketicilerin aleyhine gördükleri maddeleri tek tek belirleyip itiraz gerekçelerini içeren dosyayı BDDK’ya sunacaklar. Aynı dosyayı Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya da iletmeye karar veren örgütler, kanunun yürütülmesinden sorumlu olan kurumun BDDK değil Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olduğuna dikkat çektiler.
Tüketici örgütleri, yaptıkları ilk inceleme sonucunda, hazırlanan yönetmelik taslağının Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4’üncü maddesine aykırı olduğu tespitinde bulundular.
4. MADDEYE AYKIRI
Bu maddede, bankaların faiz dışında alacağı her türlü ücret, komisyon ve masrafların bakanlığın görüşü alınarak kanunun ruhuna uygun olarak ve ‘tüketiciyi koruyacak şekilde’ BDDK tarafından belirleneceği ifadesinin yer aldığını belirten tüketici örgütleri, buna karşılık BDDK taslağının “tüketiciyi koruyacak şekilde” hazırlanmayarak kanuna aykırı hareket edildiğini
iddia ettiler.
TASLAK BANKAYI KORUYOR
BDDK’nın kanundan aldığı yetkiyi tüketiciler aleyhine, bankaların ise lehine kullandığı iddiasını hazırladıkları dosyaya ekleyen tüketici örgütleri, mahkeme kararlarıyla kaldırılan ve tüketici aleyhine olan dosya masrafı gibi uygulamaların yönetmelikle yeniden bankalara hak olarak verilmeye çalışıldığını söylediler. Tüketiciler, bankaların faiz dışında hiçbir ücret ya da komisyon alamayacağı bir düzenleme çıkarılmaması halinde dava açılacağı bilgisini verdiler.
KART ÜCRETİ 3 YILDA BİR OLSUN
Kanuna aykırılık dışında, 5 bin lira limitli kredi kartlarından hiçbir şekilde kart aidatı alınmaması talebini dosyaya ekleyen tüketiciler, 5 hatta 10 yıl sürelerle çıkarılan kredi kartlarından her yıl aidat alınmasının ekonomik bir gerekçesi olmadığını, ücretli kartlardan en azından 3 yılda bir aidat tahsil edilmesi yönünde değişikliğe gidilmesini istediler.