5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında vatandaşların emekli olma şartları belirlenmiştir. Buna göre hizmet borçlanması ile geriye dönük olarak prim ödemesi yapılmasına fırsat verilirken erken emeklilik imkanı sağlanır. Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan prim ödemesinin yanı sıra; vatandaşların belirlenen oranlarda çalışma gücünde kayıp yaşaması ve işine devam edemeyecek durumda olması da erken emeklilik için geçerli bir sebeptir.
Prim ödemesi ve malullük durumunun tespit edilmesi halleri dışında erken emekliliğin diğer bir anahtarı ise sigorta başlangıç tarihidir. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta başlangıcı olanlar, erken emeklilik yolunda büyük avantaja sahiptir. Peki, erken emeklilik şartları nelerdir? İşte, erken emekliliğe dair merak edilen tüm detaylar...
Sigortalı olarak çalışan kadınların doğum nedeniyle iş hayatından uzak kaldıkları dönem için SGK'ya prim borçlanması yapmasına imkan verilmiştir.
Sigortalı olarak çalışan erkeklerin er, erbaş ya da yedek subaylık okulunda geçen süreleri için SGK'ya prim ödemesi yapmasının yolu açılmıştır. Yedek subaylık okuluna hazırlık için geçen süre de askerlik borçlanması kapsamında değerlendirilir.
Sigortalı olarak çalışanların işe başladıktan sonra kaza, hastalık veya rahatsızlık nedeniyle iş gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp yaşanması halinde malullük durumu ortaya çıkar.
-Malullük durumlarının tespit edilmesi için yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarından sağlık raporu alınması şarttır.
8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk defa işe giren vatandaşların 15 yıllık hizmet süresi ve 3600 prim günü ödemesi şartlarını tamamlamaları halinde erken emeklilik için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmasına izin verilir.
Seçimlerden sonra görevden istifa eden ya da ayrılmak zorunda kalanların seçimin yapıldığı tarihten itibaren açıkta geçirdikleri süreleri borçlanmaları mümkündür.