Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), ülke ekonomilerinin bel kemiğini oluşturan kuruluşlardır. Gelişmiş ülkelerde toplam işletmelerin yüzde 98’ini KOBİ’ler oluşturmaktadır. Yine toplam istihdamın yüzde 62’si ve toplam yatırımların yüzde 38’i de KOBİ’lere aittir.
Bu veriler, ülkemizde daha da yüksektir. Türkiye’de tüm işletmelerin yüzde 99,8’i KOBİ’lerden oluşmaktadır. Türkiye’deki KOBİ’ler toplam istihdamın da yüzde 76,7’sini sağlamaktadır. Tüm bu veriler, KOBİ’lerin ülke ekonomisindeki öneminin ne kadar büyük olduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır.
Ekonomik ve sosyal hayat için bu denli büyük öneme sahip olan KOBİ’lerin sert rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri ve gelişmelerini sürdürebilmeleri için finansal konularda avantajlı imkanlara sahip olmaları gerekmektedir. Burada da görev, bankalara düşmektedir. Pek çok banka, bu işletmelere yönelik KOBİ bankacılığı adı altında ayrıcalıklı ürün ve hizmetler sunmaktadır.
Ülkemizde 125 milyon TL’nin altında yıllık net satış hasılatına sahip olan işletmeler KOBİ sınıfına girmektedir. KOBİ bankacılığı, bu işletmelerin gelişmelerini ve büyümelerini sağlayacak ayrıcalıkların tanındığı ve yalnızca KOBİ’lerin faydalanabildiği ürünlerin sunulduğu bankacılık hizmetidir.
Türkiye'deki banka sayısının fazlalığı rekabet ortamını artırarak banka müşterileri için avantajlı imkanlar ortaya çıkmasını sağlar. KOBİ’ler de bankalar için önemli rekabet alanlarından biridir. Çünkü ülke ekonomisindeki kapladıkları alan ile bankalar için büyük bir potansiyele sahiptirler.
Bu durum bankaların KOBİ’ler için ürün ve hizmetlerini çeşitlendirip, sürekli geliştirmelerini zorunlu kılmaktadır. Böylece rekabetin getirdiği avantajlardan faydalanan KOBİ’ler de finansman imkanlarını genişletirken, ücretsiz birçok hizmetten de yararlanabilmektedir.
Bankaların “KOBİ bankacılığı” başlığı altında sundukları ürün ve hizmetler farklılık göstermekle birlikte genellikle şu konularda yoğunlaştığı görülmektedir:
KOBİ müşteri temsilcisi, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere danışmanlık hizmeti veren kişidir. Hem iş kurma hazırlığı sırasında müşterilerin yatırımlarını en doğru şekilde değerlendirebilmeleri için hem de kuruluşu tamamlanmış KOBİ’lerin işlerini düzgün şekilde yürütebilmeleri ve daha da büyütebilmeleri için KOBİ bankacılığı müşteri temsilcisi tavsiyeler verir.
KOBİ bankacılığı müşteri temsilcisinin görev ve sorumlukları genel olarak şöyledir: