FİNANS

Korkutan fatura

Türkiye, 2013 yılında ithalat için ödediği her 100 doların 22.21 dolarını enerji ürünlerine harcadı.

Korkutan fatura

Enerji ithalatına ödenen fatura konusunda ortaya konulan rakamlar göz korkutuyor. 2030 yılına kadar Türkiye’nin enerji ithalat faturasının toplam 1.4 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Türkiye’nin yumuşak karnı cari açıktaki en büyük faktör olan enerji ithalatına son 10 yılda 385 milyar dolar ödendi. Enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı olan Türkiye’nin, ithalat faturası önümüzdeki dönemde de hayli kabarık olacak gibi. Bu konuda çeşitli kurumlar tarafından yapılan tahminlere bir yenisini ekleyen Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME) Petrol ve Gaz Direktörü Dr. Sohbet Karbuz, “Türkiye’nin 2013-2030 toplam enerji ithalat faturası iyimser senaryoda 1.1 trilyon dolar, kötümser senaryoda ise 1.4 trilyon dolar olacak. Enerji faturasının ekonomi üzerindeki etkisi daha da artacak. 90 milyar dolar sadece elektrik ihtiyacını karşılamak için harcanacak” şeklinde konuştu.
1 TRİLYON DOLAR

2013’te ithal enerjiye yaklaşık 56 milyar dolar ödedik. Bu yıl ise yükselen kurla faturanın daha da kabarması bekleniyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, 107 dolarlık ham petrol ve 2.27’lik dolar paritesinin bir yıl sürmesi halinde maliyetlerde 7 milyar dolarlık artış olacağını kaydetmişti. Uluslararası Araştırma Ağı’nın (IRN) düzenlediği “2014 Türkiye Petrol ve Doğalgaz Zirvesi’nde sorularımızı yanıtlayan OME Petrol ve Gaz Direktörü Dr. Karbuz ise yeni bir öngörü paylaştı: “Geleceğe ilişkin iki senaryomuz var: Kötümser senaryoda, 2013-2030 yılları arasında Türkiye’nin toplam enerji ithalat faturası 1.4 trilyon dolar olacak. İyimser senaryoda ise 1 trilyon doları geçecek. 1970 ila 2012 arasında enerjiye yaklaşık 500 milyar dolar harcandı. 2030’a kadar gerçekleşecek rakam, 1970’ten 2012’ye kadar ödenen enerji faturasının neredeyse
3 katı olacak.”

İki tahminin arasındaki farkın nasıl oluştuğunu sorduğumuz Karbuz, şunları söyledi: “İyimser senaryo, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının azami şekilde geliştirilmesi, bunun yanında enerji verimliliği ve tasarrufuna gereken ağırlığın verilmesini öngörüyor. Sanayide ve konutlarda verimlilik olacağı için daha az enerji kullanımı olacak. Kabarık enerji ithalat faturası, rekabeti ciddi düşürür. Sanayideki en önemli girdilerden biri olan enerjiyi pahalı kullanırsanız, ürettiğiniz ürün de pahalı olur. Pahalı malı kime satacaksınız? Ucuz enerji kullanarak üretilecek mamulün, ihracata yönelmesi ekonomiye gelir sağlar ve istihdam yaratır. ABD bu yüzden senelerdir çıkardığı kaya gazını ihraç edip etmeme konusunda karar veremedi.”
KIBRIS İÇİN EN İYİ YOL TÜRKİYE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rum lider Nikos Anastasiadis’ın Kıbrıs’taki petrol ve doğalgazın pazarlanmasının Türkiye’den çok daha ekonomik olacağı açıklamasını olumlu bulduğunu söyledi. Yıldız, “En fizibıl yol, Türkiye’den geçen doğal gaz boru hattı yolu” dedi.

KUYULARA GERİ DÖNÜN

Enerji faturasının yüzde 85’ini petrol ve gazın oluşturduğunu söyleyen Karbuz, “Türkiye’de yerli üretim artırmaya çalışılmalı. Eskiden terk edilmiş, göz ardı edilmiş kuyulara geri dönülmeli. Türkiye’nin her yeri aranmalı. İsrail 520 tane kuyu açtı. 500’ü boş çıktı, trilyonlarca dolar para harcadı ama şimdi gazı buldu” dedi.

CARİ FAZLA VERECEKTİK

Türkiye’nin benzin ve dizel fiyatlarında dünyanın en pahalı iki-üç ülkesinden biri olduğunu dile getiren Karbuz, “Türkler hala otomobile biniyorlar. Önemli olan ithalat faturasının cari açığa nasıl etki edeceği değil, cari açığın nasıl finanse edileceği. Net enerji ithalatı yapmamış olsaydık cari fazla verecektik” dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler