FİNANS

Kötü patron dönemi sona eriyor

Hem patronun hem de çalışanın memnun olduğu bir üretim modeli hayal edebilir misiniz?.. Artık patronlar çalışanlarını korkutan, tenkit eden tavırlardan vazgeçiyor. Nasıl mı?

Kötü patron dönemi sona eriyor

Derya Coşkun Sayın/MYNET

Yalın Enstitü Derneği Başkanı Yalçın İpbüken, bunun sadece bir hayalden ibaret olmadığını kanıtlıyor. Aslında bir Japon tasarruf sanatı olan Yalın Üretim Modeli, şirketlere hem ayakta kalmayı hem de kâr sağlamayı öğretiyor. Üstelik bu modelle hem işveren amacına ulaşmış oluyor hem de çalışanların motivasyonu artıyor. Toyota, Coca Cola gibi dev şirketlerin de üretiminde kullandığı bu modelin garantisi İpbüken’den!.. “Yalın Düşünce’nin ilkeleri evrenseldir ve dünyada geçerliliği ve başarısı kanıtlanmış uygulamalara dayanılarak geliştirilmiştir” diyor İpbüken...

KESİNTİSİZ HİZMET, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ
Türkiye’nin 2023’teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine de farklı bir yaklaşım ve metod getireceği düşünülen Yalın Üretim Modeli’ni Yalın Enstitü Derneği Başkanı Yalçın İpbüken’den dinledik. Kaliteli ve başarılı bir üretim modeli ve mutlu bir çalışma hayatının sırlarına hazır olun!..

"Yalın yönetim modeli"nden kısaca bahseder misiniz?
Yalın Yönetim Modeli, Yalın Düşünceyi benimseyen, öğrenen, samimi gayretle uygulayan şirketlere ayakta kalmayı, rekabet karşısında fark yaratmayı, karlı olmayı, aynı zamanda çalışanlarına çok olumlu ve modern insana yakışır bir çalışma ortamı sağlamayı, her türlü israftan arınmış şekilde zamanında ve ilk seferde doğru üretim yapmayı, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmayı amaçlayan bir modeldir.

Yalın Düşünce’nin temel amacı, değerin ilk ham maddeden başlayarak müşteriye ulaşana kadar hiç kesintisiz akıtılarak, hızla nihai müşteriye ulaştırılmasıdır. Bunu başarabilmek için tüm değer zincirine bir bütünlük çerçevesinde bakmak, israfları yok etmek ve tüm faaliyetleri müşteri için mükemmel değer oluşturmak amacına yönlendirmek gerekir.

TÜM DÜNYADA GEÇERLİLİĞİ VAR
Yalın Uygulamalar, uzun süreli karşılıklı refahı, istikrarı beraberinde getirmektedir. Türkiye’nin 2023 yılına giderken benimsediği 500 milyar dolarlık ihraç hedefine ciddi bir yaklaşım, düşünce, metod ve yöntem getirmektedir. Kullanılan yalın teknik ve araçlar kurumdan kuruma farklılık gösterse de Yalın Düşünce’nin ilkeleri evrenseldir ve dünyada geçerliliği ve başarısı kanıtlanmış uygulamalara dayanılarak geliştirilmiştir.

Bu model şirketlere ne gibi avantajlar sunuyor?
Türkiye’de yalın uygulamalar başarı ile gerçekleştirilmektedir. Bu konuda örnek hale gelmiş şirketlerimiz mevcuttur. Firmaların 12-18 ay içerisindeki kazanımları hakkında bir bilgi verirsek; Hammadde girişinden satışa kadar devam eden akış süresinde yüzde 60-90 azalma, enerji giderlerinde en az yüzde 10 azalma, makine ve eleman üretkenliğinde yüzde 30-50 artış, hata sayısında yüzde 70-80 azalma, hammadde ve ara mamul stok miktarında yüzde 40-90 azalma, işletmenin toplam alan kullanımında yüzde 50 azalma, iş kazalarında yüzde 50 azalma… Yeni yatırıma gerek kalmamakta hatta eldeki makinelerin bir kısmı da boşa çıkmaktadır. Amacımız daha az işletme sermayesiyle daha kaliteli, daha az maliyetli üretim ve bunun daha kısa sürede teslimatını sağlayabilmektir.

BORUSAN, BOSCH, COCA-COLA, ÜLKER GİBİ ŞİRKETLER UYGULUYOR
Verilen Yalın Eğitimler ile çalışanların gelişimini destekliyoruz. Firmalar içinde yaptığımız çalışmalara zaman içinde tüm firmayı katıyoruz. Yalın düşünce uygulamalarının tüm beyaz yakalı alanlara ve Yönetim Süreçlerine yaygınlaştırılması söz konusu olmaktadır. İlerledikçe tedarikçileri de sürecin içine katmak tam başarılı sonuçlar için hayati özelliktedir.

Yalın Felsefe'den hangi şirketler yararlanıyor?
Türkiye’de yalın uygulamalara devam eden Assan Grubu, Coşkunöz Grubu, Borusan Grubu, Bosch, Boydak Grubu, Doğuş Grubu, Eti, Ford Otosan, İpekyol, Goodyear, İnci Holding, MAN, Orhan Holding, Otokar, OYAK, Pirelli, Tofaş Türk, Toyota Türkiye, Üçge, Ülker, Vestel, YKK, Yeşim Tekstil gibi firmalar vardır.

Dünyada bu modeli kullanan şirketler hangileri?
Yalın Düşünce her geçen gün daha da yaygınlaşmakta ve sektör bağımsız hale gelmektedir. Dünyada yalın uygulamalara çoktan başlamış firmalar arasında ilk akla gelenler Toyota, Boeing, Coca Cola, Virginia Mason Hastanesi, Starbucks, Nike, Bosch, General Electric, Ford ve bunların tedarikçileridir diyebiliriz.

İSRAF GÖRÜNÜR, AZALTILIR VE YOK EDİLİR

Bu modelin kârlılık akışına sağladığı yansıma nedir?
Sanayimizde üretim maliyetlerinde israf önemli payı oluşturmaktadır. Yalın işletmelerde israf ortaya önce görünür hale getirilir ve sürekli olarak azaltılır, mümkünse yok edilir. Yalın Düşünce 8 tip israf tanımlar. Yalın uygulanmamış işletmelerde işçilikte yüzde 30-40 israf çıkabilmektedir. Gereksiz stoklar yüzde 50 oranında nakde dönebilir. Fabrikalarda ve ofislerde işin yayıldığı alan kullanımında yüzde 50’ye varan azalmalar olabilmektedir. Tüm bunlar sağlandığında toplam maliyet yüzde 20-30 azalabilecektir. Hata oranı çok azaldığı için tamire ve yeniden işlemeye gerek kalmamaktadır.

ÜRETİM YÜZDE 81 ARTIYOR
Çalıştığımız bir şirkette 6 ay gibi bir sürede kişi başına üretim yüzde 81 arttı, başka bir firmada 2 yılda 12 bin metrekare alan tasarrufu sağlandı, müşteriye yeni ürün teslim süresini yüzde 50 kısaltan firmalar var, 1-2 yıllık süre içinde maliyetlerde yüzde 7-25 arasında bir azalma sağlanabiliyor. Stoklar yüzde 50, verimlilik yüzde 60 seviyesinde artabiliyor. Ürün geliştirme süresi yüzde 75 kısalabiliyor.

Bu şekilde firmaların maliyetlerine odaklanarak kar marjlarının yükselmesini sağlarken hammaddeden müşteriye ürünün akış süresini kısaltarak nakit akışını hızlandırabiliyoruz. Bununla birlikte, firmanın iş geliştirme ile satış ve pazarlama stratejilerine yön vererek ürettiğimiz düşük maliyetli ürün ile farklı pazarlara ulaşmayı ve mevcut pazarlarda daha fazla satış yapmayı hedefliyoruz.

HİÇBİR ÇALIŞAN İŞTEN ÇIKARILMAYACAK!

Modelin, şirketler için herhangi bir dezavantajı var mı?
Yalın Dönüşüm Projeleri başlangıcında firmaya sunduğumuz bazı şartlar vardır. Bunlar, firma sahipleri ve üst düzey yöneticilerin yapılan çalışmaları desteklemeleri, mümkünse katılmaları ve çalışmalar sonucunda elde edilen verimlilik artışlarından dolayı hiçbir çalışanı işten çıkarmamaları olarak sıralanabilir. Bu method ile Türkiye’de toplamda 200 firma ile ortalama 2 yıl süren başarılı Yalın Dönüşüm projeleri gerçekleştirdik.

ARTIK ÇALIŞANLARI KORKUTMAK YOK

Modeli uygulayan şirketlerden nasıl geri dönüşler alıyorsunuz? Örneklendirebilir misiniz?
Türkiye’de Yalın’ı uygulayan başarılı firma çalışan ve patronları yapılan çalışmalardan oldukça memnunlar. Yürüttüğümüz projelerde, çalışanların görüşlerine, önerilerine çok önem veriyoruz. Yalın Düşüncenin amacı üretim hatlarında çalışanları ön plana çıkartmak, onları adeta işin sahibi haline getirmektir. Bulundukları mevcut durumu, birlikte gitmek istediğimiz noktayı çok açık bir şekilde paylaşıyoruz. Verilen eğitimlerle çalışanların birlikte öğrenip gelişmelerini sağlarken şirketlerine de fayda sağlamalarını bekliyoruz. Böylelikle firmaların mavi ve beyaz yaka çalışanlarından bu ilerlemeden dolayı olumlu tepkiler alırken, üst düzey yönetici ve mal sahipleri de firma ve çalışanlarının gelişimlerinden duydukları memnuniyeti iletmektedirler. Mal Sahibi ve Üst Düzeyin insanları, çalışanları korkutan, tenkit eden tavırlarından vazgeçmesini, onun yerine, probleme odaklanılmasını benimsetmeye gayret ediyoruz.

TAKIM ÇALIŞMALARI ÖZENDİRİLİYOR
Bu konuda en çarpıcı örnek ise, Bursa’da çalıştığımız bir firmada bitmiş ürün ve ara stokları miktarlarını aşağı çekerek bir fabrika büyüklüğünde kapalı alanın kazanılması olmuştur. Mal sahibi de ekstra yatırım yapmadan bu kazanılan alanda yeni ürün imalatına başlayarak ürün yelpazesini artırmıştır. Ayrıca takım çalışmaları özendirilmekle birlikte problem çözülerek motivasyon artmakta, bölüm başarılarının yanında şirketin başarısı öne çıkmaktadır.

YALIN ZİRVE 2-3 ARALIK'TA BURSA'DA
Ana felsefesi zamandan stoğa, işçilikten malzemeye her türlü israfı önleyerek karlılığı artırmak olan yalın yönetim yaklaşımını benimseyen ve öğrenmek isteyen profesyoneller Yalın Zirve’de bir araya gelecek. 2 – 3 Aralık 2013 tarihlerinde Bursa’da gerçekleştirilecek Zirve’de, yalınlaşarak 5 yılda 3 milyar TL tasarruf sağlayan şirketlerden 27’sinin yetkilileri kürsüye çıkacak.

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler