FİNANS

Merkez Bankası enflasyon tahminlerini yükseltti

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2015 ve 2016 enflasyon tahmin ortalamasının1 puan yukarı güncellendiğini belirtti.

Merkez Bankası enflasyon tahminlerini yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı erdem başçı, 2015 4. Enflasyon Raporu Bilgilendirme toplantısında bir konuşma yaptı.

Başçı, Tüketici kredilerindeki hızlı artışın cari açığın yükselmesinde etkili oluğunu söyledi.

Başçı, 3. çeyrekte enflasyon, Temmuz raporu tahminlerin üzerinde gerçekleştiğini belirtti.

Başçı, '' 2015 yılı 3.çeyrekte enflasyon gıda ve döviz kuru gelişmeleri kaynaklı Temmuz Enflasyon Raporu tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Enflasyonun bir süre daha mevcut düzeylere yakın seyredeceğini, sonra azalma sürecine gireceğini tahmin ediyoruz. Bu ay enflasyonda baz etkisiyle bir düşüş, sonra yıl sonuna kadar bir miktar artış bekliyoruz. Enflasyonun yüzde 5 hedefine orta vadede ulaşacağını tahmin ediyoruz. İktisadi faaliyetteki ılımlı artış eğilimi devam etmektedir. Yılın ikinci yarısında büyüme kompozisyonundaki değişimin net ihracat lehine olabileceği sinyalleri geliyor. Nihai yurtiçi talebin üyümeye katkısının ılımlı olacağı tahmin ediliyor. İç talebin seyrine bağlı olarak ithalat talebinde gözlenecek yavaşlama ile dış talebin yılın ikinci yarıısnda büyümeye katkısının artacağını öngörüyoruz.'' diye konuştu.
ENFLASYON TAHMİN ORTALAMASI 1 PUAN YUKARI GÜNCELLENDİ

2015 ve 2016 enflasyon tahmin ortalaması 1 puan yukarı güncellendi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2015 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla yüzde 7,4-8,4 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Banka'nın bu döneme ilişkin önceki tahmini yüzde 6,0-7,8 seviyesindeydi.

2015 4. çeyrek Enflasyon Raporu'nu açıklayacan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2016 sonunda ise enflasyonun orta noktası yüzde 6,5 beklentisiyle yüzde 70 olasılıkla yüzde 5,0-8,0 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini iletti.

Başçı, orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrara kavuşmasını beklediklerini iletti. 2016 sonunda yüzde 5-8 arasında

"ASGARİ ÜCRETİN NASIL UYGULANACAĞINA BAĞLI..."

Başçı, asgari ücret vaatlerinin enflasyona etkisinin ücretlerin nasıl uygulanacağına bağlı olduğunu belirtti. Başçı şöyle devam etti:

"Asgari ücretle ilgili olarak vaatlerdeki artış yüzde 12'den yüksek. Artışın ne kadarı firmalara yansıyacak, kamu katkısı olacak mı, bunların bütçe dengeleri ile uyumunu görmeden bir rakam veremem. Ancak geçmiş örneklere de bakarak şu an bir hazırlık yapıldığını söyleyebilirim. Onunla ilgili bir simülasyon çalışması yapmaya hazırız. Hükümet programının belirlenmesi lazım. Ayrıca Aralık ayında yapılacak asgari ücret müzakereleri sonucunda bazı şeyler netleşir. Gelirler ve kamu maliyesi politikası adı altında bu öngörüye raporda yer verdik ancak fazla ayrıntı vermedik."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler