FİNANS

Pasaportta yeni dönem başlıyor

Hazırlanan kanun tasarısıyla pasaport tanzim yetkisi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne geçecek.

Pasaportta yeni dönem başlıyor

Hizmet pasaportları da hususi (yeşil) damgalı pasaportlar gibi 5 yıllık verilecek. Pasaport işlemlerinin polisten alınarak sivil otoriteye devredilmesi projesinde somut adım atıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM), “Ulusal güvenliği tehdit eder” kaygısıyla karşı çıktığı uygulamaya ilişkin kanun tasarısı hazırlandı. İçişleri Bakanlığı’nın 5682 Sayılı Pasaport Kanunu’nda yaptığı değişiklik ile pasaport işlemlerinden artık Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sorumlu olacak. Devir süreci bir yılda tamamlanacak. Devre kadar emniyet pasaport vermeyi sürdürecek.

5 YIL KRİTERİ
En önemli değişiklik kamu görevlilerine verilen hizmet pasaportu sürelerinde yapıldı. Bugüne kadar en fazla 6 aylık verilen hizmet pasaportu süreleri yeşil pasaportlar gibi 5 yıl geçerli olacak. Ancak, görev süresince kullanılabilecek. Buna gerekçe olarak özellikle milli sporcuların yaşadığı sorunlar gösterildi.

TAHDİTLİYE PASAPORT
İçişleri Bakanlığı’nca genel güvenlik açısından “sakıncalı” görüldüğü için yurtdışına çıkış yasağı konulan “tahditli” kişilere de istisnai hallerde pasaport verilebilecek. Yeni düzenleme ile haklarında mahkemelerce yasak kararı olmayanlar İçişleri Bakanı’nın teklifi ve Başbakan’ın onayı ile pasaport ya da seyahat belgesine kavuşabilecek.

Pasaportu kaybedene gerekçe sorulacak Yurtdışında pasaportunu kaybedip bunu haklı bir gerekçeye dayandıramayanlara yeniden pasaport çıkartılmayacak. Tasarıya, “Bulundukları ülkelerden sınır dışı edilmiş olanlara, bu ülkelerden çıkarılış sebepleri göz önünde tutularak pasaport verilmeyebilir” maddesi konuldu.

Yeni kadrolar yolda Tasarıya göre, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kişiselleştirilen pasaportların basımı ve ilgililere teslimini belirleyeceği kamu kurum veya kuruluşlarına da yaptırabilecek. Pasaport tanzimi yetkisinden sonra ortaya çıkacak ihtiyacı gidermek üzere Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne yeni kadrolar ihdas edilecek.

8.7 MİLYON ÇİPLİ PASAPORT
1 Haziran 2010’dan bugüne kadar 8 milyon 741 bin 595 kişiye çipli pasaport verildi. 2012’de yurtiçinden 6 milyon 982 bin 786, yurtdışından ise 1 milyon 866 bin 38 pasaport müracaatı yapıldı.

Kaynak: Bugün

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler