AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı yetkililerinden aldığ bilgiye göre, tasarıda sağlık çalışanlarını ilgilendiren birçok düzenleme bulunuyor. Buna göre, sağlıkçıların nöbet ücretlerinde yüzde 50 artış planlanıyor.
"Vatandaş memnuniyetinin" yanı sıra "sağlık personelinin de motivasyonunu yükseltmek" için planlanan artıştan, 112 acil hizmetlerinde, acil servisler ve yoğun bakım birimlerinde çalışan personel yararlanacak. Düzenleme, bu birimlerde çalışan sözleşmeli personeli de kapsayacak.
Ücret artışları nasıl olacak?
Torba Yasa olarak bilinen "Sağlık Bakanlığı ve bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile sağlık personelinin nöbet ücretlerini düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddesinde değişiklik yapıldı. Değişiklikler, kanunun yürürlüğe girmesi ile geçerli olacak.
Planlanan değişikle, daha önce saat başına 7 lira 30 kuruş nöbet ücreti alan bir uzman hekim, 112 acil, acil servis ve yoğun bakım servisinde çalışıyorsa bu ücret 11 liraya yükseltilecek. Aynı hekimin bir ayda alabileceği nöbet ücretinin tavanı 960 liradan bin 440 liraya çıkarılacak.
Aynı şekilde pratisyen hekimim saatlik nöbet ücreti 6 lira 60 kuruştan 9 lira 90 kuruşa, bir aylık tavan ücreti ise 864 liradan bin 295 liraya yükseltilecek. Yine lise mezunu bir hemşirenin, ebenin ya da sağlık teknisyeninin nöbet ücreti 3 lira 7 kuruştan 5 lira 5 kuruşa, bir aylık tavan ücreti ise 480 liradan 720 liraya çekilecek.