FİNANS

Son dakika | 2024, 2025, 2026 enflasyon tahmini belli oldu: Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ilk kez kamera karşısına geçti: Mevduat faizi ve KKM mesajı

Son dakika: Merkez Bankası Yeni Başkanı Fatih Karahan, ilk kez kamuoyu önüne çıktı. Karahan’ın 2024 enflasyon tahminini açıklayacağı basın toplantısında vereceği mesajlar piyasanın yakın takibinde bulunuyor. Banka 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu sunumunda, yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmeyerek yüzde 36 seviyesinde bıraktı. İşte haberin detayları...

Son dakika | 2024, 2025, 2026 enflasyon tahmini belli oldu: Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ilk kez kamera karşısına geçti: Mevduat faizi ve KKM mesajı

Son dakika haberi… Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına Hafize Gaye Erkan’ın yerine geçen Fatih Karahan atanmıştı. Fatih Karahan bugün yeni görevine hızlı bir başalngıç yapıyor. Yılın ilk enflasyon raporu açıklandı.

İŞTE 2024 ENFLASYON TAHMİNİ

Başkan Karahan 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu sunumunda, yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmeyerek yüzde 36 seviyesinde bıraktı. 2025 tahmini yüzde 14 olarak korundu. Enflasyonun 2026 yılını tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 ile tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 hedefinde istikrar kazanması öngörülüyor. Mayıs sonrasında yıllık manşet enflasyonda hızlı bir düşüş göreceğimiz dezenflasyon dönemine gireceğiz.

İŞTE İLK KEZ KAMUOYU ÖNÜNDE KAMERA KARŞISINA GEÇEN FATİH KARAHAN’IN AÇIKLAMALARINDAN SATIRBAŞLARI ŞU ŞEKİLDE:

Merkez Bankası olarak güçlü ekibimizle birlikte dezenflasyonu tesis etmeye yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon hedeflerimizle uyumlu seviyelere gelene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlıyız.

"KALICI FİYAT İSTİKRARINA ULAŞANA KADAR POLİTİKA DURUŞUMUZU SÜRDÜRECEĞİZ"

Kalıcı fiyat istikrarına ulaşana kadar politika duruşumuzu sürdürerek enflasyonu tahmin ettiğimiz patikaya düşürecek ve orta vadede ekonomimizi kalıcı fiyat istikrarına ulaştıracağız. Küresel olarak önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı önem kazanmıştır. Merkez Bankalarının indirim süreçlerini kademeli bir şekilde sürdürecekleri ve küresel ölçekte parasal sıkılığın korunacağı değerlendirilmektedir.

MERKEZ BANKASI (4)

ENFLASYON TAHMİNLER İLE TUTARLI

Merkez Bankalarının indirim süreçlerini kademeli bir şekilde sürdürecekleri ve küresel ölçekte parasal sıkılığın korunacağı değerlendirilmektedir. 2023'ün son çeyreğinde enflasyon, önceki rapor tahminleri ile tutarlı seyretti. Talep koşulları enflasyonu 1 puan aşağı çekti. Perakende satışların mevcut seviyesinin hala dirençli olduğunu değerlendiriyoruz. Sıkılaştırma adımlarımızla talepte dengelenme süreci başlamıştır. Perakende satışların mevcut seviyesinin hala dirençli olduğunu değerlendiriyoruz. Parasal duruşumuzu korumakta kararlıyız. Son dönemde ithalat eğilimi zayıflamıştır. Otomobil ithalatının artışı da bu dönemde hız kesmiştir

MERKEZ BANKASI (2)

CARİ DENGEDE İYİLEŞME BEKLENTİSİ

Ocak ayı geçici verileri dış ticaret eğiliminde iyileşmenin devam ettiğini gösteriyor. Cari dengede iyileşmenin devamını öngörüyoruz. Hizmet enflasyonu eğiliminde son çeyrekte yavaşlama kaydedilmesine rağmen katılık sürmektedir.

KİRALAR YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Hizmet enflasyonundaki katılığın önemli bir bileşeni kiralardır. Konut piyasası gelişmeleri öncü göstergeleri olarak yakından takip ediliyor. Büyük kentlerde konut fiyatlarında artış hızı belirgin şekilde yavaşladı. Enflasyon beklentilerinin seviyesi ve dağılımı önemli ölçüde iyileşmiştir. Beklentilerin tahmin aralığına yakınsaması para politikasının duruşu açısından önemli bir ölçüttür.

KKM VE TÜRK LİRASI MEVDUAT HESAPLARI

KKM’nin azalmasına ve Türk lirası mevduatın payının artmasına yönelik uygulamalara devam edilmektedir. Parasal sıkılaştırma sürecinde, kredi ve mevduat faiz oranları da yükselmiş, finansal koşulların sıkılaşması sağlanmıştır. Politika faizinin ocak ayında ulaştığı seviye ve parasal aktarımı güçlendirmek için atmakta olduğumuz destekleyici adımlarla birlikte, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaştığımızı değerlendiriyoruz. Politika faizinin mevcut seviyesini, enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdüreceğiz. Enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma öngörülmesi halinde, parasal sıkılık gözden geçirilecektir. TL mevduat faizleri yeniden artmaya başladı. Kredi büyümesinde oluşacak aşırılıklara izin vermeyeceğiz.

0x0-emekli-ve-memura-refah-payinda-son-dakika-nisana-kadar-basvuran-eytliler-de-alacak-1688960262677

Ocak ayında TL mevduat payındaki artışın yavaşladığını gözlemledik. Getiri eğrisinde normalleşme gözlemlenmektedir. Mevduat faizleri ve TL mevduat payı, politika çerçevemizin önemli bir bileşeni olmaya devam edecektir. Mevduat faizleri ve TL mevduat payı, politika çerçevemizin önemli bir bileşeni olmaya devam edecektir. Son 5 ayda TL mevduat 2,4 trilyon TL artmış KKM 910 milyar TL azalmış, yabancı para mevduat 1,3 milyar dolar, parite ve fiyat etkisinden arındırılmış olarak 3,6 milyar dolar azalmıştır. TL mevduat payı yüzde 43’e yükselirken KKM payı yüzde 16’ya gerilemiştir.

AA-20240208-33646926-33646925-TCMB_BASKANI_FATIH_KARAHAN

Karahan sunumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Karahan soru-cevap kısmında şunları dile getirdi:

-Yabancı kurumların şahin duruş analizi?

Kuş cinsi ile tasvir etmek yerine, birinci hedef fiyat istikrarı. Yüzde 5’ten bahsetmek çok gerçekçi olmaz. Dolayısıyla ara hedefleri konuşuyoruz. Enflasyonu 2024’te istediğimiz seviyeye düşürerek yol yapmak istiyoruz. Bunu istiyorsak yapmamız gereken parasal sıkılığı korumak. Hedefler için gereken adımları atacağız.

"EK FAİZ ARTIŞI DEĞERLENDİRMİYORUZ"

Değerlendirmelerimiz sıkılığın çalıştığını gösteriyor. Ocak aynı bir kenara koyarsak enflasyon verileri de, fiyatlama davranışları da bizim öngördüğümüzden daha hızlı cevap veriyor. Ek faiz artışını değerlendirmiyoruz

**

  • 8 yılda 5 başkan görevi tamamlayamadı. Faiz ve büyüme endişesinden yürüyen dönem geçirildi. Sözel yönlendirmelerde enflasyon ile mücadele büyüme ile mi olur? Merkez Bankalarının görev süresi dezeenflasyon süreci ile ilgisi var mı?**

Mevcut büyüme tamamen iç kaynaklı. Büyümenin sürdürülebilir olmadığını gösteriyor. Yatırımdan gelen ek katkı yok. Dış ticaretten de bunu alamadık. Öngörülebilirlik artmalı. Bunun olmazsa olmazı enflasyonun makul seviyeye inmesi. Kısa vadede sıkılaştırma talepte yavaşlamaya sebep oluyor. Bunun büyümeye etkileri olacaktır. Fiyat istikrarı için gereken kararları almakta kararlıyız. Seçici kredi sıkılaştırması yapıyoruz.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler