FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sürprim nedir, nasıl hesaplanır ve uygulanır?

Bir taşınmaz malı ya da herhangi bir mülkü olası bir kazadan, hasardan korumak daha doğrusu bu hasarlara karşılık oluşacak zararın karşılanabilmesi için sigorta şirketleri ile çeşitli içerikleri bulunan sözleşmeler imzalanır. Sigorta şirketlerinin kullandığı ve farklı durumlarda sık olarak karşılaşılan çeşitli terimler bulunur. Bunlardan biri de sürprim terimidir.

Sürprim nedir, nasıl hesaplanır ve uygulanır?

İçindekiler

  • Sürprim nedir?
  • Sürprim oranı nedir?
  • Sürprim nasıl hesaplanır?
  • Sürprim nasıl uygulanır?

Sigorta şirketleri ile malını, mülkünü sigorta sözleşmesi ile teminat altına alan kişiler arasında bazı anlaşmalar yapılır. Bu anlaşmaların, imzalanan ve resmiyeti bulunan sözleşmelerin içeriklerine göre çeşitli işlemler ya da ödemeler yapılır. Sürprim de duruma göre değişkenlik gösteren işlemlerden biridir.

Sürprim nedir?

Sürprim ne demek sorusunun en net ve kısa ifadesi şudur: sigorta şirketlerinin, sigortalamış oldukları bir ürünün ya da hizmetin karşılığı olarak ödenen prim ödemesine gerekli olduğu durumlarda ek bir ödeme yapmasıdır. Sözleşme ile başta belirlenmiş olan ödeme tutarının üzerine ek bir ödeme talebi gelirse sürprim uygulanmış demektir.

Sürprim uygulaması temelde iki farklı nedene bağlı olarak uygulanabilir. Bu nedenlerden biri, var olan sigorta poliçesinin zamanı geldiğinde yenilenmemiş olmasıdır. Devletin zorunlu tuttuğu ve sürekli olarak devam etmesi gereken bazı sigorta poliçesi türleri vardır. Sürprim de bu noktada ortaya çıkar.

İkinci bir durum da kapsamı dışında kalmış olan teminatlar ile poliçenin genişletilmiş olmasıdır. Güvence altına alınan durumların sıralandığı poliçeler hazırlanırken karşılıklı olarak anlaşma yapılır ve kapsam dışındaki durumlar da eklenebilir. Bu yüzden sürprim ödemesi durumu oluşur.

Sürprim oranı nedir?

Sürprim oranı özel bir formüle göre belirlenir. Çeşitli durumlara göre yapılacak sürprim ödemesi oranı hesaplanacaksa duruma göre bir hesaplama yapılır. Zorunlu sigorta poliçeleri ya da kapsamın dışında kalan teminatlar karşılığı olarak talep edilen bedeller de sürprim olarak ortaya çıkabilir.

Devlet tarafından üst sınırı konmuş olan sürprim oranı zorunlu trafik sigortası için geçerlidir. Bu sigortanın geciktirilmiş olması durumunda sigortada her ay için en çok %5 oranında, toplam olarak da %50 oranında sürprim uygulanır.

Sürprim nasıl hesaplanır?

Her sigorta çeşidi için uygulanacak olan belli başlı bir sürprim oranı ve tutarı yoktur. Bazı sigorta türleri devlet tarafından sınırlanmış, belirlenmiş sürprim oranı ile işleme alınır. Sigorta poliçeleri hazırlanırken sigortanın sürprim oranı konusunda bilgi almak gereklidir.

Hayat sigortaları, sağlık sigortaları, kaskolar, konut sigortaları gibi farklı türdeki sigortaların sürprim hesaplamaları farklı şekillerde yapılır. Örneğin konut sigortalarında binadaki kat sayısı, binanın yaşı, içinde yer alan eşyaların bedeli gibi durumlar da dikkate alınır.

Sürprim nasıl uygulanır?

Bazı sigorta türlerinde azami, bazılarında ise sigorta şirketleri tarafından sunulmuş olan paketlere göre uygulanan sürprim uygulamasının kullanıldığı çeşitli sigorta türleri şunlardır:

  • Kasko sigortası
  • Tamamlayıcı sağlık sigortası
  • Zorunlu Deprem Sigortası
  • Zorunlu trafik sigortası
  • Hayat sigortası
    Express


En Çok Aranan Haberler