Adı yeni duyulmaya başlanan Tehlikeli Madde Güvenliği Danışmanlığı, üniversite mezunlarına yeni ve yüksek kazançlı iş imkanı sunuyor. Tehlikeli madde üreten, taşıyan, depolayan firmaların bir danışman bulundurması zorunluluğu içeren tebliğ, 30 Haziran’da yürürlüğe girdi. Türkiye’de yeni trend haline gelen konuyla ilgili Aspir Eskişehir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ve SRC5 Eğitim Merkezi Sorumlusu Hüda Doğan açıklamada bulundu. İlgili tebliğe göre; tehlikeli madde paketleyen, dolduran, ambalajlayan firmalarda Tehlikeli Madde Güvenliği Danışmanlığı (TMGD) bulundurma zorunluluğu olacak, şimdiden birçok firma çalıştıracak TMGD aramaya başladı.
YÜKSEK MAAŞ İMKANI
Tehlikeli Madde Güvenliği Danışmanlığı adı yeni ama mesleğe girenleri yüksek bir maaş bekliyor. Türkiye’de sadece 500 sertifikalı danışman olduğu belirtiliyor, bu anlamda eleman açığı büyük. Danışmanlar, Firma başına 2- 2 bin 500 lira ücret alabiliyor. Bir firmaya bağlı ya da bağımsız çalışabiliyorlar, en fazla 5 firma ile çalışabiliyorlar. Bu sayede 12 bin 500 lira para kazanma imkanına da sahip olabiliyorlar. Uygulama akaryakıt istasyonları bölge bayileri için 30 Haziran 2015’den itibaren yürürlüğe girdi. Türkiye’de 15 bin akaryakıt istasyonu olduğu düşünülürse binlerce üniversite mezunu genç danışman olarak binlerce lira kazanabilecek.
70 PUAN ALMAK YETERLİ
Aspir Eskişehir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ve SRC5 Eğitim Merkezi Sorumlusu Hüda Doğan, TMGD olabilmek için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini anlattı. Doğan, şunları kaydetti:
“Danışman olmak için, 4 yıllık üniversite mezunlarının bölüm ayrımı olmaksızın kursa katılıp Ulaştırma Bakanlığı’nın açtığı sınavdan 70 ve üzeri puan almak gerekiyor. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı, sınavı Türkiye’de ilk kitap açık girilen sınavdır.”
80 BİN AÇIK VAR
Doğan, yeni yürürlüğe giren tebliğ sonrasında özellikle tehlikeli madde ile çalışan firmaların danışman aradığını kaydederek, şunları söyledi:
“Birçok firma yüksek maaşla TMGD arıyor. Türkiye’de 80 bin kişilik Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı açığı var, firmalar danışman arıyor çünkü danışman bulundurmamanın cezası çok yüksek. Birçok firma bizden danışman konusunda yardım istiyor, biz de kurumumuzu arayıp danışman temin etmek isteyen firmalara başarılı olan kursiyerlerimizi tavsiye edebiliyoruz, böylelikle kursiyerlerimizi istihdama da yönlendiriyoruz.”
EĞİTİM SÜRECİ
Aspir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ve SRC5 Eğitim Merkezi hakkında da bilgi veren Hüda Doğan, şöyle konuştu:
“Bursa ve Eskişehir merkezliyiz, eğitimlerimiz 49 saatten oluşuyor ve bir hafta sürüyor. Eğitimlerimizde; katılanlara Yangın Eğitim Sertifikası, öğle yemeği, sabah kahvaltısı ve eğitim merkezimize gidiş ve gelişlerde ücretsiz servis imkanımız var.”
EĞİTİM MÜFREDATI
a) Tehlikeli madde taşımacılığına ilişkin ulusal mevzuat ile uluslararası anlaşma ve sözleşmeler.
b) Tehlikeli maddelerin sınıflandırılmaları (çözelti ve karışımların sınıflandırma prosedürleri, tehlikeli madde listesinin yapısı, tehlikeli maddelerin sınıfları ve bu sınıflandırmanın prensipleri, taşınan tehlikeli maddelerin yapısı, tehlikeli maddelerin fiziksel, kimyasal ve zehirlilik özellikleri ve benzeri.).
c) Genel ambalajlama, tank ve tank-konteyner kuralları (tip, kod, etiketleme, yapımı, başlangıç ve periyodik muayene ve testler).
ç) İşaretleme, etiketleme, ikaz levhası ve turuncu plakaların takılması kuralları.
d) Taşıma evrakı hakkında bilgiler.
e) Sevkiyat yöntemi ve gönderimdeki kısıtlamalar (tam yük, dökme halinde taşıma, orta boy hacimli konteynerlerde taşıma, konteynerlerde taşıma, sabit veya sökülebilir tanklarda taşıma).
f) Yolcuların taşınması ile ilgili kurallar.
g) Karışık yüklemeye ilişkin yasaklar ve tedbirler.
ğ) Tehlikeli maddelerin ayrıştırılması kuralları.
h) Taşınan madde miktarlarının sınırlandırılması ve miktar muafiyetleri.
ı) Elleçleme ve istifleme kuralları.
i) Yükleme öncesinde ve boşaltma sonrasında temizleme veya gazdan arındırma kuralları.
j) Araçta bulundurulması gereken belgeler (taşıma evrakı, yazılı talimatlar, araç onay sertifikası, sürücü eğitim sertifikası, özel izin belgesi ve benzeri.).
k) Trafikte araçların seyri ve park etme kuralları.
l) Tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili trafik mevzuatı ve kısıtlamalar.
m) Tahliye işlemleri veya bu işlem sırasında meydana gelebilecek sızıntılara müdahale etme kuralları.
n) Taşıma teçhizatları ile ilgili gereklilikler.
o) Tehlikeli maddelerin taşınmasıyla ilgili işletmeye yönelik güvenlik planlarının hazırlanması.
ö) Tehlikeli madde kaynaklı bir kazanın, kaza nedenleri ve çeşitleri hakkında bilgilendirme ile bu kazaların raporlanması.
p) İşletmeler için hazırlanacak yıllık raporların hazırlanma usul ve esasları.
06 HAZİRAN 2014 TARİHLİ TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI (TMGD) TMGD SINAV BİLGİLERİ
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi vermek üzere Bakanlığımızca yetkilendirilen Eğitim Merkezleri tarafından 04 Mayıs 2015 günü saat 21.00’e kadar tamamlanmış eğitimlere katılanlar ile eğitimden muaf olup, doğrudan sınava girme hakkı olanlar 18 Mayıs 2015 tarihi saat 17.00’ye kadar 06 Haziran 2015 tarihinde saat 10:00’da yapılacak TMGD sınavına başvuru yapabilirler.
03 EKİM 2015 TARİHLİ TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI (TMGD) TMGD SINAVI İÇİN SINAV BİLGİLERİ,
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi vermek üzere Bakanlığımızca yetkilendirilen Eğitim Merkezleri tarafından 07 Eylül 2015 günü saat 21.00’e kadar tamamlanmış eğitimlere katılanlar ile eğitimden muaf olup, doğrudan sınava girme hakkı olanlar 14 Eylül 2015 tarihi saat 17.00’ye kadar 03 Ekim 2015 tarihinde saat 10:00’da yapılacak TMGD sınavına başvuru yapabilirler.
19 ARALIK 2015 TARİHLİ TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI (TMGD) TMGD SINAVI İÇİN SINAV BİLGİLERİ,
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi vermek üzere Bakanlığımızca yetkilendirilen Eğitim Merkezleri tarafından 09 Kasım 2015 günü saat 21.00’e kadar tamamlanmış eğitimlere katılanlar ile eğitimden muaf olup, doğrudan sınava girme hakkı olanlar 16 Kasım 2015 tarihi saat 17.00’ye kadar 06 Aralık 2015 tarihinde saat 10.00’da yapılacak TMGD sınavına başvuru yapabilirler.