FİNANS

Tüketici kartta taksit sınırını krediyle aştı

Tükiticeler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) Şubat ayında devreye koyduğu kredi ve kredi kartı önlemlerini arkasından dolaşıp aştı.

Tüketici kartta taksit sınırını krediyle aştı

Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu’nda ihtiyaç kredisi büyümesindeki yavaşlamanın bireysel kredi kartlarına göre oldukça sınırlı gerçekleştiğine dikkat çekildi. Merkez Bankası tarafından yılda iki kez yayımlanan ‘Finansal İstikrar Raporu’nun’ ilki yayımlandı. Raporda ihtiyaç kredisi büyümesindeki yavaşlamanın bireysel kredi kartlarına göre oldukça sınırlı gerçekleştiğine dikkat çekildi. Uzun vadeli taksitlendirme imkanının ortadan kalkması sonucunda mevcut uzun vadeli kredi kartı bakiyelerinin de kademeli olarak azalacağı ve ortalama vadenin bir miktar daha gerileyeceği öngörülen raporda, “İhtiyaç kredisi büyümesindeki yavaşlama, bireysel kredi kartlarına göre oldukça sınırlı gerçekleşti. Son düzenlemelerle ihtiyaç kredisi vadelerinin 36 ay ile sınırlandırılmasına karşın, ihtiyaç kredi büyümesinin görece güçlü seyretmesi, bireysel kredi kartı bakiyesindeki daralmanın kısmen ihtiyaç kredileri ile ikame edilmiş olabileceği ihtimaline işaret ediyor” denildi. Raporda, “Bu yılın ikinci çeyreğinde görülmeye başlanan hafif canlanmaya rağmen, bireysel kredi büyümesi, geçmiş dönem ortalamalarının oldukça altında seyretmeye devam ediyor” denildi.

Raporda, taksitli bireysel kredi kartı bakiyesinin vade dağılımı incelendiğinde Mart 2011’de taksitli bakiyenin yüzde 20’sini oluşturan 6 aydan uzun vadeli kısmın Eylül 2013’te yüzde 26’ya kadar yükseldiği, sonrasında ise makro ihtiyati tedbirlerin etkisiyle bu yılın Mart ayı itibarıyla yüzde 22 seviyesine kadar gerilediği bildirildi.
‘Zorunlu’ adım atabiliriz

RAPORDA TL zorunlu karşılıklara faizin özendirici araç olarak ele alınabileceği belirtildi. Raporda, “Gerekli gördüğü takdirde TL zorunlu karşılıklara ödenecek faizi bu rasyonun daha güvenli seviyelere çekilmesi için özendirici araç olarak ele alabilecek” denildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler