Yimpaş’tan alacağı olan Haşim Karahan, haciz koyduğu hisseleri icradan satışa çıkardı. Ülker’e de haciz ihbarnamesi gönderildikten sonra dosya borcu ödendi. Sırada 60’ı aşkın dosya var. Aytaç hisselerinin devrine karşı da dava hazırlığı yapılıyor. Ülker'den yapılan açıklamada ise alacaklıların gönüllerinin rahat olduğu ve Rekabet Kurulu onayının beklendiği açıklandı.
Ülker’in de bünyesinde bulunduğu Yıldız Holding ve Ak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Aytaç Gıda Yatırım Sanayi Tic. A.Ş.’nin (Aytaç Et) yüzde 75 hissesini satın aldığını açıklamıştı. Ülker’in, Aytaç Et’i satın aldığını açıkladığı süreçte ilginç bir gelişmenin yaşandığı ortaya çıktı.
HİSSELERİ İCRADAN SATIŞA KOYDU
Yimpaş’tan alacağı olan Mühendis Haşim Karahan, avukatı aracılığıyla uzun uğraşlar sonrası, Aytaç Et’te yüzde 34 hissesi bulunan Yimpaş Yozgat İhtiyaç Maddeleri Pazarlama ve Ticaret A.Ş.’nin bir miktar hissesine haciz işlemi uyguladı. 17 Eylül günü de hisselerin icradan satışı için Yozgat 1. İcra Dairesi’nde karar çıktı.
ÜLKER’E HACİZ İHBARNAMESİ
Buna göre, 564517 Yimpaş Yozgat hissesi için 700 bin lira değer biçildi. Söz konusu hisselerin satışı için 25 Kasım’a gün alındı. Hisselerin icradan satışı için gün alındıktan sonra dikkat çekici bir gelişmenin yaşandığı ortaya çıktı. Karahan’ın avukatı Birgül Güven Çatalbaş, haciz ihbarnamesini 27 Eylül’de Ülker’e de gönderdi; ödemenin kendilerine yapılmasını istedi. Bu işlemden 3 gün sonra, Karaman’ın alacaklı olduğu dosyaya ödeme yapıldı.
63 ALACAKLI TAKİPTE
Yimpaş’tan alacağı bulunan çok sayıda kişinin de icra takibine geçtiği anlaşıldı. Yurtdışı yanı sıra, yurtiçinde de çok sayıda dava açıldı. Alacak davaları kesinleşen 63 dosyada icra takibine geçildi. Söz konusu takip tutarları 6 milyon lira seviyesinde hesaplandı.
Bir kısım alacaklı adına dosyaları takip eden Av. Engin İsmail Köse, konu ile ilgili şunları söyledi: “Aytaç Gıda’nın yüzde 75'inin Ülker Grubu’na satılması birlikte değerlendirildiğinde, grubun artık hukuki mücadeleyi kesin olarak kaybettiği anlaşılıyor. Yimpaş, yatırımcılarına ödeme yapmak yerine, şirketin tüm malvarlığını tasfiye etme yoluna gitmiş görünüyor. Bu durum, borçlulardan mal kaçırmaya çalıştığını açıkça gösteriyor. Yimpaş Grubu, bu yolu daha önce İsviçre ve Almanya’daki şirketlerini borca batık halde terk ederek kullanmıştır.”
‘HİSSE DEVRİNİN İPTALİNİ İSTEYECEĞİZ’
Av. Köse, açıklamasının devamında “Borçlunun mal kaçırmasını engellemek için düzenlenen tasarrufun iptali davaları ile gerekirse Aytaç'ın satışı da dâhil tüm bu mal kaçırma eylemlerine karşı hukuki girişimlerde bulunmak ve bu devirlerin iptalini sağlamak için hazırlıklar yapıyoruz. Diğer taraftan Grubun diğer gayrimenkul malları ile şirketlerinin haczedilmesi yoluyla müvekkillerin alacaklarının tahsil edilmesini sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
ALACAKLILARIN İÇİ RAHAT
Konu ile ilgili Yıldız Holding'den hurriyet.com.tr'ye yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Yıldız Holding, Aytaç’ın yüzde 75’lik kısmını varlık satışı ile değil hisse satışı yoluyla satın almak için anlaşma imzalamıştır. Dolayısıyla alacaklıların gönülleri rahattır. Ancak anlaşmanın tamamlanıp hisselerin devredilmesi Rekabet Kurulu onayından sonra gerçekleşecektir. Rekabet Kurulu onayı henüz tamamlanmadığı için şu anda aksiyon alma imkanımız yok.” (Hürriyet)