FİNANS

Un, sıvı yağ, salça... Ramazan kolisi fiyatları daha ramazan gelmeden yüzde 20 arttı! İnsanlar ramazan kolisi yapmak yerine o seçeneğe yöneliyor: "Talep yüzde 80 arttı"

Ramazan ayına sayılı günler kala vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de ramazan kolisi fiyatları oldu. Geçen yıla göre yüzde 15 ila yüzde 20 zamlanan ramazan kolileri, hayırseverleri ve ihtiyaç sahiplerini düşündürmeye başladı. Pirinç, mercimek, un, sıvı yağ gibi temel gıda maddeleriyle dolu koliler 350 TL'den başlayıp bin TL'ye kadar çıkıyor. Ancak son yıllarda ramazan kolisi yerine hediye çeklerine olan ilgi hızla artıyor. Peki, bu yıl hangi seçenek daha avantajlı?

Un, sıvı yağ, salça... Ramazan kolisi fiyatları daha ramazan gelmeden yüzde 20 arttı!  İnsanlar ramazan kolisi yapmak yerine o seçeneğe yöneliyor: "Talep yüzde 80 arttı"

Ramazan ayına yaklaşırken gıda perakendecileri, ramazan kolisi fiyatlarında yaşanan artışa dikkat çekti. İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere, geçen yıla kıyasla ramazan kolisi fiyatlarının %15-20 oranında arttığını belirtti.

RAMAZAN KOLİLERİ 350 TL’DEN BAŞLIYOR

Güzeldere, ramazan kolilerinin içeriğinde genellikle temel gıda ürünlerinin bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Daha çok temel gıda maddelerinin bulunduğu 13 çeşit üründen 21 çeşit ürüne kadar farklılık gösteren kolilerin fiyatları, 350 lira ile bin lira arasında değişiklik gösteriyor."

ramazan makarna kolisi

Kolilerin içeriğinde pirinç, mercimek, nohut, makarna, salça, sıvı yağ ve un gibi temel gıda ürünlerinin yanı sıra, reçel, bal, çikolata, kadayıf ve helva gibi ürünlerin de tercih edildiğini belirten Güzeldere, bu konuda hassasiyet gösterilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Koli hazırlığında bulunan perakendeci firmaların bu konuda hassasiyet göstermelerini tavsiye ediyorum." dedi.

ramazan kolisi reklamsız

Güzeldere ayrıca hayırseverlerin, ramazan kolilerinde bulunan ürünlerin son kullanma tarihine, ürün kalitesine, içeriklerine ve gramajlarına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

HEDİYE ÇEKLERİNE TALEP ARTTI

Son yıllarda ramazan kolisi yerine hediye çeklerine olan ilginin arttığını belirten Güzeldere, bu yöntemin hem ihtiyaç sahipleri hem de bağışçılar açısından daha esnek bir çözüm sunduğunu söyledi.

"Hediye çekleriyle alışveriş yapan ihtiyaç sahipleri, bu alışverişlerini yıl içerisine yayabiliyor, farklı günlerde ihtiyaçları mukabilinde kullanabildikleri gibi gıda dışında ürün alımlarıyla da ihtiyaçlarına yönelik alışveriş yapma imkanı bulabiliyor."

ramazan

Güzeldere, hediye çeklerinin kullanım payının %70-80 oranında arttığını ve 2024 yılında ramazan kolileri ile birlikte 10-12 milyar liralık bir ekonomik büyüklük oluşturduğunu, bu yıl ise rakamın 17-20 milyar liraya ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

İLK GÜNLERDE DIŞARIDA YEMEK TERCİHİ AZALABİLİR

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu, ramazan ayında tüketici alışkanlıklarında değişiklik yaşandığını ve bazı gıda gruplarına olan talebin arttığını belirtti.

"Bu dönemde kahvaltılık, şarküteri ve yerel lezzetlere uygun gıdalarda talep artışı oluyor. Tüketiciler, ailesiyle evinde iftar ve sahur davetleri planlıyor. Bundan dolayı dışarıda yemek konusunda da ramazanın ilk günlerinde bir düşüş trendi olacağını öngörüyoruz. Ancak sonraki günlerde normal trende dönüş olacaktır."

enflasyon5

Marketlerin tedarik zinciri açısından hazırlıklı olduğunu belirten Özpamukçu, temel gıda ürünlerinde sıkıntı yaşanmasının beklenmediğini ve arz kaynaklı fiyat değişimlerini minimum seviyede tutmak için çalıştıklarını söyledi.

GIDA İSRAFINA KARŞI KAMPANYA BAŞLATILDI

Türkiye'nin gıda israfında dünya ortalamasının çok üstünde olduğunu hatırlatan Özpamukçu, israf edilen her gıdanın enflasyonun artmasına ve ülkenin milli servetinin boşa harcanmasına neden olduğunu belirtti.

enflasyon6

Bu nedenle, İstanbul Ticaret Odası tarafından başlatılan ve perakendecilerin de destek verdiği "Gıdada İsrafa Dur De" kampanyası ile hem sektör içindeki farkındalığın artırılması hem de tüketici bilincinin yükseltilmesi hedefleniyor.

gıda israfi

Özpamukçu, "Bu yönde İstanbul Ticaret Odasının başlattığı ve bizim de destek verdiğimiz 'Gıdada İsrafa Dur De' kampanyası ile hem sektörün bu yönde yaptıklarının yaygınlaşması hem de tüketici bilincinin artırılması için çalışmaları sürdüreceğiz." diyerek sözlerini tamamladı.

(AA)

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Okuyucu Yorumları 3 yorum
arkadaş, gücü yetmeyene, zekat, hatta kurban dahi zorunlu değil. fiyatlar el yakıyorsa almayın, mecbur değilsiniz.
almayın yahu, ekonomik durumu iyi olmayana zekat vermek vede kurban kesmek zorunlu değil. alıpta ekonominizi sarsmayın. size zorlayanmı var, illada ramazan kolisi dağıtın diye.
senin fiyat artirmanla israfın ne alakası var israflik yapan kendi kesesine yapıyor fiyatlar ise her gün değişiyor
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler