FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzman ekonomistten altın tahmini... Altın fiyatları 2021'de ne olacak? Koronavirüs vakaları altın fiyatlarını artırır mı? Ne zaman altın alınır?

Doların hızla zayıflamasından dolayı altın fiyatlarının hareketlenmesi yatırımcıların dikkatle durumu izlemesine neden oluyor. Aşı gelişmelerinin ardından altın fiyatları ne olacak merak edilirken, yatırım uzmanları altın fiyatları uzun ya da kısa vadede ne olur sorularına kayıtsız kalmıyor. Aşının altın fiyatlarının seyrini nasıl değiştireceği araştırılıyor. Peki altın fiyatları nasıl bir yön izleyecek? İşte uzmanından altının seyrine dair açıklamalar...

Uzman ekonomistten altın tahmini... Altın fiyatları 2021'de ne olacak? Koronavirüs vakaları altın fiyatlarını artırır mı? Ne zaman altın alınır?

ABD'de yaşanan koronavirüs teşvik gelişmeleri, seçim çalışmaları ve Almanya'dan gelen aşı haberi doların hızla güç kaybetmesine neden olurken, yatırımcılar küresel piyasalardaki hareketlilikten etkilenen altın fiyatlarının nasıl bir yönde ilerleyeceğini araştırmaya başladı. Altın aşıdan dolayı nasıl bir yön izleyecek merak edilirken, uzmanlar altına uzun vadede yatırım yapılır mı yorumlarını cevaplamaya çalışıyor. Peki altın alınır mı? Altın ne zaman alınır?

NE ZAMAN ALTIN ALINIR?

ABD'de yaşanan gelişmelerin ardından aşı haberlerinin doların zayıflamasına neden olmasıyla birlikte altın fiyatları bir süre yatay seyirde devam etti. ABD'li ilaç şirketi Moderna’nın aşısının yüzde 94,5 oranında etkili olan koronavirüs aşısı piyasaları tekrar hareketlendirirken, altın fiyatları uzun vadede ne olacak araştırmalarına neden oldu. Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan yaptığın açıklamada, Pfizer ve BioNTech SE’nin önceki hafta yaptığı aşı açıklamasının piyasada olumlu karşılanmasının ardından, "Moderna’nın aşı açıklaması yapmasını, 30 gün buzdolabında dayanabiliyor olması ulaştırma ve dağıtım açısından kolaylık sağlıyor ve bu sorunu çözüyor. Bu iyimserliğin karşısında ise, halen salgının kötüleşmesinin yarattığı belirsizlik duruyor." dedi. Bu süreçte Moderna'nın bulduğu aşı altın fiyatlarını nasıl etkileyecek araştırılırken vatandaşlar ne zaman altın alınacağını da merak ediyor. Türkiye'de özellikle yaz sezonunda yapılan düğünler ve çeşitli etkinlikler altını kültürel olarak anlamlı ve değerli kılıyor. Yapılan aşı açıklamaları ile vatandaşlar altına uzun vadede yatırım yapılır mı araştırmaları yapmaya başladı.

AŞI ALTIN FİYTALARINI NASIL ETKİLER, ALTINA UZUN VADEDE YATIRIM YAPILIR MI?

AŞI ALTIN FİYTALARINI NASIL ETKİLER, ALTINA UZUN VADEDE YATIRIM YAPILIR MI?

Altına kısa vadede yatırım yapılır mı merak konusu olmuşken dolar zayıflamaya devam edecek mi araştırılıyor. Erkan yaptığı açıklamada koronavirüs vakaları artarsa altın fiyatları ne olur merak eden araştırmacılara şu yanıtı verdi, "Covid-19 ve yüksek fiyatlar terazinin bir tarafında, dolar ve ABD tahvil faizlerinin eğilimi diğer tarafta duruyor. Diğer taraftan aşının durumu, ekonomiye dair varsayımlarda da değişim potansiyeli yarattığından parasal ve mali teşviklerin boyutunu etkileyebilir ve zaten küçülecek olan mali paketin biraz daha küçülmesine neden olabilir. ABD Merkez Bankası (Fed) ise, muhtemelen aralık ayında tahvil alımlarına ilişkin bir vade ayarlaması ile etkin olacak. Vakalar arttığı ve dolar zayıf kaldığı sürece yükseliş beklenebilir, kısa vadede ise bu bant hareketi biraz korunacak gibi görünüyor." dedi.

AŞI ALTIN FİYTALARINI NASIL ETKİLER, ALTINA UZUN VADEDE YATIRIM YAPILIR MI?

DOLAR DÜŞERSE GRAM ALTIN DÜŞER Mİ?

Merkez Bankası'nın 19 Kasım'da yapacağı toplantıdan sonra altın ve dolar fiyatları nasıl ilerler, dolar düşerse gram altın fiyatı da düşer mi sorusu öne çıktı. Erkan açıklamasında ons altının uzun vadedeki hareketlerine bakılacağını belirterek şöyle devam etti; "Kısa vadede dolar kuru hareketi Merkez Bankası kararıyla biraz daha aşağı giderse gram altında düşüş görmeye devam edebiliriz. Uzun vadede ise ons altın dinamiklerine bakılacaktır." dedi.

NE ZAMAN ALTIN ALINIR?

Vatandaşlar altın alınır mı araştırması yaparken bir açıklamada Ekonomist Belgin Maviş'ten geldi. Maviş yaptığı açıklamada; "Birkaç gündür satıcılı seyirdeydi özellikle 460'ın altına doğru geri çekilmeler de söz konusu olmuştu ancak bu seviyelerde durmadığını yenden toparlandığını görüyoruz. An itibariyle 470 TL'nin üzerindeki seyir devam ediyor. 475 burada bir ara direnç bu seviye aşılırsa yeniden 470 -480'e doğru hareketler görmemiz mümkün.

ALTIN ALINIR MI, SATILIR MI?

Ama öte yandan portföylerde tasarruf amaçlı olarak düşünüyorsak eğer gram altın 2021'in ilk 6 aylık periyodunda da yine portföylerde taşınacaktır. Bu durumda yukarı yönlü hareketler satış için bir fırsat geri çekilmeler ise yeniden alım için fırsat yaratacaktır. Burada dolar / TL'nin seyri son derece önemli olacaktır.

Birbirinden farklı seviyeleri gördü 500'leri zorlarken bir anda yeniden 458 liralık rakamları da gördü. Burada dediğim gibi yön belirleyici dolar / TL olacak tabi. Bu da Merkez Bankası'nın atacağı adımlar Perşembe günü atacağı karar ve sonrasındaki gelişmelere bağlı olarak yeniden şekillenecek.

Ama bugünü değerlendirecek olursak bugünkü yükselişin 475 -476 liralar seviyesinde biraz daha sakinleme ihtimali var ama dolar / TL tarafında yukarı yönlü hareketler devam ederse bu 480 seviyesini zorlamayı beraberinde getirir.

460 TL'NİN ALTI ALIM İÇİN UYGUN ZAMAN

Diyelim ki geri çekilmede 458 liradan alan bir yatırımcı için de bu kez 480 liraları gördüğünde kısa vadeli kar için uygun bir satış seviyesi olabilir. Ama yok ben alıp beklemek istiyorum diyorsa bence her zaman için 460 liranın altı şu anki fiyatlamalara göre alım için çok daha uygun seviyeler." dedi.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler