Sürücülerin son günlerde en çok tartıştığı "trafik sigortası zammı"mahkemeye taşındı. Pek çok araç sahibinin şikayet ettiği, son verilere göre 3 milyon 800 bin aracın fiyatlarından dolayı yaptırmadığı trafik sigortası için ilk somut tepki geldi. Zorunlu trafik sigortasının yüzde seksen oranında zamlanmasına tepki gösteren bir vatandaş Ankara Tüketici Mahkemesi'ne başvurdu. Geçtiğimiz yıl 304 TL olarak ödediği Zorunlu Trafik Sigortası bedelinin bu yıl 704.79 TL gibi bir rakam ile neredeyse %100 zamlandığını belirten araç sahibi, trafik sigortasındaki bu artışın "haksız ve hukuka aykırı" olduğunu belirterek, zammın iptal edilmesi talebinde bulundu.
TRAFİK SİGORTASI FİYATI KASKOYU DA GEÇTİ
Pek çok sürücünün ilerideki tutumlarına yon vermesi beklenen dava dilekçesinde, zorunlu trafik sigortası fiyatı için yapılan zammın önceki yılın iki katından daha fazla olduğuna dikkat çekildi. Zorunlu tutulduğu için trafik sigortasının bu kadar yüksek bir orana çıkarıldığının belirtildiği dilekçede; "Tüketici müvekkilin zorunlu olarak ödeme yapmak zorunda olduğu fahiş prim miktarının olması gereken miktarı, en fazla enflasyon göz önüne alınarak belirlenmelidir. Enflasyon oranı dahi yüzde 10 olmasına rağmen bu miktar dahi göz önüne alınmamıştır." ifadelerin yer verildi. Ayrıca trafik sigortası priminin kasko bedelini de geçtiği hatırlatılarak tüketiciden alınan 400 TL'lik bedelin iadesi talep edildi.
Davanın tüketici lehine sonuçlanması durumunda, davanın emsal niteliğinde olması ve milyonlarca araç sahibinin trafik sigortası fiyatları için mahkemeye başvurabileceği konuşuluyor.
TRAFİK SİGORTASI FİYATLARINI BELİRLEYEN FAKTÖRLER
Trafik sigortası fiyatları, kişilere ve araç sahiplerine göre değişiyor. Araçlardan ve sürücülerden kaynaklanan pek çok faktör trafik sigortalarını etkileyebiliyor. Peki, bu faktörler neler? Aracın kayıtlı olduğu il sadece bunlardan biri. Aracın; markası, modeli yaşı, hasar geçmişi, sürücünün ise; mesleği, yaşı, ehliyet aldığı tarih ve hasarsızlık indirimi gibi etkenler, ödenecek primde etkisi bulunan diğer faktörler.
TRAFİK SİGORTASI YAPILMAZSA NE OLUR?
Trafik sigortası trafiğe kayıtlı bulunan her araç için zorunludur. Sigortası yapılmamış araçlar, tespit edildikleri anda trafiğe çıkması engellenecek şekilde işlem yapılır ve otoparka çekilir. Trafik sigortası belgesi tebliğ edilmeden araç geri alınamaz. Aracı geri almak için ceza ödenir. Ayrıca aracın otoparkta kaldığı her gün için de ayrıca bir ödeme yapılır.