Denli, piyasada bazı yumurtaların samanla karıştırılarak ve hayvan gübresiyle kirletilerek tüketiciye ‘köy yumurtası’ adı altında satıldığını belirtti.
Tüketicilerin köy yumurtası ile çiftlik yumurtasını ayırt etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Denli, “Onun için tüketicilere önerim, nerede üretildiği belli olan yumurtaları satın alsınlar. Kabuk rengine bakarak, sarı rengine bakarak veya şekline bakarak bir yumurtanın köy yumurtası mı, çiftlik yumurtası mı, hangi sistemde yetiştirildiğini bilemezsiniz” dedi.
Köylere de şehirden gidiyor
Köy nüfusunun azaldığını, dolayısıyla köyde besicilik ve yumurta üretiminde de düşüş yaşandığını dile getiren Denli, birçok köye de yumurtanın şehir merkezlerinden gönderildiğini öne sürdü.
Köy yumurtası ile çiftlik yumurtası arasında protein, yağ ve karbonhidrat gibi besin değerleri bakımından farklılık bulunmadığını anlatan Denli, şöyle konuştu:
“Ancak, vitaminler gibi fonksiyonel özelliklere sahip birtakım maddeler var. Bu da hayvanın tükettiği yemlerden geçiyor. Doğal yemler yumurtanın kompozisyonuna etki ediyor. Bu tamamen beslenmeyle, tüketilen yemlerle ilgili bir olay.”
Denli, yumurta tüketimi konusunda da yumurtanın taze olmasına dikkat edilmesi, üretim ve tüketim tarihlerinin olup olmadığına bakılması, köy yumurtası adı altında satılan yumurtalara itibar edilmemesi önerisinde bulundu. AA