Yabancılara satılacak taşınmazların toplamı, özel mülkiyete konu alanlar için ilçe yüzölçümünün yüzde 10’unu, ülke genelinde de kişi başına 30 hektarı geçemeyecek. Ancak Bakanlar Kurulu, 30 hektarı 2 katına çıkarabilecek. Daha önce, yabancıların ülke gene linde alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü, 2.5 hektarı geçemiyordu.
Atatürk’ün partisinin devamıyız
Muhalefetin itirazı üzerine yasada yapılan son dakika müdahalesiyle, tasarının ilk halinde yer alan “ilçe toplam yüz ölçümünün yüzde 10’u” ifadesi “özel mülkiyete konu alanlarda ilçe yüz ölçümünün yüzde 10’u” diye değişti. Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, “ilçenin tüm sınırlarının yüzde 10’u sıkıntılı olabilir dedik, onun için değiştiriyoruz” derken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da, “Tabii ki yanlışlık yapabiliriz, biz anayasa uyarınca satışa konu edilmeyen yerlerin dışındaki alanın yüzde 10’u diye düşünmüştük ama şimdi onu daha da netleştiriyoruz” dedi. Bayraktar, muhalefetin eleştirilerini yanıtlarken, “Buradaki herkes Atatürk’ün kurduğu partinin devamıdır. Herkes Atatürk’ün ilke ve inkılaplarına bağlıdır. Atatürk’ü istismar etmeyin, kemiklerini sızlatmayın” dedi. Bayraktar, mayınlı arazilerin satışının söz konusu olmadığını da bildirdi.
Dışişleri’nden görüş şartı kalktı
İktidar ve muhalefetin sert tartışmaları arasında dün Meclis’ten geçen yasayla, Bakanlar Kurulu’nun yabancılara mülk satışında Dışişleri Baknlığı’ndan görüş alma şartı kaldırıldı. Yine yasayla, yabancı ülkelerdeki ticaret şirketleri, ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz ve sınırlı ayni hak elde edebilecek. Yabancılar ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan ticaret şirketleri dışındakiler, Türkiye’de taşınmaz edinemeyecek ve lehlerine sınırlı ayni hak tesis edilemeyecek. Bakanlar Kurulu, yabancılar ile kendi ülkelerindeki kanunlara göre kurulan yabancı ticaret şirketlerinin taşınmaz ve ayni hak edinebilecekleri yerleri; ülke, kişi, coğrafi bölge, süre, sayı, oran, tür, nitelik, yüzölçüm ve miktar olarak belirleyebilecek, sınırlandırabilecek, ülke çıkarı doğrultusunda bu satışları durdurabilecek ya da yasaklayabilecek.
2 yıl içinde proje sunacaklar
Yabancı kişiler ve ticaret şirketleri, satın aldıkları yapısız taşınmazda geliştireceği projeyi 2 yıl içerisinde ilgili bakanlığın onayına sunacak. Bakanlık, onaylanan projeyi taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğüne gönderecek ve projenin süresi içinde gerçekleşip gerçekleşmediğini takip edecek. Yabancı uyruklu gerçek kişiler, tüzel kişiler ve uluslararası kuruluşların yüzde 50 veya daha fazla oranda hissesine sahip oldukları Türkiye’de kurulu şirketler, ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet konularını yürütmek üzere taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı ayni hak edinebilecek ve kullanabilecek. Yabancılar, yabancı ülkelerin kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiler, yöneticilerinin çoğu yabancı olan Türkiye’de kurulu şirketler taşınmaz alabilecek.
Askeri bölgeler için izin şartı gerekiyor
Askeri yasak bölgeler, askeri güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ait harita ve koordinat değerleri, kanunun yürürlük tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde Milli Savunma Bakanlığı’nca; özel güvenlik bölgeleri ise İçişleri Bakanlığı’nca aynı sürede Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu bakanlığa verilecek. Yabancı şirketlerin, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla; askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz mülkiyeti edinimleri Genelkurmay Başkanlığı’nın ya da yetkilendireceği komutanlıkların, özel güvenlik bölgelerindeki taşınmaz mülkiyeti edinimleri ise taşınmazın bulunduğu yerdeki valiliğin iznine tabi olacak.