FİNANS

Avrupa ve ABD Ekonomilerinin 2016 Yılı Kıyaslaması

Avrupa ve ABD Ekonomilerinin  2016 Yılı Kıyaslaması

Avrupa ekonomisinden ilk başta başlamak gerektiğini düşünüyoruz. Kötüyü gördükten sonra ABD ekonomisine geçtiğimizde nasıl iyi bir ekonomiye geçiş ve başarılar elde edildi inceleyeceğiz.

Avrupa Birliğinin kurucu üyelerine baktığımız zaman ;

1- Almanya 99 Üye
2- Fransa 78 Üye
3- İtalya 78 Üye
4- Hollanda 27 Üye
5- Belçika 24 Üye
6- Lüksemburg 6 Üye

İngiltere kurucu üyelerinden olmasa bile 78 üye ile büyük bir paya sahip olarak her yönden Avrupa ekonomisi için önem arz ediyordu. Avrupa Birliğinden İngiltere’nin çıkması ile büyük bir şok yaşanmıştı. Şimdi ise kurucu üyelerden olan İtalya Renzi’nin istifa etmesi ile AB’ne karşı çıkan muhalif grupların iktidara geçmesi korkusu sarmış bulunmaktadır. İtalya’nın çıkması demek özellikle kurucu üyelerinden bir ülkenin çıkması AB’nin dağılmasını hızlandırabilir. Siyasi gelişmelerin yanında ekonomik gelişmelerde de İtalyan Bankalarının borç yükü oldukça fazladır. İtalya’nın yanında İspanya zaten bildiğimiz Yunanistan ekonomisinin kötü olduğu görülmektedir. Rakamlarla birlikte Büyüme, Enflasyon ve Faizi inceleyelim.

Avrupa Büyüme

Avrupa ekonomisinin büyüme verilerine baktığımız zaman istenen performansın altında kalarak düşüş yaşanmaktadır. Büyümede 0.5’lerden 0.3 seviyelerine gerileyip yıl sonunu kapatması bekleniyor. Büyüme performansı istenileni vermedi.

Enflasyon

Avrupa Merkez Bankasının en büyük sorunu olan enflasyonda ise Genişlemeci Para Politikasında en büyük adımlardan olan parasal genişlemelere rağmen hedef olan % 2’ye ulaşamadığını ve % 0.6 seviyesine kadar çıkardığını görmekteyiz.Yani Avrupa tarafında Harcamama sorunu devam ediyor.

Faiz

Faizlerde ise eksi seviyelere kadar geri çeken Merkez Bankası Mevduat Faizlerinde % -0.4 ile sürdürmektedir. Merkezin elinden geleni yapması buna rağmen istenilen sonuçların alınamaması artık yapısal reformlara işaret ederek izlemeye çalıştığı görülüyor. Son parasal genişleme adımını da katarsak bundan sonraki süreçte herhangi bir araç kullanacak mı bu konuda belirsizlik hakimdir.
Özetlemek gerekirse Avrupa ekonomisi eldeki verilerle çokta iç açıcı bir yıl geçirmediği ortadadır.
ABD Ekonomisine incelediğimiz zaman ;

Genel olarak ABD ekonomisinin oldukça iyi olduğunu takip etmekteyiz. Her alanda Avrupa’ya fark atan ABD 2017 yılı içinde beklentilerin oldukça olumlu olacağı beklentisi hakimdir. Avrupa ile kıyaslama yapacak olursak. Şimdi birde ABD Büyüme, Enflasyon ve Faiz verilerine bakalım.

ABD Büyüme

ABD büyümesine baktığımız zaman 2016 yıl başında 0.8 seviyelerinden son gelen büyüme verisiyle 3.5 olarak oldukça olumlu bir büyüme kayıt etmiştir. Ekonomi politikalarını başarılı bir şekilde götüren FED beklentileri karşılamaktadır.

Enflasyon

ABD enflasyon hedefini de % 2 olarak belirlemişti. Gelinen noktaya baktığımız zaman % 1.7 seviyelerine kadar ulaştığını takip ettik. Enflasyon tarafındaki yükseliş durağan olan ekonomiyi canlandırdığı görüldü. Avrupa’ya göre oldukça iyi performans göstermesi paritedeki fiyatlamanın da yatırımcıların nereye yöneldiğini göstermektedir.

Faiz

Uzun senelerden sonra faiz artışına başlayan FED’in ekonomik gidişatın devam etmesinden dolayı ve enflasyon tarafından gelen olumlu verilerle iki yıldır faiz artırmıştır. 2017 yılı içinde 3 kez faiz artışına işaret eden FED’in bunu gerçekleştirme olasılığı Trump’ın yapacaklarında da önemli olacaktır. Faizlerde 0.75 seviyelerine çekip ekonomisinin gücü görülmektedir.

Özetle 2016 yılına baktığımız zaman ABD’nin gücünü EurUsd paritesinde satışların devam etmesiyle görüldü. Dolardaki genel değerlenmenin 2017 yılı içinde beklenilmektedir. ABD ekonomisinin Avrupa ekonomisine fark atması paritede de 1 Euro = 1 Dolar olması yönünde beklentileri ve haberleri arttırmaktadır. Bu performansın devam etmesi özellikle ABD enflasyon rakamlarında yükselişin aynı şekilde yükseliş trendinin sürdürmesi demek paritede sert satışların anlamına gelebilir. Enflasyon verileri önemle takip edilmesi gerekmektedir.

EurUsd Teknik Analiz ile Fiyatlama

Teknik fiyatlamalara göre RSI uyumsuzluğu dikkat çekmektedir. Sert düşüşlerden sonra tepki alışlarının gelmesiyle RSI uyumsuzluğuna göre yükseliş beklenebilir. Yükselişlerde 1.0460 geçmesi gerekmektedir. Bu seviyeyi aşar ise 1.0520 aşılmasıyla 1.0580 ve 1.0620 direnç fiyatlaması takip edilebilir. 1.0460 seviyeyi aşamaz ise satışlarda 1.0400 kırılmasıyla 1.0340 destek fiyatlaması takip edilebilir. Genel trendinde 100 Günlük Hareketli Ortalamanın 50 Günlüğünün altında devam etmesi satış trendini de devam ettiriyor. Tepki alışlarının kısa vadeli gelmesi beklense de genel olarak düşüş trendi devam etmektedir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler