FİNANS

13. Uluslararası Yem Kongresi

Türkiyem-Bir Yönetim Kurulu Başkanı Karakuş: - "Bu yıl yem üretiminde yüzde 8'lik artış bekliyoruz. Bir iki yıl sonra yem üretiminde Avrupa'da birinci olacağız"

ANTALYA (AA) - Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (Türkiyem-Bir) Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Karakuş, bu yıl yem üretiminde yüzde 8'lik artış beklediklerini belirterek, "Bir iki yıl sonra yem üretiminde Avrupa'da birinci olacağız." dedi.

Karakuş, Birlik tarafından Antalya'da düzenlenen 13. Uluslararası Yem Kongresi ve Sergisinde (TUYEM) yaptığı konuşmada, yem üretiminin her geçen gün arttığını söyledi.

Bu yıl yem üretiminde yüzde 8'lik artış beklendiğini dile getiren Karakuş, "Bir iki yıl sonra yem üretiminde Avrupa'da birinci olacağız. Uzun yıllar yem sektörü yüksek miktarda üretim artışlarıyla Türkiye'nin katma değerine destek sağlayacak ve bu misyonunu layıkıyla yerine getirecek." ifadelerini kullandı.

Karakuş, sektörün kaliteli hayvansal protein tüketimini artırmak ve buna hizmet etmek için çabaladığını vurgulayarak, çevre faktörüne çok önem verdiklerini, çevre dostu çalışmalarda bulunduklarını bildirdi. Karakuş, şöyle devam etti:

"Köyden kente göçle birlikte azalan ekim alanlarında birim alandan maksimum verim elde edebilmek için modern tarım teknikleri kullanmayı amaçlıyoruz. İkinci olarak bizim henüz uzağında durduğumuz biyoteknolojiyi hayata geçirmemiz lazım. İnsan, hayvan ve çevre sağlığı açısından herhangi bir sıkıntısı olmayan çeşitler üretmeyi, bu konuyla ilgili yatırımlara ağırlık vermeyi, araştırmacıların önünü açmayı misyonumuz olarak görüyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Biyogüvenlikle ilgili yasal düzenlemelerde Avrupa Birliği'ne tam uyumlu hale getirmemiz gereken maddelerimiz var. Bu yaptığımızda tüm sektörümüz rahatlayacak ve önüne bakacaktır."

Karakuş, ancak büyükbaş hayvancılıkta damızlık materyal temininde çok yüksek fiyatlarla mal almaya devam ettiklerini söyledi.

Sektörde 10 milyon ton civarında ham madde ithalatı olduğuna dikkati çeken Karakuş, "Bir mecburiyet varsa ham maddelerin ithalatı olabilir ama ana mamul ithalatına karşıyız. Sektör olarak kırmızı et ve karkas hayvan ithalatına karşıyız." diye konuştu.

Avrupa Yem Üreticileri Federasyonu (FEFAC) Başkanı Nick Major da hem insanlar hem de hayvanlar için antibiyotiklerin eskisi kadar etkili olmadığını söyledi.

Major, çiftlik hayvanlarını sağlıklı kılmak adına yapılan önemli çalışmalar bulunduğunu anlattı.

- Yem fiyatlarındaki dalgalanma

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Durali Koçak da hayvancılıkta maliyetlerin başında yemin geldiğine dikkati çekti.

Koçak, Türkiye'nin kırmızı et dışında hayvansal ürünlerle ilgili arzda bir sorununun bulunmadığını belirterek, "Umarım önümüzdeki günlerde kırmızı et açığımızı da çözer, orada da arzda kendi kendimize yeterli hale geliriz. Bakanlığımız bu yönde çalışmalarına devam etmektedir." diye konuştu.

Son zamanlarda yem girdi maliyetlerinde artışla birlikte yem fiyatlarında dalgalanma olduğuna işaret eden Koçak, sektörün temel sorunlarının başında yem ham madde üretimindeki yetersizliğin geldiğini söyledi. Üretim yetersizliğinin ithalatla karşılandığını dile getiren Koçak, "İthalatta da bazı sıkıntılar var. Fiyat istikrarının olmaması, özellikle yem sektörümüzle ilgili düzenlemelerin ağırlıklı olduğu biyogüvenlik mevzuatı gibi sektörden gelen şikayetler bize yansıyor. Bu konularda en doğru çözümü bulma, ülkemizin, sektörün yararına çalışma gayretindeyiz." dedi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler