FİNANS

Dışa açılma, politik tercih

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, bankacılık sektörünün yabancı sermayeye açılmasının bir politika tercihi olduğunu söyledi. Babacan, "Sektör ne kadar dışa açık hale gelirse Türkiye'nin o kadar çıkarınadır" dedi.

Babacan, bankacılık sektöründeki gelişmeleri NTV?ye değerlendirdi. NTV-MSNBC'de yer alan habere göre Babacan, IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları için bulunduğu Singapur'da çok sayıda bankacıyla görüştüğünü belirterek, sektörün önemli isimlerinin Türkiye ile ilgilendiklerini söyledi.

Devlet Bakanı, yatırımcıların tam özelleştirme sürecindeki kamu bankalarıyla ilgilendiklerini, birleşme ve satın almaya da açık olduklarını vurguladı. Bu grupların çoğunun henüz Türkiye'de bankacılık sektörüne girmemiş isimler olduğunu belirten Babacan, sektöre yabancı sermaye girişiyle ilgili eleştiri ve endişeleri de yanıtladı.

Babacan, "Bankacılık sektöründe yerli-yabancı sermaye ayrımımız yok. Bu bir makro ekonomi anlayış bir politika tercihidir. Bu konuda hükümetten ve Meclis'ten başka yetkili kurum yoktur. Sektörde yerli-yabancı sermaye dengesi piyasa şartlarında kurulacaktır, bizim hiçbir kaygımız yok. Sektör ne kadar dışa açık hale getirirsek bu Türkiye'nin çıkarınadır" diye konuştu.

Babacan, cari açık için alınacak önlemler çerçevesinde üç şey yapılacağını anlattı. Mali disiplinin süreceğini, Merkez Bankası'nın para politikalarını serbest kur rejimi ve enflasyon hedeflemesi doğrultusunda sürdüreceğini, yapısal reformların da devam edeceğini vurgulayan Babacan "Bunlar iyi uygulanırsa ek tedbire ihtiyaç yok" dedi.

Babacan, Türkiye gibi değişen ve büyüyen bir ekonominin cari açıkla devam etmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, "Sadece Cari açığın GSMH'ye yüzdesine bakılarak başka ülkelerle karşılaştırmak doğru değil. Cari açığın sebepleri ve nasıl finanse edildiğine bakıldığında endişeler de geçerli değil" diye konuştu.

Foreks Haber Merkezi

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler