FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar 1,74'ü geçti: Ekonomistler ne düşünüyor?

Enflasyonun eksi çıkmasıyla dolar 1,74 lirayı geçti.

İnterbank'ta en yüksek 1.7438 seviyesini gören dolar/TL kuru saat 14:00 itibari ile 1.7370-1.7410 civarında bulunuyor.

Bankalararası piyasada dolar artan global kaygılara paralel olarak 1.74'ü geçerken, bankacılar ABD vadeli işlemlerinin global piyasalarda olumlu bir güne işaret etmesiyle dolar/TL'de aşağı yönlü hareket beklediklerini söylediler.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

Euro/dolar paritesindeki sert hareketlere dikkat çeken yabancı bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Euro/dolar paritesinde dün gece 1,2460'lı seviyeler görülmüş. Şimdi yeniden 1,25'lerde ABD vadeli işlemlerinin artıda olması uzun süren düşüşlerden sonra bugün dışarıda biraz daha olumlu bir havaya işaret ediyor. dışarıdaki olumlu havaya paralel dolar/TL'de 1,72'li seviyelere doğru bir geri dönüş bekliyorum" dedi.

Dolar, Euro karşısında üç aydan uzun bir sürenin en yüksek değerlerine ulaşırken, Avustralya dolarında görülen değer kaybı sonrasında art arda satışlar görüldü ve dolar önemli para birimleri sepeti karşısında son üç yılın en yüksek değerlerine ulaştı.

Bankalararası piyasada dün spotta 1,7225/1,7260 seviyesinden kapanan iyi dolar alış ve satış kotasyonları bu sabah ilk işlemlerde 1,7350/1,7410 TL seviyesinden açıldı. Bu verilere göre lira dolar karşısında dünkü spot kapanışa göre yüzde 0.72 değer kaybıyla güne başladı. Dolar gün içinde 1,7410 liraya kadar yükseldi.

Uzmanlar, avronun izlediği seyrin yakından takip edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Piyasada Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) yarın açıklayacağı faiz kararı bekleniyor.

Bir banka yetkilisi Foreks'e yaptığı açıklamada, 1.2510 seviyesini kıran avro/dolar paritesinin 1.2300 bölgesine doğru gitmesinin yakın ihtimal gibi göründüğünü belirtti.

Yetkili, "Borsalar yükseliş kaydediyor ve olumlu bir görünüm sergiliyor. Bununla birlikte para piyasaları olumsuz görünüyor. Sepet bazında yukarıda bulunuyoruz. 1.9500-9510 seviyesinin üzerinde seyir izleniyor" dedi.

Asya'da Çin borsasının yüzde 6 yükselişle kapandığını, Almanya Dax Endeksi'nin yüzde 2.5, vadeli ABD endekslerinin yüzde 2 kadar yukarıda olduğunu belirten yetkili, buna rağmen döviz piyasalarında zayıf bir görünüm sergilendiğini söyledi ve "Bugün oldukça karışık bir gün. Avronun ne yapacağına ve nasıl bir seyir izleyeceğine bakmak lazım" diye konuştu.

Yetkili, piyasada bir miktar düzeltme yaşanabileceğini, ancak avronun harekete devam etmesi halinde, yurtiçinde biraz daha yukarı yapma ihtimali bulunduğunu vurguladı.

Uluslararası piyasalarda ABD Doları, Avustralya ekonomisinin geçtiğimiz çeyrekte beklenmedik şekilde daraldığına işaret eden verilerin getirdiği talebin etkisi ile Avro karşısında son 3 ayın en yüksek seviyesi olan 1.2457'ye kadar yükseldi. Parite şu sıralarda düne göre yüzde 0.36 düşüşle 1.2515 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, risk algılamalarını arttığı bir döneme girildiğini ve bunun dolara destek verdiğini ifade ediyorlar.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler