FİNANS

Enflasyonda şok büyüme

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK, bu yılın Nisan ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 1,68, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 4,5 arttığını açıkladı.

TÜİK'in 2003 baz yıllı verilerine göre, Nisan ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 9,66, ÜFE'de yüzde 14,56 oldu.

Yılın 4 ayında, TÜFE yüzde 4,82, ÜFE yüzde 11,04 oranında artış gösterdi.

Nisan ayı itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,33, üretici fiyatlarında yüzde 6,39 düzeyinde gerçekleşti.

Uzmanların enflasyon için tahmini TÜFE için yüzde 1.5, ÜFE için ise yüzde 2.2'idi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da bu yıl için enflasyonun yüzde 9.3'e çıkabileceğini ve yüzde 4 hedefinin ancak 2011'de tutacağını söylemişti.

Geçen yılın Nisan ayında fiyatlar TÜFE'de aylık bazda yüzde 1,21, yıllık bazda yüzde 10,72 olmuştu.

TÜFE'de Nisan ayında endekste yer alan 454 maddeden, 73 maddenin ortalama fiyatında değişim olmazken, 299 maddenin ortalama fiyatında artış, 82 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş gerçekleşti.

ÜFE

Bu arada Nisan ayında aylık bazda ÜFE yüzde 4,50, yıllık bazda yüzde 14,56 oranında arttı.

Geçen yılın Nisan ayında ÜFE aylık yüzde 0,80, yıllıkta ise yüzde 9,68 artış olmuştu.

Ayrıca ÜFE'de Nisan ayında endekste yer alan toplam 756 maddeden 189 maddenin ortalama fiyatında değişim olmazken, 464 maddenin ortalama fiyatında artış oldu, 103 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş gerçekleşti.

ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGELERİ

Nisan ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında "çekirdek enflasyon" yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 1,46, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 2,22 arttı.

Enerji hariç yüzde 1,70, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 2,37, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 1,82, enerji ve alkollü içkiler ile tütün ürünler ve fiyatları yönetilen/ yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç yüzde 1,92 oranında yükseldi.

Enerji hariç ve alkollü içkiler ve tütün ürünleri, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 2,78, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji ve alkollü içkiler, tütün ürünleri ile altın hariç yüzde 2,56 arttı.

Enerji hariç, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç yüzde 2,28 yükseldi.

ZAM ŞAMPİYONU PİRİNÇ OLDU

Nisan ayının zam şampiyonu, yüzde 30,97 fiyat artışıyla pirinç oldu. Pirinci,yüzde 23 ile domates, yüzde 18,54 ile kadın tişörtü izledi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı Tüketici Fiyatları Endeksine (TÜFE) göre, geçen ay kadın ayakkabısı yüzde 16, kuru fasulye yüzde 15,62, erkek gömleği yüzde 15,29, mercimek yüzde 13,59, etek yüzde 13,18, bulgur yüzde 12,25 arttı.

Nisanda, kuru üzümde yüzde 11,17, limonda yüzde 10,78, erkek takım elbisede yüzde 10,38, ayçiçek yağında yüzde 9,27, mısırözü yağında yüzde 9,09, balda yüzde 7,63, şehirlerarası tren bileti ücreti ve mazotta yüzde 5,53 ve benzinde yüzde 4,31 fiyat artışı gerçekleşti.

FİYATI DÜŞEN ÜRÜNLER

Nisan ayında fiyatı en fazla düşen ürünler arasında ilk sırayı yüzde 35,55 ile sivri biber aldı.

Sivri biberi fiyatı yüzde 31,95 oranında azalan salatalık ile yüzde 27,05 oranında düşen kabak izledi.

Nisan ayında yumurta fiyatı yüzde 6,85, tavuk eti yüzde 2,85, kuru soğan 2,76, süt 2,71, kahve 1,19, dana eti 0,78, kahvaltılık tereyağ fiyatı 0,74 azaldı.

FİYATLAR SANAYİDE YÜZDE 4.90, TARIMDA YÜZDE 2.87 ARTTI

Nisan ayında aylık bazda fiyatlar, tarımda yüzde 2,87, iki alt sektöründen "tarım, avcılık, ormancılıkta" yüzde 2,56, "balıkçılıkta" ise yüzde 24,07 arttı.

Sanayinin üç alt sektöründe fiyatlar, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,69, imalat sanayinde yüzde 4,92, elektrik, gaz ve su sektöründe ise yüzde 4,66 arttı.

METAL CEVHERİNDE FİYATLAR YÜZDE 19,40 ARTTI

Sanayide fiyatlar alt sektörler bazında değerlendirildiğinde en yüksek artış, yüzde 19,40 ile metal cevherinde gerçekleşti.

Bir önceki aya göre fiyatlar, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünlerinde yüzde 11,63, ana metal sanayinde yüzde 11,62, ham petrol ve doğal gaz çıkarımında yüzde 10,12, makine ve teçhizat imalatında yüzde 8,06 oranında arttı.

Buna karşılık fiyatlar ormancılık ve tomrukçulukta yüzde 3,91, tütün ürünleri imalatında yüzde 0,01 düştü.

Geçen yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu sanayi alt sektörler yüzde 53 ile metal cevheri, yüzde 47,81 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri, yüzde 47,75 ile ham petrol ve doğal gaz çıkarımı, yüzde 27,94 ile ana metal sanayi, yüzde 18,96 ile gıda ürünleri ve içecek imalatı oldu.

TÜKETİCİ FİYATLARI

TÜFE'ye göre ana harcama grupları itibariyle en yüksek aylık artış yüzde 11,69 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti.

Nisan ayında endekste yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 2,38, lokanta ve otellerde yüzde 1,74, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,01, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,79, konutta yüzde 0,72, ev eşyasında yüzde 0,52, eğitimde yüzde 0,12, sağlıkta yüzde 0,06, haberleşmede yüzde 0,04, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,03 artış, eğlence ve kültür grubunda yüzde 0,13 düşüş yaşandı.

Yıllık bazda TÜFE'nin en çok arttığı harcama grubu yüzde 15,22 ile konut grubu oldu.

Aynı dönemde, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde yüzde 13,48, lokanta ve oteller yüzde 12,77, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 9,84 artışın yüksek olduğu diğer harcama grupları olarak görüldü.

İLLER BAZINDA ARTIŞ

Bu arada, 26 bölge bazında bakıldığında TÜFE'de en yüksek aylık artış, yüzde 2,99 ile Van, Muş, Bitlis, Hakkari bölgesinde gerçekleşti.

Yılın dört ayında en yüksek artış yüzde 6,72 ile Van, Muş, Bitlis, Hakkari bölgesinde, geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 12,49 ile Van, Muş, Bitlis, Hakkari bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9,69 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan bölgesinde yaşandı.

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler