FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kredi kartı teslim almadan aktif olur mu, kredi kartı teslim edilmeden kullanılır mı?

Günümüzde online hizmet alınan platformlardan alışveriş merkezlerine varan pek çok alanda kullanılan kredi kartları başvurusu süreci olumlu bir şekilde tamamlandığı zaman müşterilere teslim edilir. Bu ödeme araçlarının teslim sürecinden sonra kullanılması ise güvenlik sorunlarının önlenmesi bakımından önem arz eden hususlardandır. Kart kullanımına hangi durumlarda teslim sürecinden önce başlanabildiği ise banka politikaları ve kart türü gibi ayrıntılara göre anlaşılır kılınabilir.

Kredi kartı teslim almadan aktif olur mu, kredi kartı teslim edilmeden kullanılır mı?

Kredi kartlarının hazırlanıp kullanılmak üzere müşterilere teslim edilmesi gibi süreçlere yönelik olarak alınan kararlar BDDK tarafından açıklanır. Bu bağlamda bir kredi kartının fiziksel olarak kullanılması için teslim sürecinin beklenip beklenmediği üzerine bilgi sunulmalıdır. Çünkü bu hususa yönelik olan kurallar banka politikaları ile kart türüne göre değişkenlik gösterebilir. Dolayısıyla temelde kartın teslim alınması ve aktifleştirilmesi gibi süreçlerde ne gibi güvenlik protokollerinin tamamlandığı sıralanmalıdır. Buna ek olarak bir kredi kartının teslim alınmadan önce hangi durumlarda ve işlemlerde kullanılabildiği açıklanmalıdır.

Kredi kartı teslim almadan aktif olur mu?

BDDK tarafından çıkarılması ve kullanılmasına yönelik olan kuralların belirlendiği kredi kartları genellikle teslim alındıktan sonra aktifleşir. Yani bir kredi kartı başvurusuna olumlu dönüş alındığı zaman bu alışveriş aracının kişiye teslim edilmesi beklenir. Kredi kartı banka müşterisi tarafından teslim alındığında ise bu ödeme aracının aktifleştirilmesi gerekir. Bu bağlamda kredi kartlarının kullanıma hazır olması için genellikle fiziksel olarak teslim alınmasının beklendiği belirtilmelidir.

“Kredi kartı teslim edilmeden kullanılır mı?” diyenlere BDDK ve bankalar tarafından belirlenen temel kurallar ile kullanım koşulları yukarıda açıklanmıştır. Ancak kredi kartı kullanım sürecinin bankadan bankaya değişkenlik gösterebildiği söylenmelidir. Buna ek olarak kullanılacak kredi kartının türü de bu ödeme aracının aktifleştirme sürecinin değişkenlik göstermesini etkileyen temel hususlardandır.

Normal şartlarda kredi kartlarının fiziksel olarak teslim alındıktan sonra kullanıma açılmasının temel nedenleri ise güvenlik önlemlerine ilişkindir. Bu uygulama sayesinde kartın başka kişilerin eline geçmesi, kimlik doğrulaması olmadan kullanılması ya da kaybolması gibi beklenmedik durumlar önlenir.

Kredi kartı teslim edilmeden kullanılır mı?

Bir kredi kartının banka müşterisine fiziksel olarak teslim edilmeden önce aktifleştirilmesi ve kullanıma açılması söz konusu değildir. Bu durum banka politikaları ile kartın türüne göre değişkenlik gösterebilse de yaygın olarak kullanılan kredi kartları için geçerlidir. Kredi kartının banka müşterisi tarafından fiziksel olarak teslim alınmasından sonra aktifleştirilmesi ve kullanılması için izlenen adımlar ise temelde aşağıdaki gibidir:

  • Kredi kartının güvenlik protokolleri kapsamında aktifleştirilmesi için bankalar tarafından hazırlanan kimlik doğrulaması aşamaları tamamlanır.
  • Bu aşamalar tamamlanırken ek güvenlik kontrollerinden geçilmesi de gerekli olabilir.
  • Güvenlik kontrolleri tamamlandıktan sonra bankaların mobil uygulamaları, internet bankacılığı servisleri, müşteri hizmetleri kanalları gibi çeşitli yollar üzerinden kart ayarları tamamlanabilir.
  • Bir kredi kartının teslim alındıktan sonra fiziksel olarak kullanılması için ATM’lerden veya banka şubelerinden şifre (parola) belirleme işleminin tamamlanması da önem arz eder.

Kredi kartı gelmeden kullanılabilir mi?

Kredi kartlarının günlük yaşamda marketlerden online alışveriş platformlarına varan çeşitli bağlamlarda kullanılması için genellikle fiziksel olarak teslim alınması gerekir. Bu sayede kredi kartlarının güvenlik protokolleri tamamlanarak emniyetli bir şekilde kullanılması mümkün olur. Ancak bazı bankaların kredi kartlarını fiziksel olarak teslim almadan önce online ödeme / alışveriş gibi işlemlerde kullanma fırsatı sunduğu bilinir. Buna ek olarak kredi kartı fiziksel olarak teslim alınmadan önce internet bankacılığı ve mobil uygulama gibi kanallardan yararlanılarak çeşitli ödeme seçenekleri aktifleştirilebilir. Buna bağlı olarak temassız ya da mobil ödeme işlemleri tamamlanabilir.

Sanal kredi kartlarının kullanımı fiziksel kartlardan farklıdır. Bu bağlamda bir kredi kartının teslim alınmadan kullanılması söz konusu olduğunda sanal araçların öne çıktığı söylenmelidir. Örneğin sanal kredi kartı kullanan bir kişinin teslim sürecini beklemesine gerek yoktur. Çünkü bu kartlar tamamen dijital araçlar olduğu için başvuru süreci tamamlandığı gibi online ödemelerde kolaylıkla kullanılabilir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler