İşlerinin iyi olabilmesi için talebin canlanması, üretimin ve ihracatın yeniden artması gerektiğini ifade eden İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Bu kriz ortamında uluslararası talep canlanana kadar mevcudu muhafaza etmemiz lazım" dedi.
İş Bankası'nın düzenlediği "İş'le Buluşmalar" toplantıları kapsamında gerçekleştirilen, "Belirsizlik Ortamında Yönetim Stratejileri" başlıklı oturumda konuşan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, şube açmaya ve belli bir fizibilitesi, karlılığı olan yatırımları yapmaya devam ettiklerini söyledi.
Kriz döneminde duruşlarını, güçleri nispetinde korumaya çalıştıklarını kaydeden Özince, sermaye politikası açısından tutucu bir kuruluş olduklarını belirterek, sermayelerini bugün bir yatırımcıdan, yarın diğerinden alabilecek bir banka olmadıklarını söyledi. Asıl amaçlarının bankayı sermaye açısından kimseye muhtaç etmemek ve sermaye çağırdıklarında sermayedarların gönüllü olarak sermaye koyduğu bir yapıyı korumak olduğunu belirten Özince, İş Bankası'nın bazı kısa dönemlerde daha tedbirli olması durumunda bunun mazur görülmesini istedi.
Kredi politikalarında istikrarı hedeflediklerini ifade eden Özince, bazı müşterilerinin kredileri geri çağırmadıklarını söylemelerine rağmen, kendi kredilerinin geri çağrıldığını belirttiklerine işaret ederek, "Olabilir. Kimi zaman bizim grup şirketlerimizde dahi bu tür olaylar olabiliyor. O firma kendi özelinde İş Bankası ile olan ilişkisini gözden geçirmeli'' dedi.
İş Bankası olarak kredide tercih edilmelerine rağmen, özellikle vadeli mevduatta vatandaşın yüksek faizi tercih ettiğini belirten Özince, "Ama bilhassa vadeli mevduatta kaynak vadesi çok kısa olduğu için doğrusu oradan gelen kaynakla da size aktarabileceğimiz imkanlar hiç de cazip değil. Ne yapıyoruz? Döviz kredilerinde uzun vadeli kaynak bulmaya çalışıyorduk, varlığa dayalı menkul kıymet veya tahvil ihracı ile... Bu krizde maalesef onu da yapamaz olduk. Uluslararası yatırım ve kalkınma bankalarının fonlarını almaya çalışıyoruz. Türkiye ile ticaret yapan ülkelerin Eximbank fonlarını bulmaya çalışıyoruz" dedi.
İşlerinin iyi olabilmesi için talebin canlanması, üretimin ve ihracatın yeniden artması gerektiğini anlatan Ersin Özince, "Bu kriz ortamında uluslararası talep canlanana kadar mevcudu muhafaza etmemiz lazım. Mevcudu muhafaza ederken doğada iki tür şey var. Kimi canlılar kış gelince kış uykusuna yatıyorlar. Hayati fonksiyonlarını bu sıkıntılı dönemi geçmek için en az seviyeye indiriyor, metabolizmalarını neredeyse durdurma noktasına getiriyor. Maliyetler ödemiş olarak, zayıflamış, ciddi bir enerji kaybı ile yeni bir bahara uyanıyorlar. Kimisi ise olabildiğince önlemlerini alıp, hiçbir önlem alamıyorsa titreyip, onun yarattığı vücut ısısıyla, şununla, bununla geçirmeye çalışıyor. Bu krizi burada alacağımız akılla, ikinci yöntemle geçirebilmenin hala yollarını aramamız gerekir" şeklinde konuştu.