FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez bankaları acil önlemleri hayata geçiriyor

ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'ın iflas başvurusunda bulunması ve Bank of America'nın Merrill Lynch'i satın alacağını açıklaması, ABD Merkez Bankası (FED) ile diğer merkez bankalarını çeşitli önlemler almaya itti.

FED, 90 yıllık tarihinde ilk kez nakit kredi karşılığında hisse senedi kabul etmek dahil acil önlemler alacağını açıkladı. G-7'nin sanayileşmiş ülkelerinin diğer merkez bankaları da piyasaları izlediklerini ve harekete geçmeye hazır olduklarını bildirdi.

Japonya Merkez Bankasından bir yetkili, ''FED ve diğer ülkelerden yetkililerle temas halinde mali piyasalardaki koşulları izliyoruz'' dedi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), ''avro para piyasasının düzgün işlemesi için katkıda bulunmaya hazır olduğunu'' bildirdi.

AMB, piyasaların sakinleşmesi için mali sisteme 30 milyar avro (42,6 milyar dolar) enjekte ettiğini açıkladı.

İngiltere Merkez Bankası da ''gerekli olursa harekete geçeceğini'' kaydetti. İngiltere Merkez Bankası 5 milyar sterlin değerinde (yaklaşık 9 milyar dolar) üç günlük ihale açtı.

İsviçre Merkez Bankası para piyasalarına gecelik faiz oranı yüzde 1,9'dan olmak üzere ''esnek ve bolca'' likidite sağlayacağını bildirdi.

Almanya Merkez Bankası Bundesbank, Almanya'daki bankaların Lehman Brothers'ın yarattığı tehlikeyi ''yönetebileceğini'', içeride ve dışarıdaki bankacılık kurumlarıyla temas halinde olduğunu belirtti.

Avustralya Merkez Bankası da bugün günlük para piyasası operasyonunda piyasaya 2,1 milyar Avustralya doları (1,7 milyar ABD doları) sürerken, bu miktarın piyasanın ihtiyacından 828 milyon Avustralya Doları daha fazla olduğu belirtildi.

Bu arada dünyanın en büyük bankalarından 10'u 70 milyar dolarlık acil yardım fonu oluşturmaya karar verdi. Fona katılacak bankalardan herhangi biri fonun üçte birini kullanabilecek.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler