Bir banka müşterisinin okuma yazması yoksa hesap açtırma, kredi kartı başvurusu yapma ve kredi çekme gibi çeşitli hizmetlerin alınması için yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekir. Bu sayede okuma yazma bilmediği için imza atamayan bir kişi farklı yöntemlerden yararlanarak banka hesabı açtırabilir. Ancak bu sürecin vekaletname çıkarılması suretiyle mi yoksa mühür ve parmak izi gibi onay araçlarının doğrulatılması yoluyla mı tamamlanacağı önceden kararlaştırılmalıdır. Bu kararın verilmesinde etkili olan hususların başında ise bankaların protokollerinin yer aldığı unutulmamalıdır.
Bankacılık hizmetlerinin belli başlı koşullar çerçevesinde müşterilere sunulduğu bilinir. Bu bağlamda bankalarda hesap açtırmak isteyen bir kişinin hangi koşulları karşılaması gerektiği sıklıkla araştırılır. Temel kurallara göre 18 yaş ve üstü bireyler ikametgah belgesi, gelir belgesi, nüfus cüzdanı veya pasaport ile bankalara giderek hesap açtırabilir. Ancak bir kişinin okuma yazması olmadığı zaman banka hesabı açtırma sürecinde önemli rol oynayan sözleşme onaylama aşamasını nasıl tamamlayabileceği merak edilir.
Bu bağlamda gerek BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) gerek ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamındaki güncel mevzuatlara göre aşağıdaki bilgiler derlenmelidir:
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 206. maddesine göre imza atamayan kişilerin mühür veya parmak izi gibi araçları kullanmak suretiyle hukuki belgeleri onaylayabildiği bilinir. Bu seçenek okuma yazma bilmediği için bankalar tarafından sunulan sözleşmeleri onaylamak amacıyla imza kullanamayan kişilere sunulan temel olanaklardandır. Söz edilen seçeneği tercih eden bireyler noterliklerden imza yerine geçen mühür veya parmak izi doğrulamasını tamamlayarak bu araçları senet veya belge imzalama sürecinde kullanabilir. Noterden vekalet vererek vekalet verilen kişi aracılığıyla banka hesabı açtırmak isteyen bireyler ise aşağıdaki adımları takip edebilir: