FİNANS

Okuma yazması olmayan bir kişi banka hesabı açabilir mi? Okuma yazması olmayan bir kişi nasıl banka hesabı açar?

Okuma yazma bilmediği için imza atamayan bir kişinin bankalarda hesap açtırmak istediğinde ne gibi adımları tamamlaması gerektiği merak edilir. Bu bağlamda BDDK ve HMK kapsamındaki ilgili mevzuatlar incelenerek söz edilen kişilerin bankalardan hangi yöntemlerle hizmet alabildiği açıklanmalıdır. Ardından başvurulacak olan bankaların protokolleri de öğrenildikten sonra bu yöntemlerin nasıl kullanılabildiği ve işlem sürecinin ne şekilde ilerlediği üzerine bilgi aktarılmasında fayda vardır.

Okuma yazması olmayan bir kişi banka hesabı açabilir mi? Okuma yazması olmayan bir kişi nasıl banka hesabı açar?

Bir banka müşterisinin okuma yazması yoksa hesap açtırma, kredi kartı başvurusu yapma ve kredi çekme gibi çeşitli hizmetlerin alınması için yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekir. Bu sayede okuma yazma bilmediği için imza atamayan bir kişi farklı yöntemlerden yararlanarak banka hesabı açtırabilir. Ancak bu sürecin vekaletname çıkarılması suretiyle mi yoksa mühür ve parmak izi gibi onay araçlarının doğrulatılması yoluyla mı tamamlanacağı önceden kararlaştırılmalıdır. Bu kararın verilmesinde etkili olan hususların başında ise bankaların protokollerinin yer aldığı unutulmamalıdır.

Okuma yazması olmayan bir kişi banka hesabı açabilir mi?

Bankacılık hizmetlerinin belli başlı koşullar çerçevesinde müşterilere sunulduğu bilinir. Bu bağlamda bankalarda hesap açtırmak isteyen bir kişinin hangi koşulları karşılaması gerektiği sıklıkla araştırılır. Temel kurallara göre 18 yaş ve üstü bireyler ikametgah belgesi, gelir belgesi, nüfus cüzdanı veya pasaport ile bankalara giderek hesap açtırabilir. Ancak bir kişinin okuma yazması olmadığı zaman banka hesabı açtırma sürecinde önemli rol oynayan sözleşme onaylama aşamasını nasıl tamamlayabileceği merak edilir.

Bu bağlamda gerek BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) gerek ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamındaki güncel mevzuatlara göre aşağıdaki bilgiler derlenmelidir:

  • HMK kapsamındaki 206. maddede okuma yazma bilmeyen kişilerin imza kullanmaları durumunda üstlendikleri borç, senet ve sözleşmelerden sorumlu olduğu belirtilir.
  • Yine BDDK ile HMK kapsamındaki güncel mevzuatlar incelendiği takdirde okuma yazma bilmeyen bir kişinin banka hesabı açtırmak için imza yerine geçen seçenekleri tercih edebildiği görülür.
  • Noterliklere giden bir kişi okuma yazma bilmediğini belirtirse banka hesabı açtırması için gerekli olan mühür ya da parmak izi kullanma belgesini temin edebilir.
  • Okuma yazma bilmeyenlerin bankacılık işlemleri tamamlanırken yine noter huzurunda hazırlanan vekaletnameden de yararlanılabilir.
  • Yukarıdaki bilgiler dikkate alındığı zaman bankaların okuma yazması olmayan bireylerden hesap açtırma sürecinde gerekli olan yasal prosedürleri yerine getirmelerini beklediği anlaşılabilir.
  • Buna ek olarak hesap açtırma sürecinde vekaletname veya imza yerine geçen araçları kullanma seçeneklerinden hangisinin kullanılacağı bankaların protokollerine göre belirlenmelidir.

Okuma yazması olmayan bir kişi nasıl banka hesabı açar?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 206. maddesine göre imza atamayan kişilerin mühür veya parmak izi gibi araçları kullanmak suretiyle hukuki belgeleri onaylayabildiği bilinir. Bu seçenek okuma yazma bilmediği için bankalar tarafından sunulan sözleşmeleri onaylamak amacıyla imza kullanamayan kişilere sunulan temel olanaklardandır. Söz edilen seçeneği tercih eden bireyler noterliklerden imza yerine geçen mühür veya parmak izi doğrulamasını tamamlayarak bu araçları senet veya belge imzalama sürecinde kullanabilir. Noterden vekalet vererek vekalet verilen kişi aracılığıyla banka hesabı açtırmak isteyen bireyler ise aşağıdaki adımları takip edebilir:

  • Bir yakınına bankacılık işlemleri için vekalet verecek olan kişilerin vekaletname taslağını doldurup noter huzurunda imzalamaları gerekir.
  • Noterden bankacılık işlemleri için vekaletname çıkarılırken vekalet verilen kişinin hangi işlemleri gerçekleştireceği sözleşme kapsamında detaylandırılabilir.
  • Örneğin okuma yazması olmayan bir kişi vekalet verdiği bireye kendisi adına hesap açma, bu hesabı yönetme, para çekme/yatırma işlemlerini gerçekleştirme ve kredi kartı başvurusu yapma yetkilerini tanımlayabilir.
  • Belirli bir ücret karşılığında noterliklerden çıkarılan vekaletname ile birlikte bankalara giden bireyler hesap açtırma işlemini tamamlayabilir.
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler