FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ortak banka hesabı nedir, nasıl açılır? Ortak banka hesabı avantajları ve dezavantajları

Ortak banka hesabı olarak adlandırılan hesap türünün birden fazla kişi tarafından yönetilmesi mümkündür. Bu tür banka hesaplarının açılması için kişiler arasında akrabalık bağı bulunması zorunlu tutulmasa da söz edilen husus vergilendirme sürecini etkileyebilir. Dolayısıyla birikim yapmak isteyen ve aynı hesaba erişim sağlayarak işlem gerçekleştirmeyi hedefleyen kişiler, ortak banka hesabı açma şartları, başvuru süreci ve pay hakkı üzerine bilgi almalıdır.

Ortak banka hesabı nedir, nasıl açılır? Ortak banka hesabı avantajları ve dezavantajları

İçindekiler

  • Ortak banka hesabı nedir?
  • Ortak banka hesabı nasıl açılır?
  • Kimler ortak banka hesabı açabilir?
  • Ortak banka hesabı açma şartları nelerdir?
  • Ortak banka hesabının avantajları nelerdir?
  • Ortak banka hesabının dezavantajları nelerdir?

Bir banka hesabını birden fazla kişinin kullanması planlanıyorsa bu kapsamda bankaların hizmetleri arasında bulunan ortak hesap ürününden yararlanılması uygundur. Genellikle birikim yapmayı düşünen kişilerin araştırdığı bu hesap türünün açılması için belli başlı koşulların karşılanması ve bazı evrakların hazır hâle getirilmesi beklenir. Ortak banka hesabı açma şartları hakkında bilgi edinen kişiler ise bankaların şubelerine giderek başvuruları tamamlayabilir. Bu sürece adım atılmadan önce ele alınan hesap türünün beraberinde getirdiği avantajlar ile vergilendirme gibi konulara yönelik dezavantajların öğrenilmesi ise önem arz eder.

Ortak banka hesabı nedir?

Bankalarda hesap açmak isteyen kişiler, birden fazla seçeneği tercih etme hakkına sahiptir. Bunlar arasında öne çıkan ortak hesap da adından anlaşıldığı üzere en az 2 kişiye ait olan mevduatı temsil eder. Kısaca 2 kişinin birlikte yönetebildiği hesap türü olan bu bankacılık hizmetinden genellikle birikim yapmak isteyen bireyler yararlanır.

2 kişinin bir araya gelerek bankaya başvuru yaptıktan açabildiği ortak hesaplar, 3 kişi tarafından da yönetilebilir. Buna ek olarak ortak hesap yeni başvuru yapılarak açılabildiği gibi mevcut hesaba yeni bir ortak eklenerek de kullanılabilir. Temelde ortak hesabın yöneticileri arasında yer alan kişilerden birinin imzasıyla işlem yapılmasını mümkün kılan bu hesap türünün kolay erişim avantajı sağladığı bilinir. Ortak hesabın öne çıkan özelliklerinden biri de tek bir hesap numarasına sahip olmasıdır.

Ortak banka hesabı nasıl açılır?

En az 2 kişinin yöneteceği ortak banka hesabının açılması için başvuru sürecinin tamamlanması amacıyla bankalara gidilmelidir. Günümüzde dijital ortamdan pek çok bankacılık hizmetine erişilmesi için başvuru yapılabilse de ortak hesap açma söz konusu olduğunda bankaların şubelerine gidilmesi beklenir. Çünkü bu süreçte ortak hesapta söz sahibi olan kişilerin bankada bulunmaları ve noter vekaleti ile işlem yapmaları gerekir.

İki taraf da sözleşme şartlarını kabul ederek hesap açma onayı verdikten sonra ortak hesap aktif hâle getirilir. Genellikle ortak hesaplarda karşılıklı tarafların bireysel hakkı %50 olarak belirlenirken bu durum bankaya sunulan kişisel tercihlere göre değişkenlik gösterebilir.

Kimler ortak banka hesabı açabilir?

Ortak banka hesabı açmak isteyen bireyler, bu hizmetin kimlere sunulduğunu sorgular. Bu bağlamda ortak hesap açmak isteyen kişiler arasında kan bağı olması gibi şartlara bakılmadığı belirtilebilir. Yani iş ortakları, arkadaşlar, akrabalar, aile üyeleri, iş arkadaşları ve partnerler ortak banka hesabı açma başvurusunda bulunabilir. Ancak bu noktada arasında akrabalık bağı bulunmayan bireylerden ortak hesap açmaları durumunda daha fazla vergi alınabildiği hatırlatılmalıdır.

Ortak banka hesabı açma şartları nelerdir?

Ortak banka hesabı açma başvurusunu tamamlamak için banka şubelerine gidecek olan bireylerin belli başlı şartları öğrenmeleri gerekir. Bu doğrultuda ortak banka hesabı açılması için karşılanması gereken koşullar aşağıdaki gibi sıralanmalıdır:

  • Hesap üzerinde söz sahibi olacak kişilerden birine ait kimlik veya ehliyet fotokopisi banka şubelerine götürülmelidir.
  • Başvuru sürecinde güncel olarak yaşanan yeri temsil eden ikametgah belgesi bankaya sunulmalıdır.
  • Ortak banka hesabı üzerinde söz sahibi olacak kişiler başvuru sürecinde banka şubelerinde bulunmalıdır.

Ortak banka hesabının avantajları nelerdir?

Bir bankada ortak hesap açan bireyler maddi ve manevi açıdan çeşitli avantajlara ulaşabilir. Bunlar arasında düzenli ve pratik bir şekilde birikim yapılması öne çıkar. Yine ortak banka hesabı sayesinde birikimlere daha kolay bir şekilde ulaşılması söz konusudur. Ortak hesap açan bireyler birikim konusunda birbirlerine olan güvenini pekiştirme ve geliştirme imkanı bulurken aynı zamanda belirli bir hedef doğrultusunda yatırım yapabilir. Ortak banka hesabı avantajları arasında sıralanan hususlardan bir diğeri ise aynı hesabın kontrolünü dijital ortamdan kolay bir şekilde gerçekleştirme fırsatı bulunmasıdır.

Ortak banka hesabının dezavantajları nelerdir?

Pek çok avantajı beraberinde getiren ve özellikle eşler, partnerler, iş ortakları tarafından tercih edilen ortak banka hesabı bazı dezavantajlara da sahiptir. Bu tür bir banka hesabını kullanmayı tercih eden bireylerin karşısına çıkabilen dezavantajlar şu şekilde belirtilebilir:

  • Eğer ortak banka hesabı üzerinde söz sahibi olan kişiler arasında akrabalık bağı yoksa vergiler daha yüksek olur.
  • Ortak hesaptaki mevcut payını aşan bir kişi diğer tarafa karşı borçlu hâle gelebilir.
  • Banka hesabına ortak edilen kişilerden biri riskli finansal hareketlere imza atarsa bu durum bazı zorlukları ve güven problemlerini beraberinde getirecektir.
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler