FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Otomatik ödeme talimatı nedir, kredi kartından otomatik ödeme talimatı nasıl verilir?

Herhangi bir bankanın müşterisi olan kişiler vadesiz mevduat hesaplarından veya kredi kartlarından otomatik ödeme yapılmasını isteyebilir. Bu durumda önemli olan noktalar otomatik ödeme talimatı verilecek olan tahsilata yönelik bilgilerin bankaya eksiksiz şekilde aktarılması ve hesaplarda yeterli bakiyenin bulunmasıdır. Günümüzde birçok kişinin yararlandığı otomatik ödeme hizmetiyle düzenli olarak tahsil edilen borçlar her ay aksatılmadan ilgili kurumlara veya borç sahiplerine aktarılır.

Otomatik ödeme talimatı nedir, kredi kartından otomatik ödeme talimatı nasıl verilir?

Otomatik ödeme talimatı olarak adlandırılan hizmet bankacılık alanındaki dijital gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan bir seçenektir. Bu olanaktan yararlanan banka müşterileri vadesiz mevduat hesaplarına veya kredi kartlarına otomatik ödeme tanımlayabilir. Otomatik ödeme talimatının verilmesi için bu işleme konu olan tahsilatlara yönelik temel abone / fatura bilgilerinin öğrenilmesi yeterlidir. Ardından çeşitli bankacılık kanalları üzerinden ya da banka şubelerinden herhangi bir ödemenin otomatik olarak yapılması talep edilebilir.

Otomatik ödeme talimatı nedir?

Bir bankada vadesiz mevduat hesabı bulunan ya da kredi kartı sahibi olan kişiler otomatik ödeme talimatı verebilir. Bankacılık alanındaki gelişmeleri takiben yıllardır müşterilere sunulan bu hizmet sayesinde düzenli ödemeler otomatik olarak yapılabilir. Otomatik ödeme talimatı kolaylığı ile düzenli ödemelerin aksatılmaması ve sürekli olarak borç ya da fatura takibinin yapılmaması mümkün hale gelir. Buna ek olarak otomatik ödeme talimatının bir diğer avantajı da tahsilat merkezlerine uğramadan ya da her bir fatura için ayrı bir işlem gerçekleştirmeden ödemelerin gerçekleştirilmesini sağlamasıdır. Otomatik ödeme talimatı verilebilen çeşitli giderler ise aşağıdaki gibi belirtilmelidir:

  • Kredi kartı borcu
  • Kredi borcu
  • Kira gideri
  • Elektrik faturası
  • Su faturası
  • Doğal gaz faturası
  • Telekomünikasyon giderleri
  • Aidat / taksit gibi çeşitli giderler
  • Düzenli bir şekilde ödenen harçlık, bağış tahsilatları
  • Düzenli şekilde yapılan özel para gönderimleri

Otomatik ödeme talimatı nasıl yapılır?

Herhangi bir fatura veya para gönderimi için otomatik ödeme talimatı oluşturmak isteyen kişiler farklı bankacılık kanallarından yararlanabilir. Bu doğrultuda “Otomatik ödeme talimatı nasıl verebilirim?” sorusuna cevap arayanlara sıklıkla sorgulanan işlem kanallarından söz edilmelidir. Aşağıda sıralanan talimat kanallarını öğrenen kişiler bu adımın ardından otomatik ödeme talimatı verme aşamalarını da inceleyebilir:

  • Bankaların şubelerine gidildiği takdirde fiziki ortamda otomatik ödeme talimatı verilebilir.
  • Otomatik ödeme talimatının bankaya bildirilmesi için telefon bankacılığından yararlanılarak çağrı merkezlerine ve müşteri hizmetlerine ulaşılabilir.
  • Günümüzde bankacılık işlemlerinin kolaylıkla tamamlanmasını sağlayan mobil uygulamalar veya internet bankacılığı sayfalarından da kısa bir süre içerisinde otomatik ödeme talimatı verilebilir.

Otomatik ödeme talimatı nasıl verilir?

Bir banka müşterisi otomatik ödeme talimatı vereceği zaman tahsilatın yapılacağı hesap / kredi kartı bilgisi, fatura / gider / ödeme detayları ve gider miktarı gibi temel verilere hakim olmalıdır. Bu bilgilerle bankaların şubelerine veya çağrı merkezlerine ulaşan kişiler otomatik ödeme talimatı verme işlemini kolaylıkla tamamlayabilir. Buna ek olarak internet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden ilgili işlemin nasıl yapıldığını merak eden kişilere “Kredi kartından otomatik ödeme talimatı nasıl verilir?” sorusuna yanıt olan temel adımlar aşağıdaki gibi sıralanmalıdır:

  • İlk olarak online bankacılık kanalları üzerinden müşteri hesabına giriş yapılmalı ve ödemeler menüsüne erişilmelidir.
  • Ödemeler menüsünde yer alan otomatik ödeme talimatları başlığından mevcut talimatlar ile yeni talimat oluşturma kategorilerine geçiş yapılabilir.
  • Otomatik ödeme ayarlama menüsünden fatura, gider veya tahsilata yönelik olan bilgilerin kaydedilmesi gerekir.
  • Bu aşamada faturalar, özel para gönderimleri ya da bağışlar için ayrı menülerin kullanılması gerekli olabilir.
  • Alıcı/ borç sahibi, borç miktarı ve abone bilgileri gibi veriler sisteme aktarıldıktan sonra ödemenin tahsil edileceği hesap seçilmelidir.
  • Yukarıda belirtilen aşamada vadesiz mevduat hesabı ya da kredi kartı gibi ödeme seçeneklerinden yararlanılabilir.
  • Otomatik ödeme talimatı onaylandıktan sonra bu tahsilat düzenli olarak bankaya bildirilen bilgiler çerçevesinde gerçekleştirilir.

Otomatik ödeme talimatı ücretli mi?

Bankalarda bulunan vadesiz hesaplarından veya bu hesaplara tanımlı olan kredi kartlarından otomatik ödeme talimatı veren müşteriler ilgili işleme yönelik herhangi bir komisyon alınıp alınmadığını merak eder. Normal şartlarda bankaların resmi açıklamaları ve müşteri bilgilendirmeleri incelendiği zaman vadesiz mevduat hesabından ya da bireysel kredi kartından tahsil edilen otomatik ödemeler için komisyon veya faiz alınmadığı belirtilir. Dolayısıyla “Kredi kartı otomatik ödeme talimatı ücretli mi?” diyenlere bu işlem için bankaların komisyon talep etmediği söylenmelidir.

Ancak otomatik ödeme talimatı hizmetine yönelik olan prosedürler bankaların uygulamalarına göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle otomatik ödeme talimatı verecek olan banka müşterileri ilgili işlemin tamamlandığı kanallar aracılığıyla komisyonlara yönelik net bilgi edinebilir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler