FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Petrol 80 doları aştı, gözler OPEC'te

**Uluslararası borsalarda işlem gören petrol fiyatları cuma günü 80 dolar/varilin üzerine çıkarak dikkatleri uzun bir süredir yeniden üzerine çekti.

**

Petrol fiyatlarındaki artışa gerekçe olarak Çin'in iyimser sanayi verileri ve dolardaki baş aşağı düşüş gösteriliyor. Şimdi gözler Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) adım atıp atmayacağında. Örgüt son bir yıldır her açıklamasında fiyatın 70-80 dolar bandının üzerine çıkılması durumunda harekete geçebileceğini belirtmişti.

ABD ve Çin heyecanlandırdı
New York Borsası'nda kasım vadeli ham petrol kontratları 81.58 dolardan kapanışını yaptı. Kapanış öncesi 81.64 dolara çıkan fiyatlar böylece ağustosun ilk haftasından bu yana en yüksek düzeye ulaşmış oldu. Haftalık artış ise yüzde 6,7 oranına ulaşarak 19 Şubat 2010'dan beri en yüksek performansı verdi.

Borsalardaki bu ani artış için iki gerekçe gösteriliyor. Birincisi dolardaki düşüş eğilimi ile birlikte tüm emtia ürünlerindeki çıkış trendinin yansıması. İkincisi ise dünyanın enerji tüketiminde iki devi ABD ve Çin'den gelen, talebin artacağı yönünde beklenti oluşturan veriler. Sanayi üretim verileri de artan Çin'de satın alma yönetimi endeksi 53,8 puana çıktı. Endeks verisi ağustos ayında 51,7 puanı gösterirken, artışın beklentinin dahi üzerinde olması yatırımcıların dikkatinden kaçmadı. ABD'de de yine satın almaların yüzde 0,4 artış ile iki aylık çıkış trendine devam ettiği açıklandı.

Bu gelişmeler ile birlikte gözler bu hafta OPEC'e çevrilecek. Örgüt, petrol fiyatlarının 70-80 dolar bandının üzerine çıkması durumunda arz arttırabileceğinin sinyalini pek çok kez vermişti. OPEC 2008 sonlarından beri petrol üretim hedefini değiştirmiyordu. Petrolün varil fiyatı küresel kriz ile birlikte Temmuz 2008'de gördüğü 147 dolar seviyesinden düşmeye başlayarak aynı yılın aralık ayında 32 dolara kadar gerilemişti.

OPEC, IMF için hazırladığı raporun sunumunda karmaşık ekonomi ve piyasa sinyallerinin ardından gelecek aylarda 70-80 dolar düzeyindeki petrol varil fiyatının sürdürülebilirliğinin petrol piyasaları açısından temel soru olacağını vurgulamıştı. Kuruluş, 2010 yılında petrol talebinin günlük 0.9 milyon varil artmasının beklendiğinin altını çizmişti.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler