FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar fena karıştı

**Güne hafif tepkili başlayan piyasalar, öğleden sonra tepetaklak oldu. Borsa sert satışlarla inişe geçerken, dolar 1.50 seviyesini zorlamaya başladı. Faizler de tırmanışa geçti.

**

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), ilk seansta izlenen sakin ve yatay seyrin ardından ikinci seansta sert satış baskısıyla geriledi.

İlk seansta en düşük 45.942 puanı gören Bileşik Endeks, tepkialımları ile 46.400 bölgesine yükseldikten sonra 46.200 civarında yatay seyir izledi.

İkinci yarıda hızlı satışlarla önce 45150, ardından 44798puana kadar gevşeyen İMKB 100 Endeksi, 45.000 üzerinde tutunma çabasına girdi ve günü 45.230 puan ile (%1.92) 883 puan ekside tamamladı.

İMKB 100'de işlem hacmi birinci seansta 517.438.809 TL, ikinci seansta 1.076.464.316 TL olurken, toplam işlem hacmi 1.593.903.125 TL olarak gerçekleşti.

Dün ABD borsaları ekonomik verilerin beklentilerden olumsuz gelmesi ve toparlanmaya ilişkin soru işaretleri oluşturması ile birlikte yarı iletken sektörüne yönelik büyüme tahminlerinin indirilmesine bağlı olarak düşüş kaydetti.

Asya piyasalarında da gerilemeler gözlenirken, Avrupa borsalarında yaşanan düşüş hareketlerinin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi İMKB'nin açılışta sınırlı satışların ardından tepki alımı ile karşılaşmasına neden oldu.

Ancak günün ikinci yarısında Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet'nin yaptığı açıklamaların ve Ukrayna'nın yaşadığı sıkıntıların uluslararası piyasalarda zincirleme bir probleme yol açabileceğine yönelik endişelerin yurtdışı piyasalarda oluşturduğu satış baskısı ile birlikte İMKB'de hızlı bir düşüş hareketi yaşandı.

Yurtiçinde dün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) beklendiği gibi 25 baz puanlık faiz indirimi kararı almasının ardından yaptığı açıklamada 'faiz indirimi' ifadesi yerine 'faiz kararı' ibaresini kullanması piyasada indirimlerin sonuna gelindiği şeklinde algılanırken, gün içinde TCMB'nin açıkladığı beklenti anketi de takip edildi.

Pay Menkul Değerler AR-GE Yurtiçi Satışlar Yönetmeni Yavuz Tirali, birkaç gündür zaten olumlu yükselişlere sınırlı tepki veren İMKB'de bugün dünya borsalarında yaşanan düşüşün etkisinin hissedilmeye başladığını bildirdi.

Yavuz Tirali, TCMB'nin faiz indirimlerinin sonuna gelindiğinin görülmesinin faizlerdeki düşüşü tamamen sınırlandıracağını görülmesinin ve yurtdışında altının yükselişi ile doların istikrarsızlığının daha önce pozisyon almış bazı büyük yatırımcıların kar satışına geçmesine neden olduğunu aktardı ve şunları söyledi:

"45.800 olan destek seviyesinin kırıldığını görüyoruz. Bu durumda 44.105 puana kadar geri çekilme beklenebilir. Endeks şu anda kısa ve orta vadeli ortalamaları kırdığı için yeni bir yükseliş şu an için beklenmiyor."

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

DOLARIN ATEŞİ YÜKSELDİ

İstanbul serbest piyasada, kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,4960 liraya, avronun satış fiyatı 2,2200 liraya yükseldi.

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,4920 liradan alınan dolar 1,4960 liradan, 2,2160 liradan alınan avro 2,2200 liradan satılıyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1,4930 lira olan dolar güne 1,4940 liradan, 2,2170 lira olan avro 2,2230 liradan başlamıştı.
Yurtiçi döviz piyasası, yurtdışında Ukrayna'nın yaşadığı sıkıntıların zincirleme bir probleme yol açabileceği endişelerinin oluşmasına bağlı olarak yükselişe geçti. Dolar, 1.50 TL seviyelerine doğru gidiyor.

Bankacılar, avro/dolar paritesinin 1.4800 seviyesinin altına gelmemesi halinde, dolar/TL kurunun günün kalan bölümünde çok 1.4940-1.5020 bandında kalacağını öngörüyorlar.

Bir banka yetkilisi, dolar/TL tarafında özellikle yurtdışındaki olumsuz hava ile beraber bugün 1.5000 seviyesine kadar yükseliş yaşandığını bildirdi.

Yetkili, Ukrayna'daki demiryollarının yaşadığı sıkıntının piyasalarda bir miktar etkili olduğunun konuşulduğunu belirterek, bu durumunun zincirleme bir probleme yol açabileceğine ilişkin yorumlar yapıldığına işaret ederek, "Bu gelişmelerle birlikte dolar/TL 1.5010'lara kadar yükseldi. Özellikle 1.5000'li seviyelerde müşteri tarafının biraz satıcı olduğunu ve sabahtaki oyuncuların bir miktar kar realizasyonu yaptığını gördük. Piyasa en dipten biraz daha yukarıda ve en dipten dönmüş gibi görünüyor" diye konuştu.

Kotasyonların çok aşağı geleceğini düşünmediklerine değinen banka yetkilisi, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"1.4950-1.4940 bandı dolar/TL için bir destek seviyesi. Avro/dolar paritesinin 1.4800 seviyesine kadar düşmesi, dolar/TL'ye ekstra talep getiren bir faktör. Sepet bazında baktığımızda hiç değişkilik yok. Tamamen Avro/dolar paritesinin hareketi bunda etkiliydi.

Data olarak zayıf bir gün içindeyiz. Yurtdışındaki gelişmeler ve ABD borsalarının açılışı ile risk iştahı belirleyici olacak. Günün devamında avro/dolar paritesi 1.4800 altına gelmediği taktirde, dolar/TL kurunun 1.4940 ile 1.5020 bandında kalacağını düşünüyorum."

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

FAİZLER TIRMANIŞA GEÇTİ
Tahvil ve Bono Piyasası'nda yurtdışı piyasalardaki gelişmeler, faiz indirimlerinde sona gelindiği beklentisinin ağırlık kazanması ve alternatif piyasalardaki seyrin etkisiyle yükseliş yaşandı.

Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 3 Ağustos 2011 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, önceki kapanışa göre 0,05 puan artarak yüzde 8,80'den kapandı. Bu tahvilin basit getirisi yüzde 9,07 oldu.

Bu kağıdın önceki kapanıştaki basit getirisi yüzde 9,02, bileşik getirisi yüzde 8,75 olmuştu.

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarında 3 gecelik işlemler en düşük yüzde 6,50, en yüksek yüzde 6,75 ve ortalama yüzde 6,53'ten yapılıyor.

Uzmanlar, 3 Ağustos 2011 vadeli gösterge kağıdın günü yüzde 8.90 ile yüzde 8.75 bandında tamamlamasını bekliyorlar.

Ata Yatırım Fon Yöneticisi Cem Tözge, bono piyasasında gösterge kağıdının güne yüzde 8.76 bileşik seviyesinden başladığını ifade etti.

Cem Tözge, TCMB'nin faiz kararı ile yaptığı açıklama sonrasında piyasada faiz indiriminin devam edeceği beklentilerinin azaldığına değinerek, "Bu ayki indirim kararının son indirim olacağı ve sonrasında faizlerin uzun süre sabit kalacağı yönündeki genel kanı bono piyasasındaki aşağı yönlü trendin sekteye uğramasına sebebiyet verdi" diye konuştu.

Fon Yöneticisi Tözge, gösterge kağıdın gün içinde yüzde 8.93 seviyesini gördükten sonra şu anda yüzde 8.83 seviyesinde dengelendiğini belirtti.

Yurtdışı piyasalardaki satış baskısı ile doların değer kazanmasının kur tarafını olumsuz etkilediğinin altını çizen Tözge, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Yurtdışı piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak yurtiçi döviz piyasasında yaşanan seyir de bono piyasasındaki satışlar üzerindeki diğer bir etki olarak gösterilebilir.

Günü yüzde 8.90 ile 8.75 bandı içinde kalarak tamamlayacağız diye düşünüyorum.

Gelecek hafta itibariyle yurtiçinden ziyade, yurtdışındaki seyir faizler üzerindeki etkili olmaya devam edecektir diye düşünüyorum."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler