İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi güne 803 puanlık düşüşle 31924 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 2.45 oranında gevşerken, 4.470.550 YTL'lik işlem gerçekleşti.
Global piyasalarda yaşanan sert düşüşlerin İMKB'ye de yansıyacağı ve satıcılı seyrin bugün de devamı bekleniyor.
Piyasalar dün güne AIG'nin kurtarılması ile moralli başlarken, işin sadece bununla sınırlı kalmadığını gördü arka arkaya gelen kötü haberler batmanın eşiğinde olan bankalar kendilerini kurtarmak için ortak arayışına girdiler.
[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)
Panik halinde gelen satışlar Avrupa borsalarında yüzde 2'ler civarında değer kaybına neden olurken ABD borsası Dow Jones'de yüzde 4,06 lık sert bir düşüş ile günü kapattı.
Satışların hızını kesmek için ABD sermaye piyasası kurulu SEC açığa satışa sınırlama getirdi.
Kriz havasının yaşandığı bu günlerde panik halinde gelen satışlar ve alışların yüksek volatilite yaratacağı, bu doğrultuda pozisyon açmak için acele edilmemesi gerektiği öneriliyor.
Teknik olarak bakıldığında ise, endeks, orta vadeli düşen trend içerisinde hareketini sürdürüyor. Yaşanan sert düşüş sonrasında, toparlanmalar satışlarla karşılaşıyor.
Taban oluşmadan güçlü bir tepki gelme olasılığı az. Destekler 32000 ve 31500 seviyesinde bulunuyor. 31500'ün kırılması durumunda, piyasalarda toparlanmanın uzun sürebileceği vurgulanıyor.
Borsa tam bir panik satışı içinde hareket ediyor.
Temmuz başındaki dibe çok kolay gelen endeks, herhangi bir tepkiye hazır görünmüyor. Uzmanlar, tepki alınmına oynamanın şu an için mantıklı görünmediğini, çünkü piyasada herhangi bir dinamiğin işlemediğini vurguluyor. Analistler, piyasada sadece "sat-kurtul" mantığının hakim olduğunu kaydediyor.
Bazı analistler, bugün yurtiçi piyasalarda açılışla beraber yüzde 1'lik düşüş sonrası yeniden toparlanma çabası gelmesi, hatta ilerleyen saatlerde toparlanmanın devam etmesinin beklenebileceğini kaydediyor.
Ancak, daha güçlü bir toparlanma adına kritik durumdaki şirketlerin (AIG, Morgan Stanley, Goldman Sachs...) açılış öncesi piyasadaki performansları ve volatilite endeksi VIX'deki seyir önemli bir belirleyici olacak.
PİYASALARDA BUGÜN
Bugün gözler Avrupa borsaları, dün serbest düşüş sonrasında işleme kapatılan ve İMKB’deki satışlara ivme kazandıran Rusya piyasası ile ABD endeks kontratları üzerinde olacak.
ABD’nin sermaye piyasası kuruluşu SEC’in açığa satışa getirdiği sınırlamanın bir etkisinin olup olmayacağı da takip edilecek.
İngiliz HBOS’in Llyods TSB tarafından olası satın alınmasına yönelik haberlerle birleşmek üzere şirket arayışına giren Morgan Stanley ve kendini satışa çıkaran Washington Mutual’a ilişkin söylentiler gündemi işgal ederken, ABD’de 15:30’da çıkacak olan haftalık işsizlik başvuruları ile 17:00’de açıklanacak Philadelphia Fed Endeksi de bekleniyor.
Yurtiçine dönersek, Merkez Bankası PPK toplantısı beklenecekse de, Merkez Bankası’nın faizi sabit bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor.
GLOBAL PİYASALAR
ABD: FED'in zor durumdaki AIG'yi kurtarma planı endişeli yatırımcıları sakinleştiremedi. Dow Jones ve Nasdaq endeksleri sırasıyla yüzde 4.06 ve yüzde 4.94 ekside kapandı.
Brezilya: Küresel kredi krizinin kötüleşmesinden endişe eden yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardan çekilmesi Brezilya piyasalarına değer kaybettirdi. Bovespa endeksi yüzde 6.74 ekside kapandı.
Avrupa: Dün ortalama yüzde 2.05 ekside kapanan Avrupa piyasalarının, bugün ABD ve Asya piyasalarını takiple ekside açılması bekleniyor.
Asya: Küresel piyasalarda kredi krizinin etkilerini artıracağı ve daha fazla finansal kuruluşun zor duruma düşeceği endişeleri Asya piyasalarına değer kaybettiriyor. Nikkei, Hang Seng ve China Composite endeksleri sırasıyla yüzde 2.22, yüzde 7.38 ve 2.58 ekside işlem görüyor.
TAHVİL - BONO PİYASASI
Global piyasalardaki panik ortamının Türkiye’ye olan yansıması dünkü işlemlerde Rusya etkisinin de devreye girmesiyle sert bir şekilde oluşurken, buna bağlı olarak gösterde kağıt yüzde 19.62’ye kadar bir atak yaşayarak valörlü işlemler kapanışını yüzde 19.50 bileşikten yaptı.
Böylece faizlerde 30 Temmuz tarihinden itibaren görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Bugün yüzde 19.20 - 19.80 bandında bir hareket bekleniyor. Bu akşamüstü TCMB’nin PPK Toplantısı bulunurken, piyasalardaki genel kanı faizlerin aynı seviyede bırakılacağı yönünde bulunuyor.
DÖVİZ
FED’in önceki akşam attığı adımların global piyasalarda yarattığı günübirlik iyimserliğin etkisiyle dünkü işlemlere 1.2600 civarından sakin ve olumlu bir başlangıç yapan bankalararası dolar/YTL kotasyonları, öğleden sonradan itibaren ise bu sefer de Rusya etkisinin devreye girmesiyle atağa geçti. Rusya piyasalarındaki gerilimin önüne geçilememesine bağlı olarak borsanın işlemlere kapatılması Türkiye’deki pozisyonlara satış olarak yüklenilmesini sağlarken, bu panik ortamında etkisiyle kotasyonlarda da 1.2750 kırılarak 1.2975’e kadar bir çıkış yaşandı.
[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN
**](https://finans.mynet.com/doviz/)
Daha sonraki dengelenme de ve bu sabaha başlangıçta ise ilk işlemler 1.2850-1.2890’dan oluşurken, ABD piyasalarındaki değer kayıplarının negatif yansımasıyla bugün de 1.2750-1.3000 aralığında bir hareket öngörülüyor.1.2750’in üzerindeki kalıcılığın sürmesi, önümüzdeki 3-6 aylık dönemde ise 1.3500-1.4000’ı hedef yapacak gibi görünüyor.
PARİTE
1.4000-1.4400 bandının üst seviyesine doğru hareketini dünkü işlemlerde de sürdüren parite, bu sabaha da 1.4385’ten gerçekleşen işlemlerle başladı.
Makro ekonomik datalardaki zayıflık zaten devam ederken, son günlerde de ABD’de gün geçmiyor ki zorda olduğu belirtilen yeni bir şirket adı ortaya atılmasın. Nitekim, Lehman ve AIG’in ardından dün de yatırım bankaları Morgan Stanley ve Goldman Sachs’a ilişkin endişeler piyasaları sallarken, her iki yatırım bankasının da önümüzdeki dönemde zor günler yaşamamaları açısından ticari bankacılık faaliyetinde bulunan ve sağlam sermayeye sahip bankalarla birleşme veya hisse satışı konusunda adım atmaları görüşü hakim kazandı. Paritede bugün 1.4250-1.4540 bandında hareketin sürmesi bekleniyor.