Alınan kredilerin birey ya da kurum tarafından olması fark etmeksizin ödenmeme olasılığı kredi riskidir. Kredi riskinin ortaya çıkması durumunda kredi veren bankalar zarar eder. Risk olasılığı durumunun oluşması temerrüt olarak anılır.
Bu durumlar gerçekleştiği zaman bankalardaki sermaye gereksinimleri artar. Ayrıca kredi verme sıkıntıları ortaya çıkar. Kredi alacak olan kişi en azından aldığı kredinin anaparasını ya da faizini ödeyebileceklerini, kredi alacakları kuruma kanıtlamak durumundadırlar.
Herhangi bir özel ya da tüzel kişinin, bankadan aldığı kredinin faizini ya da anaparasını ödeyememe olasılığı vardır. Bu olasılık kredi riski olarak tanımlanır. Farklı kredi riski türleri bulunur.
Kredi riski kredi veren bankalar için son derece önem taşır. Çünkü kredisini geri ödemeyen kişiler bankanın mali durumunu da riske atabilir. Bu sebeple kredi isteyen kişilerin gösterdikleri teminatlar, finansal geçmişleri, kredi notları da önemlidir.
Kredi riskinin yönetilmesi için kredi riskinin ölçülebilmesi gerekliliği bulunur. Kredi riskini tespit edebilmek için kredi alan kişinin ödeme gücü baz alınır. Borç veren taraf, kredi riskini ölçerken borçlu olan kişinin sermayesini, kredi durumunu, geri ödeme kapasitesini ve teminatları değerlendirir.
Bankalar kredi isteyen kişinin finansal geçmişlerini kontrol etme imkanına sahiptir. Bu imkanı değerlendirerek kredi riskini ölçerler. Hatta bazı bankalarda sadece kredi riskini ölçme işlemi yapan özel birimler vardır. En az kredi riski sahibi olan kişiler ya da hiçbir riski olmayan özel ya da tüzel kişiler kredi almaya hak kazanır.
Kredi riski hesaplamak için bazı temel parametreler kullanılır. Temerrüt adı verilen beklenen ve beklenmeyen kayıp durumları, olası risklere göre ayarlanmış olan performans değerlendirmeleri, sermaye, geri kurtarma, rating derece değişimleri göz önüne alınır.