FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Long ne demek? Piyasalarda long pozisyon açmak nedir?

Yatırım yaparken fiyatın artacağı düşünülerek yapılan işlemlere long denir. Long işlemler spot alım satımlarla yapılabileceği gibi vadeli işlemlerde de tercih edilir. Bir yatırım türü olan long ne demek? Piyasalarda long pozisyon açmak ne demek?

Long ne demek? Piyasalarda long pozisyon açmak nedir?

Özellikle vadeli yatırımlarda long terimi çok duyulur. Long terimi bir yatırım varlığının ileride fiyatının artacağına yönelik beklentilerle yapılan yatırımı belirtir. Fiyat artışı beklentisiyle yapılan bir strateji olan long'lamak nedir?

Long ne demek?

Long işlemler, Türkçe ifadesiyle uzun pozisyonlar, bir yatırım varlığının gelecekte değer kazanılacağı düşüncesiyle yapılır. Spot işlemlerde long'layan bir yatırımcı bu yatırım varlığını satın alır ve fiyatının yükselmesi için bekler. Fiyatı yükseldiği zaman da satış yapar ve pozisyonu böylece kapatır. Long işlemler geleneksel ve kripto para borsalarında sıklıkla yapılan işlemlerdir.

Long işlemler, spot alım satımlarda kullanılabileceği gibi vadeli işlemlerde de tercih edilir. Bir yatırım varlığının sonradan değer kazanacağı düşüncesiyle yapılan bu vadeli işlemlerde, bir nevi borsadan borç alınır. Vadeli işlem sözleşmesi ile bu borçla yatırım varlığı satılır. Fiyatı yükseldiğinde ise satılarak hem borç ödenir hem de kar edilmiş olur.

Piyasalarda long pozisyon açmak, yatırım varlığının yükseleceğine dair yorumlarla yapılır. Bunun için teknik analiz kullanılır ve eğer piyasa seyri de buna müsaitse, söz konusu analiz doğrultusunda bir long pozisyon açılır. Bazı yatırımcılar kaldıraçlı işlemler ile long’layarak çok yüksek oranlarda kazanç elde ederler. Ancak kaldıraçlı işlemler deneyimli yatırımcıların yaptığı işlemlerdir.

Piyasalarda long pozisyon açmak risk içerir mi?

Her yatırım gibi long pozisyonların da barındırdığı riskler vardır. Bu pozisyonlar bazı beklentilerle yapılır. Örneğin stop alım satımlarda 5 dolar değerinden alınan bir yatırım varlığında açılan long pozisyon, bu varlığın gelecekte 5 dolardan daha yüksek değerde olacağı beklentisiyle yapılmıştır. Bazı yatırımcılar bu beklentilerin gerçekleşmesi için uzun zaman boyunca beklerler. Bazı yatırımcılar portföylerindeki varlıkları yıllarca tutarlar. Bu uzun dönem yatırımcıların aksine, sürekli alım satım yapan trader'lar da long pozisyon alabilirler.

Long işlemlerin barındırdığı risk, bu yatırım varlığının değerinin düşme riskidir. Örneğin 5 dolardan bir yatırım varlığını satın aldığınızda ve o yatırım varlığı 2 dolara düştüğünde 3 dolar zarar ettiniz demektir. Kaldıraçlı işlemlerde long pozisyon açanlar zarar ettiklerinde bu zarar çok daha büyük olmaktadır.

Spot işlemlerdeki long pozisyonların barındırdığı riske kıyasla kaldıraçlı işlemlerinki çok daha fazladır. Kaldıraçlı işlemler, yatırım varlığının değişim oranını katlar. 10X kaldıraçla long’lanan yatırım varlığı %3 değerlendiğinde yatırımcı %30 kazanır. Ancak bu varlık %1 değer kaybettiğinde de yatırımcı %10 zarar eder. Bu nedenle piyasalarda long işlem yapanlar bilgiye ve stratejiye dayanarak yatırım yapmalıdır.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler