FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Short ne demek? Piyasalarda short pozisyon açmak nedir?

Yatırım yaparken fiyat dalgalanmalarından faydalanılır. Aşağı yönlü veya yukarı yönlü beklentilerle farklı stratejiler izlenir. Short'lamak da aşağı yönlü bir fiyat beklentisiyle izlenen stratejidir. Borsada short nedir? Piyasalarda short pozisyon açmak ne demektir?

Short ne demek? Piyasalarda short pozisyon açmak nedir?

Short pozisyon ve short'lamak terimleri yatırım dünyasında çok sık duyulan kavramlardır. Bu terimler düşüş beklentisi olan yatırım varlıkları üzerinde uygulanan bir stratejiyi ifade eder. Bir yatırım stratejisi olan short'lamak nedir?

Short ne demek?

Short pozisyon veya kısa pozisyon, bir yatırım varlığına sahip olan kişilerin düşme beklentisi sebebiyle o varlığı satmasına denir. Forex piyasalarında açık pozisyon denen bu strateji, varlığın satılması ve düşmesinin beklenmesidir. Örneğin halihazırda altını olan bir yatırımcının altın fiyatlarının düşeceğine yönelik bir beklentiyle altını satması bir short pozisyondur.

Piyasalarda short pozisyon açmak

Piyasalarda short pozisyon açmak, satılan varlığın tekrar satın alınması için fiyatının düşmesini beklemek anlamına gelir. Satılan yüksek fiyat ile satın alınan düşük fiyat arasındaki fark, short pozisyonun karıdır.

Short pozisyonlar spot işlemlerde yapılabileceği gibi vadeli işlemlerde de yapılabilir. Özellikle kripto para borsalarında vadeli işlemlerde short'lamak, çok yaygın görülen bir durumdur. Vadeli işlemlerde short pozisyon açmak, fiyatın düşeceği beklentisiyle yapılan vadeli sözleşmeleri kapsar.

Vadeli işlemlerde short pozisyon açmak, borçlanmak anlamına gelir. Bu nedenle çok riskli bir stratejiye dönüşür. Belirli bir teminat karşılığında istenilen yatırım varlığını satmak üzere sözleşme ile alınır. Bu varlık satılır ve fiyatın düşmesi beklenir. Düşük fiyattan tekrar alınır ve yüksekten tekrar satılır. Bu şekilde kar edilir. Sözleşmedeki zaman dolduğunda da pozisyon kapatılır. Borç alınan varlık geri verilir ancak kar elde edilmiştir.

Short'lamak risk barındıran bir stratejidir. Satılan varlık düşüş beklentisini karşılamazsa, yani yükselirse zarar edilir. Bu nedenle deneyimli, teknik analiz bilen bir yatırımcının bu tür pozisyonlar açması daha güvenilirdir.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler