FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TCMB'nin ağırlıklı ortalama faiz oranı nedir?

Ağırlıklı ortalama faiz oranı, bankanın müşterilerine göre her bir mevduat hesabı türü ve vade tarihi durumuna göre uygulanan faiz oranı ile ilişkilendirilerek hesaplanır. Ortaya çıkan rakam, yıl bazlı olarak bileşiklendirilerek ağırlıklı faiz oranını gösterir. Merkez Bankasının belirlediği faiz politika faizi olarak adlandırılır. Oranı değiştirmek sureti ile para politikası oluşturmuş olur.

TCMB'nin ağırlıklı ortalama faiz oranı nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, kullanmış olduğu politikadaki faiz oranını bir haftalık vade ile repo işlemlerinde uygular. Para Politikası Kurulu (PPK), politik faizlere yönelik kararlar alma yetkisine sahiptir. Faiz kararlarının alınması, orta vade baz alınarak olası enflasyon öngörüsüne göre şekillenir.

TCMB'nin ağırlıklı ortalama faiz oranı nedir?

Faiz oranlarını para piyasalarında etki edebilmesi hedefi ile belirleyen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, ülkenin ekonomik durumundaki en son nakit para kaynağıdır. Piyasalarda, finans kurumlarına, bankalara borç nakit para verebilir ya da alabilir. Para Politikası Kurulu tarafından belirlenen faiz oranlarına ilişkin kararlar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından açıklanır. Örnek olarak 2022 yılı için açıklanan faiz oranı durumuna göre politika vaizi olan bir hafta vade tarihli repo ihale faiz oranı %12’den %10-5’e indirilmiştir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler