FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tezgahüstü piyasalar nedir? Tezgahüstü piyasaların özellikleri nelerdir?

Ekonomi ve finans alanlarında, işlem sırasında kapatılan hisse senetleri borsanın dışındaki aracı kuruluşlar tarafından alınıp satılabilir. Bu durum tezgah üstü piyasaları oluşturur. Kısaca organize olmamış olan, örgütlenmemiş piyasalar olarak bilinir. Tezgah üstü piyasalarda ürünlerin fiyatları pazarlık aracılığı ile belirlenir. Ekonomik değişikliklerden, sosyo-ekonomik gelişmelerden etkilenen bir piyasa türü olan tezgahüstü piyasaların özellikleri nelerdir?

Tezgahüstü piyasalar nedir? Tezgahüstü piyasaların özellikleri nelerdir?

İngilizce "Over The Counter" ifadesinden gelen ve genellikle "OTC" kısaltması ile kullanılan piyasalar tezgahüstü piyasalardır. Pazarlık usulü ile alıcı ve satıcı arasında yapılan alım-satım işlemlerinin yapıldığı piyasalardır. Yatırımcılar bu piyasalarda işlem yapacaklarsa riskleri de göze almalı ve bazı önlemleri düşünerek hareket etmelidirler. Bu önlemlerin başında "stoploss" gelir. Stoploss kaybı durdur anlamına gelen bir borsa terimidir.

Tezgahüstü piyasalar nedir?

Borsa piyasası dışında alıcı ile satıcı arasında yapılan bir pazarlık sonucunda gerçekleşen alım ve satım işlemleri tezgahüstü piyasalar olarak adlandırılır. Bankaların arasındaki repo piyasaları, bireysel krediler, döviz alımları ve döviz satımları, Kapalı Çarşı efektif pazarı tezgahüstü piyasa ürünleri arasında yer alır. Tezgah üstü türev ürünler ise forward, opsiyon, futures ve swap’tır. Yatırımcılar aldıkları riskin belirsiz olmalarını istedikleri zaman bu türev ürünleri tercih ederler.

Tezgahüstü piyasaların özellikleri nelerdir?

Tüm piyasaların olduğu gibi tezgah üstü piyasaların da bazı özellikleri bulunur. Tezgahüstü piyasaların özellikleri:

  • Şeffaf olmayan, yalnızca alıcı ve satıcı arasında geçen piyasa türüdür.
  • Belirlenmiş bir organizasyon durumu yoktur.
  • En güvenli yatırım pazarları arasında yer alır.
  • Sermaye Piyasa Kurulu’nun denetlemesi altındadır.
  • Düşük giderleri ve yasal açıdan esnekliği ile avantajları yüksek olan bir pazardır.
  • Fiziki olarak herhangi bir mekâna ihtiyaç duymadan işlem yapılabilen piyasalardır.

    Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler