FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tezgahüstü türev piyasalar nedir?

Finans ve ekonomi alanlarında kullanılan bazı terimler ve ifadeler vardır. Tezgahüstü türev piyasalar da bu ifadeler arasındadır. Borsa kapsamında alınıp satılması mümkün olmayan, finans kurumları ve müşterileri arasında yapılan finansal ürünler için işlem yapılan piyasalar tezgahüstü türev piyasalardır. Faizlere, vade tarihlerine, bazı teknik koşullara göre biçimlendirilir.

Tezgahüstü türev piyasalar nedir?

Yatırımcıların işlem yapabildiği piyasalardan biri de tezgahüstü türev piyasalardır. Bu piyasalarda tezgahüstü ürünler olarak tanımlanan ürünlerin satım ve alım işlemleri gerçekleştirilir. Tezgahüstü ürünler getirileri farklı bir deperin getirisine dayalı olarak türemiş olan ürünlerdir. Risklerden korunabilmek ya da belli bir seviyede risk almak, bu sayede getiriyi arttırmak için kullanılan bu ürünlerin en belirgin ve önemli özellikleri spot piyasalardaki değişikliklerden kaynaklı olarak değerlerinde değişiklik göstermeleridir.

Tezgahüstü türev piyasalar nedir?

Borsaların dışında kalan, sermaye piyasalarında aracılık işlemleri gerçekleştiren finans kurumları ile karşılıklı olarak yapılan işlemler tezgahüstü piyasaları olarak isimlendirilmiştir. Bu piyasalar için yapılacak işlemler bankalar aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Tezgahüstü türev piyasalardaki ürünler için en büyük risk anaparanın kaybedilebilme olasılığının yüksek olmasıdır. Farklı ülkelerin para birimleri arasında geçiş görülebilen türen ürünler diğer para birimleri cinsinden sabit tutulamayabilir. Bu sebeple değişik para birimleri açısından kayıplara sebep olabilirler.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler