FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tüketici Eğilim Anketi nedir?

Kısaca tüketici güven endeksinin bir ölçeği olarak tanımlanabilen Tüketici Eğilim Anketi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile Türkiye İstatistik Kurumu'nun işbirliğinde uygulanır. Aylık olarak yapıldığı bilinen bu anket, tüketicilerin mevcut ekonomik durum ile yakın gelecekteki ekonomik beklentilerine ışık tutar. Tüketici Güven Endeksi Haber Bülteni aracılığı ile sonuçları açıklanan Tüketici Eğilim Anketi sonuçları nasıl belirlenir?

Tüketici Eğilim Anketi nedir?

Kişilerin yakın gelecekteki tasarruf ve harcama eğilimleri ile mevcut ekonomik duruma yönelik yaklaşımlarını temsil ettiği söylenebilen Tüketici Eğilim Anketi, aylık olarak yapılır. Tüketici Güven Endeksi Haber Bülteni kapsamında sonuçları açıklanan Tüketici Eğilim Anketi, TCMB ile Türkiye İstatistik Kurumu tarafından gerçekleştirilir. Bu anketin tüketici güven endeksini ölçmeye yaradığı söylenebilir.

Tüketici Eğilim Anketi nedir?

"Tüketici Eğilim Anketi"nin ne olduğunun açıklanabilmesi için ilk olarak Tüketici Güven Endeksine değinilmesi gerekir. Tüketici Eğilim Anketi aslında "Tüketici Güven Endeksi"nin ölçeğidir. Tüketici Güven Endeksi, tüketicilerin genel ekonomiye ilişkin durum değerlendirmeleri ile bireysel mali durum yorumlamalarıdır. Ayrıca yakın gelecekteki tasarruf ve harcama eğilimlerinin ölçülmesinin amaçlandığı göstergeye Tüketici Güven Endeksi denilebilmektedir. Bu bağlamda Tüketici Eğilim Anketi de genel ekonomi, kişisel mali durum ve yakın gelecekteki harcama ile tasarruf eğilimlerinin ölçülmesine yarayan bir ankettir.

Tüketici Eğilim Anketi nasıl uygulanır?

Yakın gelecekteki beklentilerle kişisel mali durum değerlendirmelerini temsil ettiği söylenebilen Tüketici Eğilim Anketi, TCMB ile Türkiye İstatistik Kurumu işbirliğinde uygulanır. Bağımsız olarak uygulanan bu anket aylık olarak yapılır. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Ulusal Veri Yayımlama Takvimi kapsamında, Tüketici Güven Endeksi Haber Bülteni aracılığıyla bu anketin verileri düzenli bir şekilde açıklanır. Anketin sonuçları ise cinsiyet ve yaşa göre hesaplanır.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler