FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tutsat (ipotek) kredileri nedir?

Tutsat (İpotek) kredileri bir tür gayrimenkul finans sistemidir. Bir finans kuruluşu tarafından ev, arsa gibi taşınmaz olan mallar üzerinden yapılacak ipotek işlemi karşılığı olarak uzun vade tarihli konut kredilerinin kullanılmasını öngörür. Özel ve tüzel kişiler bu sistem ile talep etmiş oldukları taşınmaz için belli bir peşinat öder.

Tutsat (ipotek) kredileri nedir?

Bir gayrimenkul finans sitemi olan ipotek kredisi kişilerin alacakları taşınmaz mal için önceden yaptıkları bir peşin ödeme gerektirir. Geri kalan rakam da anlaşılmış olan finans kuruluşundan borç alınarak karşılanır. Borcun geri ödemesi finans kuruluşu ve alıcı arasında yapılan anlaşma tarihine göre yapılır. Bu sistemde kişiler, talep ettikleri taşınmaz mal için belli bir peşinat öder, geri kalan tutar da finans kuruluşu tarafından ödünç verilerek karşılanır.

Tutsat kredileri nedir?

İpotek kredileri ya da tutsat kredileri, finans kuruluşları ya da bankalar aracılığı ile ev, arsa ya da başka taşınmaz mallar üzerinden verilir. Konut kredisinin kullanılması hâlinde kişiler talep etmiş oldukları taşınmaz mal için peşinat öder ve gerisini finansal kuruluş tarafından ödünç verilerek ödenir. Finansal kuruluş ya da benzer bir banka, ödünç verdiği kredi geri ödenene kadar taşınmaz mala el koyma yetkisine sahiptir. Borcun ödenmesi, önceden belirlenen ödeme serisine uyarak sabit ya da değişken faizle gerçekleştirilebilir. Finansal kuruluşlar ya da bankalar, kullandıkları tatsat yani morgage kredilerini teminat göstererek tahvil ihraç edebilir ve borçlanabilir.

İpotek kredileri kişinin geliri kredi ödemesi için yetmediği zaman o kişiye ait araba, ev ya da benzeri bir taşınmaz malı teminat gösteren kişilere verilen bir kredi türüdür. Finans kuruluşlar kullandırmış oldukları ipotek kredilerini teminat gösterme yolu ile tahvil ihraç edebilir ve borçlanabilir. Tutsat kredileri üzerindeki riskler şu şekildedir:

  • Faiz riski
  • Erken ödeme riski
  • Nakit para riski
  • Kredi riski

    Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler