FİNANS

Tatile gideceklere kötü haber

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, kredi kartına taksitle yapılan tatil alışverişlerinin kısıtlanabileceği mesajını verdi.

Tatile gideceklere kötü haber

Öztekin, üzerinde çalıştıkları kredi kartı düzenlemeleri kapsamında “kuyumcularda taksidin de kalkabileceğini” açıkladı. Kuyumcularda bazı yerlerde işin tefeciliğe dönüştüğünü belirten Öztekin, “Kredi kartıyla alışveriş yapılmış gibi gösterilip borç para alınıyor. Kredi kartıyla taksit taksit ödeniyor. İnsanlar tefecilikle karşı karşıya geliyor. Kuyumculuk sektöründe taksitlendirmeyi kaldırdığınızda hem sosyal hem de ekonomik yönden sonuç alıyorsunuz” dedi.

Getirecekleri düzenlemeler kapsamında üretimi daha çok Türkiye’de olan beyaz eşya sektörü gibi sektörlerinin etkilenmemesi için hassas çalıştıklarını belirten Öztekin, “Krediyle tatil olmaz” mesajı da verdi. Öztekin, “Krediyle tatilin Türkiye’nin önceliği olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Öztekin, “Elimizdeki kredi kaynaklarıyla turizmi desteklememiz mi gerekiyor? Eldeki kıt kaynaklarla tatil mi yapacağız? İnsanlar tabi ki tatil yapabilirler. Ancak tatil krediyle desteklenmeli mi? Tatil bir öncelik olabilir mi? Çok da öncelik gibi görünmüyor. Türkiye ekonomisi tatili finanse etmeli mi etmemeli mi? Bu soruların yanıtı önemli” dedi.

“Tüketici kredisiyle büyümenin sonuna gelindi”
Kredi kartları ve tüketici kredisi sınırlama çalışmaları hakkında bir grup gazeteciye bilgi veren Öztekin, bankalarla görüşmelerinin sürdüğünü söyledi. Bankaların sınırlamalara karşı olduğunu ve daha fazla kredi satmak istediğini belirten Öztekin, “Ancak artık tüketici kredileriyle büyümenin sonuna gelindi. Tüketici kredisiyle daha fazla gidilebilecek alan kalmadı. Kaynakların tüketimden ziyade üretimde kullanılması önemli. Bankalarımızın tüketimden ziyade üretime yönelmesini istiyoruz” diye konuştu.

“Beyaz eşyaya getirilecek sınırlama yerli üretimi vurur”
Tüketici kredileri ve kredi kartlarına getirilecek sınırlamanın ekonomiyi nasıl etkileyeceğine de baktıklarını belirten Öztekin, krediyle desteklenen tüketimin üretim artışına mı yoksa daha fazla ithalata mı yol açtığını da incelediklerini kaydetti. Bu kapsamda krediyle yapılan büyümenin cari açığa etkisini de değerlendirdiklerini kaydeden Öztekin, tüm bu kriterlere bakarak, bir düzenleme yapacaklarını ve bu yolla tüketici kredileri ve kredi kartıyla yapılan harcamaların cari açığı ve ithalatı artırmayan bir yapıya dönüştürmek istediklerini söyledi. Buna örnek olarak da beyaz eşyayı gösteren Öztekin, “Beyaz eşyada üretim ağırlığı yerli firmalarda. Kredi kartıyla beyaz eşya alımına getirilecek bir sınırlama yerli üretime olumsuz yansır. Bu da üretimi, büyümeyi, istihdamı etkiler. Biz alacağımız önlemlerin yerli üretimi düşürecek, istihdamı olumsuz etkileyecek sonuçlara yol açmasını kesinlikle istemiyoruz. O nedenle çok hassas bir çalışma yürütüyoruz. Tüm sektörleri etki analizi çerçevesinde tek tek inceliyoruz” dedi.

“Otomotiv kredisine yüzde 25- 75 sınırı gelebilir”
Konut kredisinde olduğu gibi otomotiv kredisinde de 25’lik peşin ödeme sınırı getirilebileceğini belirten Öztekin, “meselenin tek başına yüzde 25-75 meselesi olmadığını” da söyledi. Öztekin, son dönemde kredi harcamalarında 50 milyar liralık artış olduğunu, ancak bu tutarın 27 milyar TL’sinin faiz olduğunu belirterek; faiz ödemelerinin de kredilerde dikkate alınması gereken bir unsur olduğunu söyledi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler