FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vade primi nedir?

İngilizcesi "Term Premium" olarak belirtilebilen vade primi, yatırımcıların daha az tercih ettikleri vade ile ilişkilidir. Yapılan vadeli işlemler arasında vade priminin ödenmesi de söz konusudur. Genelde yatırım aracının vadesinin artması ile birlikte vade priminin miktarı da değişiklik gösterir. Vade primi nedir?

Vade primi nedir?

Genelde vadeli piyasalarda gerçekleştirilen vadeli işlemler söz konusu olduğu zaman vadeli prim kavramı da sıklıkla araştırılır. Çünkü vadeli prim, daha esnek ve avantajlı olarak nitelendirilen vadeli işlemlerden birine yönelik olan kavramlardandır. Yatırımcıların daha az tercih etme eğilimi gösterdikleri vadeye ödenen prime vade primi denilir.

Vade primi nedir?

Beraberinde vadeli piyasa ve vadeli işlem gibi kavramları da getiren vade primi, sıkça araştırılan terimler arasındadır. İngilizcesi "Term Premium" olan vade primini açıklamak için ilk olarak vadeli piyasa ve vadeli işlem terimlerine değinmek gerekir. Bu bağlamda söz edilen kavramların açıklamaları aşağıdaki gibi belirtilebilir:

  • Vadeli Piyasa: En basit tanımı ile vadeli piyasa, yatırımcıların daha esnek işlemler gerçekleştirebildikleri sistemlerdir. Çünkü bu piyasalarda finansal varlıklar normalden daha farklı nitelendirilir. Yani finansal varlıkların ileride sahip olacağı tahmin edilen değerlerden hesaplanması söz konusudur.
  • Vadeli İşlem: Yatırımcılara risk faktörlerinden korunmayı sağlayan işlemlere vadeli işlem denilebilir. Bu işlemlerde alıcı ve satıcının sözleşmeler üzerinde değişiklik yapma hakkı bulunabilir. Dolayısıyla kazanç elde etme sürecinde daha esnek ve avantajlı bir ortamdan söz edilebilir.

Yukarıda açıklanan kavramlar ışığında vadeli prim terimi de kolaylıkla tanımlanabilir. Kısaca vadeli prim, yatırımcıların daha az tercih edebilecekleri vadelere ödenecek ücrettir. Yani yatırımcılar tarafından tercih edilme ihtimali daha az olan vadelere ödenen prime vadeli prim denilir. Ayrıca genelde yatırım aracının vadesi arttıkça bu vade için ödenecek olan vade priminin de artış gösterdiği bilinir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler