FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2014'te en çok buraya yatırım yapan kazandı!

2014'de yatırım araçlarının yıldızı borsaydı. Borsa yatırımcısına yüzde 25 getiri sağladı. Ancak konutta Ataşehir ve Bağcılar getiride yıldız oldu.

2014'te en çok buraya yatırım yapan kazandı!

2014'te piyasalar başdöndürücü bir hızla dalgalandı. Bu ortamda yine de birçok enstrüman yatırımcısına kazandırdı. Menkul kıymetlerde BİST 100 endeksi ön plana çıktı. Gayrimenkulde ise İstanbul'un bazı ilçeleri adeta dudak ısırttı.

BORSANIN YILDIZI PARLADI

2014 yıl boyu getirilere bakıldığında yatırımcıya en çok kazandıran BİST 100 endeksi oldu. 2014 yılına siyaset arenasındaki yüksek tansiyon ve Fed'in tahvil alım programını sonlandırmasıyla giren piyasalarda borsa yılın ilk döneminde 60 bin puan civarında gezindi, en düşük 60 bin 574 puanı gördü. Ancak 31 Mart yerel seçimlerinin ardından tablo değişti. 2014'ün ilk çeyreğinden sonra ivme kazanan borsa yılın son aylarına doğru 87 bin puanı geçerek rekora yaklaştı. Ancak gelen Rusya krizinin ardından rekoru yakalama trendi son buldu ve borsa 84 bin puanlara geriledi. Yine de borsa yüzde 25'lik yıllık getirisiyle dünyanın en çok kazandıran 5 borsası arasında yer aldı.

DOLAR YATIRIMCIYI TAŞIDI

Döviz piyasalarının şampiyonu ise dolar oldu. Gelişmekte olan ülkeler Fed'in faiz artırımı zamanlaması sebebiyle sürekli dalgalı bir seyir izlerken gelişmiş ülkelerde ise dolar sürekli değer kazandı. ABD ekonomisinin özellikle yılın son çeyreğinde aylık 300 binin üzerinde istihdam yaratması ve 3. çeyrekte yüzde 5 büyümesi doları ateşledi. Dolar TL karşısında 2.41 TL ile rekorunu yenilerken yılbaşında parasını dolara yatıranlar yüzde 8.4'lük getiri sağladı.

GAYRİMENKULDE TOP 10

ABD ekonomisinin müthiş toparlanması ABD borsalarını da rekordan rekora koşturdu. Dow Jones Christmas tatili öncesi 18 bin 103 puanla tarihi rekoruna ulaştı. Özellikle son çeyrekte neredeyse hergün rekor kapanışlar gerçekleşti. Sene başında Dow Jones endeksine para yatıran yatırımcı yüzde 8.9 getiri sağladı.
AVRUPA TATMİN ETMEDİ

ABD'nin aksine Avrupa yatırımcısını üzdü. Avrupa merkez bankası'nın yılın sonlarına doğru varlık alımlarına start vermesi, ancak bu alımların ilk aşamada yetersiz olması Avrupa borsalarını yeterince sıçratmadı. Avrupa'nın lokomotifi Almanya'da Dax borsası sadece yüzde 2.7'lik getiri sağladı. Avrupa Merkez Bankası'nın bilançosunu 3 trilyon dolara çıkaracağını açıklaması, ancak bugün bunun çok gerisinde olunması beklentileri 2015'e sarkıttı. Euro cephesi de çalkantılı bir yılı geride bıraktı. ABD ekonomisinin toparlanması ve AMB'nin adımlarının beklenen etkiyi yaratmaması ile Euro başta dolar karşısında olmak üzere birçok para birimine karşı değer kaybetti. Avrupa'da iç talebin canlanmaması bu değer kaybını kalıcı hale getirebilir. Bu gelişmeler üzerine Euro TL karşısında yıllık yüzde 4 kayıp yaşadı.

ALTIN YATIRIMCISINI ÜZDÜ
2014'te yaşanan birçok jeopolitik risk ve siyasi gerilime rağmen altın yatırımcısını yine üzdü. On yıllardır süren getiri şampiyonluğu 2013'te son bulan altına Rusya krizi, IŞİD'in ilerleyişi gibi riskler destek olamadı. ABD ekonomisinin toparlanmasına karşı değer kaybını sürdüren altın ons bazında yatırımcısına yüzde 1 kaybettirdi. Yurtiçi piyasalarda ise altını doların yükselmesi kurtardı. Gram altın yıl içimnde 82 liraya kadar düşse de bugünlerde 89 liraya kadar dayandı be yatırımcısına yüzde 6 getiri sağladı.

GAYRİMENKULDE ŞAMPİYON 'TİCARİ' OLDU

Gayrimenkulde en çok kazandıranların başında ticari üniteler geldi. hurriyetemlak.com Emlak Endeksi'ne göre; özellikle İstanbul'daki ofis ve dükkan sahipleri 2014'te yüzde 42'ye varan kâr elde etti. Ticari ünitelerde metrekare ortalama satış fiyatı 6.000 TL'yi buldu. En yüksek kâr oranı ise Bahçelievler'de oldu. Ortalama fiyatın 5.041 TL'ye ulaştığı ilçede ticari üniteye yatırım yapanlar yüzde 96 kazandı. İkinci sırada ise yüzde 70 kâr oranı ile Bakırköy geldi. Bakırköy'deki ofis ve dükkanların metrekaresi 6.919 TL'ye kadar yükseldi.

KONUTTA EN YÜKSEK PRİM ATAŞEHİR'DE

İstanbul'da 2014 yılında 'konut' ortalama yüzde 28 kazandırdı. En çok prim ise Ataşehir'deki konut piyasasında yaşandı. İlçede konut fiyatları bir yılda yüzde 46 artarak 4.737 TL TL/m² mertebesine ulaştı. Yüzde 42 prim oranıyla Bağcılar ikinci sıradaki yerini aldı. İlçede konutların metrekaresi 2.401 TL oldu. En çok prim yapan ilçelere bakıldığında üçüncü sırada ise yüzde 41 kâr oranıyla Silivri var. Ortalama fiyat ise 1.629 TL.
ARSA YATIRIMI İSTANBULDA YÜZDE 26 KAZANDIRDI

2014'te parasını arsaya yatıranlar İstanbul'da yüzde 25 oranında kâr etti. Beykoz'da yıllık fiyat artışı yüzde 162'yi, Çatalca'da yüzde 38'i, Arnavutköy'de yüzde 23'ü, Silivri'de ise yüzde 8'i buldu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler