FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çalışanların yaşamını değiştirecek değişiklik

Cari açığın ilacı olan tasarrufların artırılmasında büyük paya sahip olması planlanan bireysel emeklilikte yeni bir uygulama başlayacak.

Çalışanların yaşamını değiştirecek değişiklik

Pilot uygulama kapsamına alınacak şirketlerde, işe yeni başlayan her çalışanın sisteme üye olması istenecek

Geçtiğimiz yıl yüzde 25’lik devlet katkısı uygulamasıyla hızlı büyüyen bireysel emeklilik sisteminin (BES) yaygınlaşması için ‘zorunlu katılım’ planlanıyor. Bunun için emeklilik şirketleri ve Hazine, bir pilot uygulama konusunda çalışmalalar yapıyor. Hazırlanan taslağa göre, işe yeni başlayan herkesin bireysel emeklilik sistemine katılması zorunlu olacak. Ancak, poliçeyi devam ettirip ettirmemek gönüllü olacak.
Bu pilot uygulama için gönüllü olacak şirketlerle, emeklilik şirketleri arasında bir anlaşma yapılacak. Yani bir şirket, işe yeni başlayan çalışanını sosyal güvenlik sistemine aldıktan sonra, anlaştığı emeklilik şirketinden zorunlu olarak BES sözleşmesi yapmasını isteyecek. Bu kişi daha sonra sistemde kalmak isterse ödemelerine devam edebilir. Sistemde kalmak istemezse poliçesini iptal edebilir.

‘Otomatik katılım’ denecek

Buradaki amaç, herkesi BES’le tanıştırmak. Türkiye’deki tasarruf oranlarının artırılmasına katkı sağlamak. Ayrıca, ‘zorunlu’ uygulamaya çalışanların bakış açısının öğrenilmesinin yanı sıra ‘sistemden çıkış’ nedenlerinin de yanıtı aranacak. ‘Otomatik katılım’ adı verilen uygulama henüz taslak aşamasında. Ancak öğrenilen bilgilere göre, pilot uygulamaya bu yıl içinde geçilmesi planlanıyor.

Bilindiği gibi Türkiye’de tasarruf oranı GSMH’nın yüzde 12’sine gerilemiş durumda. Tasarruf oranlarındaki düşüş cari açığın da en büyük nedenleri arasında. Sürdürülebilir ekonomik büyüme için Türkiye’deki tasarruf oranının yüzde 20’lere yükselmesi gerekiyor. Cari açığın ilacı olan tasarruf oranlarının artırılmasında da BES’e büyük pay düşüyor. Bunun için hükümet, geçtiğimiz yıl 1 Ocak itibariyle devlet katkısı uygulamasını başlattı.

Sisteme 100 TL ödeyen herkese 25 TL’de devlet veriyor. Şu anda sistemdeki üye sayısı 4 milyon 264 bini aşmış durumda. Toplam fon tutarı da 25.5 milyar TL’yi buldu. Sektördeki fon tutarının bu yılsonunda 34 milyar TL’ye, üye sayısının ise 5.2 milyon olması bekleniyor.

Recep Koçak istifa etti
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Recep Koçak, dün görevinden istifa etti. Yapılan açıklamaya göre, Birlik Başkanlığı’na TSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Olgaç vekalet edecek. Olgaç, aynı zamanda Allianz Sigorta Yönetim Kurulu Üyeliğini de yapıyor. Öte yandan Birlik, olağan seçimli genel kurul toplantısını 11 Nisan’da yaparak yeni başkanını seçecek.

Fon yöneticilerini SPK değiştirecek
Bireysel emeklilik sistemi hızlı büyürken, diğer taraftan emeklilerini de vermeye başladı. Şimdi sistemdeki getiriler önem kazanmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir tebliğe göre SPK, performansı ortalamanın altında kalan fonun, yöneticisinin değişmesini isteyebilecek. Ancak, bunun hangi kriterlere göre yapılacağı henüz netlik kazanmış değil.

SPK’nın önümüzdeki dönemde fon kategorilerine göre bir düzenleme yapması bekleniyor.

Kesintiler düşecek

Öte yandan, sektörü ilgilendiren bir diğer gelişme de fon yönetim gider kesintileri ile ilgili. Önümüzdeki dönemde yönetim gider kesintisi oranının düşmesi bekleniyor. Performansı iyi olan fondan yüksek, performansı düşük olan fondan daha düşük kesinti yapılacak.(MİLLİYET)

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler