FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Faiz 25 ayın zirvesinde

Gösterge tahvilin bileşik faizi son 25 ayın en yüksek seviyesi olann yüzde 11,32'yi gördü.

Faiz 25 ayın zirvesinde

Gösterge tahvilin bileşik faizi son 25 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 11,32'yi gördü. Tahvil bono piyasasında güne yüzde 11,24 seviyesinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi, Hazine'nin bugün gerçekleştirdiği ihalelerin ardından 12 Ocak 2012 tarihinden bu yana en yüksek seviye olan yüzde 11,32'yi gördü. Mart ayının ilk haftasında yapılan 5 ihale ile piyasaya 12,4 milyar TL ve kamuya 2,8 milyar TL satış yapılırken, piyasaya olan itfaların yüzde 76'sı ve toplam itfanın yüzde 79'u çevrildi.

Mart ayı programına göre Hazine bugünkü üç ihaleden sonra 18 Mart'ta 15 ay vadeli iskontolu tahvil ihracı yapacak. Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Garanti Yatırım TL-Faiz Analisti Onur Engin Tezcan, Hazine Müsteşarlığı'nın dün ve bugün gerçekleştirdiği beş ihaleyle mart ayı borçlanmasını büyük ölçüde tamamladığını belirtti. Hazine'nin mart ayı içerisinde 19,2 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 16,9 milyar TL'lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planladığını anımsatan Tezcan, "Hazine dün ve bugün gerçekleştirilen ihalelerde toplam 15,2 milyar TL borçlanırken, 18 Mart'ta gerçekleştirilecek ihale ile birlikte mart ayı borçlanması tamamlanmış olacak. Hazine'nin bu ihalede 1,7 milyar TL satış yapması yeterli olacak" dedi. Haftanın ilk iki günü gerçekleşen ihalelerde, orta vadede belirsizliğin devam etmesi dolayısıyla talebin daha çok enflasyona endeksli ve değişken faizli tahvile yoğunlaştığını ifade eden Tezcan, bugün gerçekleşen ihalelerde sabit faizli tahvillere talebin nispeten düşük kaldığını ve faizlerin piyasa beklentilerinin bir miktar üzerinde oluştuğuna dikkati çekti.

Tezcan, şunları kaydetti: "Orta vadede TL'nin değeri, buna bağlı olarak Merkez Bankası'nın fonlama politikası ve yurt dışı gelişmeler tahvil faizleri üzerinde etkili olmaya devam edecek. Özellikle bir süredir TL'deki değer kaybına bağlı olarak TCMB'nin haftalık repo ihalelerini piyasa ihtiyacının altında açtığını görüyoruz. Söz konusu politika özellikle kısa vadeli tahvil faizleri üzerinde baskı oluşturmakta. Beklentimiz TL'de kalıcı olarak değer kazancı olana kadar TCMB'nin sıkı para politikası uygulamalarına devam etmesi ve kısa vadeli tahvil faizleri üzerindeki baskının sürmesi yönünde. Uzun vadelere baktığımızda ise gelişmekte olan ülkelere ilişkin olumsuz haber akışı ve bölgesel gelişmeler faizler üzerinde etkili. Sonuç olarak tahvil faizlerinde yaşanabilecek olası gerilemelerin sınırlı olacağını düşünüyoruz."

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler