FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Faiz artışı kredileri nasıl etkiledi?

Merkez Bankası’nın faiz artışı kararı, ihtiyaç ve konut kredisi kullanacakların maliyetini de ciddi oranlarda arttırdı.

Faiz artışı kredileri nasıl etkiledi?

Özellikle de kredi toplam geri ödemelerinde gözle görülür yükselişler oldu.

120 ay vadeli 100 bin lira konut kredisi kullanan bir kişi 9 ay önce bu krediyi kullanandan 34 bin lira fazla ödeyecek. Kredi karşılaştırma hizmeti veren www.enuygun.com sitesinin analizine göre toplam geri ödemelerde Mayıs ayına göre ihtiyaç kredilerinde yüzde 10, konut kredilerinde ise yüzde 23’ü bulan artışlar oluştu.

100 BİN LİRALIK KREDİDE FARK 34 BİN LİRA 1

Son 9 ayın konut kredilerini inceleyen Enuygun.com analisti Tuğba Hacıbayramoğlu "Aynı bankadan Mayıs ayında 120 ay vadeli 100 bin lira kredi kullanan bir kişi, aylık bin 200 lira ve toplamda 148 bin lira kredi ödemesi yaptı. Bu hafta ise bu oran aylık taksitlerde yüzde 1,07 faiz oranıyla 14.83 lira ve toplamda 181 bin 967 liraya çıkıyor. Faiz artışlarından sonra konut kredisi kullanan bir kişi 9 ay önce konut kredisi kullanan kişiye göre toplamda yaklaşık 34 bin lira fazla ödeme yapmak zorunda kalacak" dedi.

İHTİYAÇ KREDİSİNDE ARTIŞ YÜZDE 10

Merkez Bankası’nın yaptığı faiz artışı, ihtiyaç kredisi faiz oranlarını da etkiledi. İhtiyaç kredisinde vade sınırı 36 ayla sınırlandırıldığı için konut kredisi kadar etkili bir artış söz konusu değil. Ancak yine de Mayıs ve Haziran aylarında 36 ay vadede yüzde 0,86’a kadar gerileyen faiz oranları, bu hafta yüzde 1,30’a kadar yükseldi. Örneğin Türkiye’nin en köklü bankalarından birinde geçen Haziran ayında 36 ay vadeli 10 bin lira kredi kullanan bir kişi, aylık 334 lira toplamda 12 bin 173 lira öderken; aynı bankadan aynı krediyi bu hafta kullanırsa yüzde 1,30 faiz oranıyla aylık 365 lira toplamda ise 13 bin 345 lira ödeme yapıyor olacak. İhtiyaç kredilerinde de yaklaşık yüzde 10’luk bir artış var.

Faiz oranlarının tarihi dip seviyelerini gördüğü Mayıs ve Haziran aylarına göre bir değerlendirme yaptıklarını belirten Hacıbayramoğlu "Ancak faiz oranlarında bankalar çok sık değişiklik yapıyor, bu yüzden bir miktar daha yukarı seyir görebiliriz" yorumunda bulundu.

İşte 9 ay öncesi ve sonrasında bankaların kampanyalı kredi faiz oranlarının kaşılaştırması


Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler