FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte Türkiye'de tarım gerçeği

Ekonomist Dr. Mehmet Cavlı, son 20 yılda Türkiye'de tarım ve hayvancılığın nerelerden nerelere geldiğini Mynet Finans'a özel bir çalışma ile gözler önü serdi.

İşte Türkiye'de tarım gerçeği

Tarım ve hayvancılık konuları dünya ülkelerinin hassas ihtiyaçları arasında yer alıyor. Her ülkede ilk stratejik sektör tarım ve hayvancılıktır. Önceki yıllarda sadece Afrika ülkelerinde açlık tehlikeli bir halde iken, son yıllarda diğer kıtalarda da tarım ve hayvancılık önemsenecek duruma girdi.

Farz edin ki; bir hastaneye gidiyorsunuz. Hastasınız. Sağım yada solumda ağrı var der, teşhisi doktordan istersiniz. Bir organınız ya da bölgesel bir fonksiyonunuzda sıkıntı ortaya çıkacaktır. Hastasınız ya...

Röntgen, MR, ultrason, kan ve diğer tahliller sonucu doktor tavsiyesini ve reçetesini elinize alır, evinize dönersiniz. Bir süre sonra da kontrol istenirse kontrole gelirsiniz. Vücudunuzun neresi ağrırsa ağrısın bütün vücut yıkılır.

Öyle değil mi?

Bu örnekten giderek, tarım ve hayvancılığın ülkemizdeki önemini izah etmek istedim. Yıllar itibariyle, ne idik, ne olmuşuz göresiniz dedim. Türkiye İstatistik Kurumu'nun rakamlarını yorumsuz şekilde bilgilerinize sunuyorum.

TÜİK, "2009 nüfus sayımı istatistiklerine göre, toplam nüfusun yüzde 75,5’i (54.807.219 kişi) il ve ilçe merkezlerinde ikamet ederken, yüzde 24,5’i (17.754.093 kişi) belde ve köylerde ikamet etmektedir.” diyor.

Anlayacağınız, "Köylümüz ve çiftçimiz kalmamış ki, tarımımız, hayvanımız, hayvancılığımız kalmış olsun" diyeceksiniz. Haklısınız... Bizi besleyen, köylümüz ve çiftçimizdir. Bu ülkenin saf, çalışkan, dürüst, misafirperver işçileri ve efendileridir.

"Kurtuluş Savaşı'nda atalarımızın çektiği açlığı unutmadık. Bir zamanlar, tarım ve hayvancılığın en mükemmel ülkesi idik. Tarımda da, hayvancılıkta da ihracatımız vardı" der, geçmişi hatırlatabilirsiniz.

Bugünlere nasıl oldu da gelindi?

Tarım ve hayvancılık ithalatı niye arttı?

Tarım arazilerimiz niye ekilmiyor, sulanmıyor?

Genç nesil niçin çiftçilik yapmıyor? Niye hazırı yiyoruz?

Satın aldıklarımızın para kaynağı neler? Her şey normal mi?

Bu tabloları, yüzlerce ziraat mühendisi, yüzlerce veterineri, yüzlerce mühendisleri mezun eden üniversitelerin hocaları açıklasın. Odalar, borsalar açıklasın. Akademik projeler görelim. Bu ülke hepimizin. Bilgi, tecrübe, projeler ortaya konulsun.

Tablolarla sizi baş başa bırakacağım. 17 adet TÜİK tarafından yayınlanan seçilmiş tabloları inceler, sonra "her şey çok iyi, sorun yok" diyebilirsiniz.

Tarım ve hayvancılık sektöründe oluşan tabloları, yıllar itibariyle takdim ediyorum. Nüfus artışımızı da dikkate alarak değerlendirirsiniz. Para piyasalarında ki istatistikleri kumar misali gelecek tahmini, kumar misali diğer tahminleri bu sektörde yapamazsınız.

Her şey ortada gelişiyor. Yüce Allah ülkemize kuraklık verdirtmesin. Yoksa tarım ve hayvancılığımız çok sıkıntı çekebilir, bizler ithalata bağımlı bir ülke haline dönebiliriz. İsterim ki sektörün uzmanları değerlendirsin.

Dünya ülkeleri dertli diye biz oturamayız.

Tablolarımızın yorumlarını size bırakarak bilginize sunuyorum. Yorumlarınız çok önemli.

Dr. Mehmet Cavlı /( dr.mehmetcavli@mynet.com )

TABLO 1 - TABLO 2

TABLO 3 - TABLO 4 - TABLO 5

TABLO 6

TABLO 7

TABLO 8

TABLO 9

TABLO 10

TABLO 11

TABLO 12

TABLO 13

TABLO 14

TABLO 15

TABLO 16

TABLO 17

TABLO 18


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler