FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Migros, "şok"u erken atlattı

Geçtiğimiz yılı 6.5 milyar TL ciro ile kapatan Migros, Şok'un satışından sonra yaşadığı ciro kaybını iki yıl gibi kısa bir sürede kapattı.

Migros, "şok"u erken atlattı

Mynet - Ekonomi Servisi
Migros'un 2013 sonu hedefi yine çift haneli büyüyerek ciroda 7 milyar TL’yi aşmak olarak açıklandı. Bununla birlikte 2013'e dair bir diğer hedef de 1.000 mağazayı geçerek, 3 bin yeni istihdam yaratmak. Şirket, 3 yıllık süre zarfında ise 12 bin kişi istihdam ederek Türkiye'nin yeni istihdam hedefi olan 1.6 milyonun yüzde 1’ini gerçekleştirmek istiyor.

Migros Grubu’nun, 2012 yılı finansal sonuçları ile 2013 yılı hedeflerini basınla paylaşan Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, 2012 yılını, hedeflerine ulaşarak 6.5 milyar TL ciro ile tamamladıklarını, Migros’un 2013 yıl sonu ciro hedefinin yine çift haneli büyüyerek, 7 milyar TL’yi aşmak olduğunu belirtti.

İki yılda Şok’un cirosunu yerine koyduklarını söyleyen Tort, 2013 sonu mağaza sayısı hedefini 1000’i aşmak olarak belirlediklerini açıkladı. Tort, Türkiye’nin 2023 yılı için perakende sektöründe belirlediği 400-500 milyar dolarlık büyüklük hedefine, Migros’un 60 yılda elde ettiği deneyimle katkı sağlayacaklarını ifade etti.

“Perakendede altın oranı tutturduk"
Migros’a değer katan, ayrıştıran dört özelliğin olduğunu belirten Özgür Tort, “Nasıl ki mimarinin, sanatın bir matematiği var perakendenin de bir matematiği var. Bu matematikte fark yaratan tüm unsurlar birbiriyle bağlantılıdır. Perakendeci olarak bizim yaşantımızda da birbiriyle çok bağlantılı, biri eksik olduğunda tamamlanmayan bir denge bulunuyor. İşte 60. yılına girerken Migros ‘Perakendede Altın Oran’ olarak tanımlayacağımız dengeyi yakaladı. Burada önemli olan kavram, denge arayışıdır. Biz perakendede altın oranı tutturduk, bu 60 yıllık yaklaşımımızın özetidir” dedi. Migros’un ‘Altın Oran’ bileşenlerinin ‘büyüme’, ‘verimlilik’, ‘penetrasyon’, ‘alışveriş deneyimi yaşatmak ve farklılık’ olduğunu açıklayan Özgür Tort, “Bu başlıklar ancak dünyada yıllara yayılan kuvvetli markası ile öne çıkan perakendecilerde bir arada ve birbirini besler biçimde dengede duruyor. Bu denge, Migros markasının kuvvetini, sürdürülebilir büyümesini, zamanlar ötesi perakende yaklaşımını özetlemekte” diye konuştu.

“İşin aslı özümseyerek büyümektir”
Migros Ticaret A.Ş.’nin 60 yıla yaklaşan perakende yolculuğunda daima büyüme odaklı bir strateji izlediğini hatırlatan Özgür Tort, Migros’ta işin aslının, özümseyerek büyümek olduğunu ifade etti. Tort, şöyle devam etti: “Migros’un uzun yıllar sağlıklı büyümesini sağlayacak, son derece planlı ve sistemli bir büyüme stratejisidir bu. Büyüme ne gerektiğinden yavaş ne de hızlı, tam kararında olmalıdır. Her çiçeğin suya ihtiyacı vardır. Ancak haddinden fazla veya az su verirseniz, önce büyümesi durur sonra da solar. Bir yılda 10 mağaza da 1000 mağaza da açılabilir. Mühim olan bu gelişimin ve yatırımın planlı olarak geleceğe katkı yaratmasıdır. Özümseyerek büyümek uzun vadeli olarak rakamlara yansımalı, sürdürülebilmelidir. Kaynakların sürdürülebilir büyümeye hizmet etmesi şirket kadar ülke için, hele bizim gibi hızla gelişmekte olan bir ülke için çok önemlidir. İsraf lüksümüz yok. Migros, 60 yılda özümseyerek büyümeyi, hem tüketiciler, hem çalışanlar hem de tüm paydaşlar nezdinde değerlendirmektedir.”

Migros’ta özümseyerek büyümenin karşılığının yeni mağaza yatırımları, bu yatırımların karşılığının da daha fazla tüketicinin mal ve hizmetlere daha fazla erişimi ve böylece ticaret hacminde artış olduğunu söyleyen Özgür Tort, “2012’de çift haneli büyüdük, 2013’te de çift haneli büyümeyi sürdürme hedefi belirledik. Biz yarattığımız değeri, mağaza yatırımlarımız için harcıyoruz. 2013’te haftada 3 yeni mağaza açıp, süpermarket odaklı olarak 1000 mağazayı geçeceğiz. Kazakistan’da da son 6 yılda 3 kat büyüme sağlayarak yaklaşık 200 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştık, ülkede pazar lideriyiz” dedi.

“Bu yılın satışı gelecek yılki yatırımın çimentosu, harcı”
Perakendede altın oran dengesinde ikinci başlığı verimlilik olarak açıklayan Tort; karlılıkta dünya perakende listesinin en tepesindeki perakendecilerin ortalama karlılık, VAFÖK marjının yüzde 5.7 seviyesinde olduğunu; Migros’un da dünya perakendecileri gibi verimliliğini geliştirerek 2012’de yüzde 6.6 VAFÖK marjı sağladığını açıkladı. “Bu, sağlıklı ve verimli büyümenin önemli bir göstergesidir” diyen Tort, sözlerine şöyle devam etti: “Bizde sistem boşa dönmüyor. Zaman hep ileri gidiyor. Bu yılın satışı gelecek yılın yatırımının çimentosunu, harcını hazırlıyor. Verimlilik esaslı, özümseyerek büyüme stratejimizle her yıl gelecek için yatırımın harcını, çimentosunu kenara koyuyoruz. Bundan da hem Migros, hem tüketici, hem Türkiye ekonomisi kazanıyor. Perakendede olması gereken sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme yolu da budur, biz de bu hedeflerle ilerliyoruz.”

“Türkiye’nin 3 yılda 1.6 milyon kişilik yeni istihdam hedefinin yüzde 1’ini Migros karşılayacak”
Özümseyerek büyüme ve verimlilik esaslı stratejinin yarattığı faydanın en net sonuçlarından birinin de ‘istihdama katkı’ olduğunu ifade eden Özgür Tort, Migros Grubu olarak Türkiye hedefi olarak açıklanan 3 yılda 1.6 milyon kişilik yeni istihdam hedefinin yüzde 1’ini karşılayabileceklerini söyledi ve sözlerine devam etti: “18.500 kişilik Migros Grubu kadrosuna 2013 yılında 3000 yeni istihdam ekleyip, ilerleyen iki yılda yeni istihdamımızı bir önceki yıla göre yüzde 50 mertebesinde artırarak istihdama olan katkımızı sürdüreceğiz. Böylece Türkiye’nin istihdamla ilgili hedeflerine ulaşması için önemli bir katkıda bulunacağız.”

“Gençlere erişim yüzde 18 arttı”
Perakendede altın oranı yakalamak için önemli bir diğer unsurun penetrasyon olduğunu belirten Tort “Türkiye’de hanelerin %60’ına penetrasyon sağladık. Migros, Tansaş, Macrocenter, 5M Migros ve MigrosJet mağazalarımızla farklı gelir gruplarından, her bütçedeki müşterilerimizin isteklerine 2012’de daha fazla yaklaştık” dedi. Migros’un yapısının Türkiye’nin aynası olduğuna dikkat çeken Tort, geçen yıla göre pazar payı artışının %1.8 olduğunu belirtti. Migros’un sektörde 60. yılını kutlamaya hazırlandığını; perakendede 20 yılda bir kuşakların devrettiğini hatırlatan Tort şöyle devam etti: “Migrosla büyümüş geniş bir kitle var ama bizim önceliklerimizden biri de daima yeni jenerasyonu yakalamak. Müşterilerimizin sadakat ve bağlılıkları genç yaşlardan itibaren oluşur ve yarının kaynağıdır. Her jenerasyonda yeni mıknatıs ürünler ilave olur. Değişimi yönetme arzumuz sayesinde, dördüncü kuşağı bugünden yakaladık, bu kuşakla yeni çağımızı yaşıyoruz.” Tort, “Genç nüfusa erişimdeki artış, bizde yüzde 18 oranında. Bir anlamda Migros’un yapısı sürgün verdi” dedi.

“Bahar bizimle geliyor”
Altın oranı oluşturan dördüncü unsuru da alışveriş deneyimi ve farklılık olarak açıklayan Tort müşteriye farklı alışveriş deneyimi yaşatmanın kendileri için önemli hedefler arasında yer aldığını ifade etti. “Baharın geldiğini müşteri ilk mağazamızda öğrensin iddiasındayız. Hangi mevsime girersek girelim, dışarısı mevsime geç girse de bizde mağazalar tam zamanında mevsime girer, müşterimiz de bunu fark eder“ diyen Tort, şöyle devam etti: “Mağazamızdan içeri giren herkese ürünlerimiz, önerisel satış sistemimiz, tematik kampanyalarımız, reyon planımızla yeni deneyimler sunuyoruz. Burada taze ürünler ve özel taze servis reyonları üstünlüğümüz; kendi entegre tesisi olan tek perakendeci olarak sunduğumuz sağlıklı et, organik ve İyi Tarım Uygulamalı meyve sebzelerimiz, Sadece Migros’ta ürünlerimiz bizi ayrıştıran özellikler. Ucuzluk dünyada artık hijyen faktörü oldu. Tüketici artık bir sonraki soruyu soruyor: En doğru ürüne en doğru fiyatı, en iyi hizmetle, yakınımda kim veriyor? Buradaki hassas nokta; doğru hizmet, doğru ürün ve tabii ki uygun fiyat.”

Yeşil perakendeye önem verdiklerini, çevreci kiosk ve poşet uygulamalarının devam ettiğini söyleyen Özgür Tort, dünyada tanınırlığı ve kabul edilebilirliği en yüksek yeşil bina sertifikası olan LEED GOLD Sertifikası’nı (Leadership In Energy and Environmental Design – Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) Bodrum Maya M Migros mağazasıyla aldıklarını vurguladı. Tort, “Bu mağaza Türkiye’de perakende sektöründe LEED GOLD Sertifikası alan ilk ve tek mağaza oldu. Tüm bu farklılıklar, bugün kadar geleceğe de yatırım yaptığımızın göstergesi’’ dedi.

“Teknolojiyi hem verimlilik hem de farklılık unsuru olarak kullanıyoruz”
Dinamik ve yeniliklere açık yapının doğal bir sonucu olarak teknolojinin dilinden anlayan mağazalarla fark yarattıklarını belirten Özgür Tort geçtiğimiz günlerde ‘Avrupa Perakende Teknolojileri Ödülleri’ töreninde ‘Benim Ofisim’ uygulamasının ‘En İyi Mağaza İçi Çözümleri Ödülü’nü aldığını açıkladı. Tort, “Benim Ofisim ile ödül almamız sadece bir sonuç. Teknolojiyi bir yandan verimliliği artıran, öte yandan da tüketicinin günlük hayatına dokunan, alışveriş sırasında yararlanabileceği bir farklılık unsuru olarak kullanıyoruz. Bazı uygulamalar müşterinin gördüğü önyüzde, bazısı Benim Ofisim uygulamasında olduğu gibi arka yüzdedir. Ön yüz daha çabuk kopyalanır; arka yüzü, sistemi kopyalamak daha güçtür” dedi. Migros’un teknolojiyle yarattığı farktan en çok dördüncü kuşağı temsil eden gençlerin etkilendiğini belirten Özgür Tort, “Bu kadar büyük bir rekabet ortamında iş başvurusundan Migros Sanal Market’e, Jet Kasa gibi mağaza içi uygulamalardan sosyal medya uygulamalarına kadar Migros’un hissettirdiği teknolojik yaklaşım, gençlerin mağazadan içeri girmesini kolaylaştırdı. Migros’un bu uygulamaları gençler için adeta bir çekim faktörü oldu. Teknoloji sayesinde içeri adım attılar ama yaşadıkları Migros deneyimi ile kalıcı müşteri oldular” diye konuştu.

“Sanal markette üç yılda üç kat büyüdük”
Migros’un yenilikçiliğini perakendeye karşı duyduğu ve her gün yenilediği meraka borçlu olduğunu vurgulayan Özgür Tort, “Özgürlük çift yönlü çalışıyor bizde. Hem çalışanımıza daha iyisini yapması için özgürlük alanı tanıyoruz hem de tüketiciye tercih şansı veriyoruz’’ dedi. Migros’un yenilikçiliğine en iyi örneklerden birinin Migros Sanal Market olduğunu ifade eden Tort, gıda alanında ilk sistemli sanal marketin 1997’de Migros tarafından kurulduğunu hatırlattı. Özgür Tort, “1997’de sanal marketi ilk açtığımızda kimse bunun ilerisini göremiyordu. Biz direndik, sebat ettik ve bugün bunun meyvesini yiyoruz. Donuk üründen balığa kadar her kategoride Migros Sanal Market satışları arttı. Aynı zamanda doğru lojistik ve teknik altyapı ile büyümenin ve sabretmenin sonucu olarak şu anda dünya üzerinde gıda e-ticareti alanında nadir kar üreten perakendecilerden biri oldu. Sanal markette son 3 yılda üç kat büyüdük. Bu işte vizyon önemlidir” dedi.

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler