FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Otokar BAE İle 661 milyon dolarlık anlaşma imzaladı

Otokar ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Tawazun’un ortak kurduğu Al Jasoor (Cesur) şirketi, zırhlı araç sözleşmesi imzaladı.

Otokar BAE İle 661 milyon dolarlık anlaşma imzaladı

Türkiye’nin özel sermayeli en büyük savunma sanayii şirketi Otokar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin önde gelen yatırım şirketi Tawazun’un girişimleriyle kurulan Al Jasoor (Cesur) şirketi, Birleşik Arap
Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri ile 661 milyon ABD Doları değerinde 8x8 taktik tekerlekli zırhlı araç sözleşmesi imzaladı. Anlaşma, Abu Dhabi’de gerçekleşen Ortadoğu’nun en büyük savunma fuarı IDEX 2017’de
duyuruldu.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, bu sözleşmeyle Otokar’ın 30 ülkeyi aşan zırhlı araç ihracatını bir adım daha öteye taşıdığına dikkat çekerken,
“Körfez ülkelerine ihracat yapmakla kalmayacak, yerel ortağımızla kurduğumuz şirketimiz Al Jasoor (Cesur) ile yurt dışında üretime başlayacağız.

Ülkemizin savunma sanayii kabiliyetlerinin geldiği nokta açısından bu gelişmeyi çok stratejik ve önemli buluyorum. Milli ana muharebe tankı Altay’ın üretimi için görevlendirildiğimiz takdirde ülkemiz savunma sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamanın da ötesinde yurt dışına ihracatta önemli bir sayfa açacağımıza ve yeni pazarlara ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.

Türkiye'nin tek milli askeri araç üreticisi Otokar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) önde gelen yatırım şirketi Tawazun’un girişimleriyle kurulan Al Jasoor (Cesur), BAE Silahlı Kuvvetleri ile amfibik 8x8 zırhlı araç anlaşması imzaladı. Türkiye için de tek kalemde imzalanan en büyük savunma ihracatı olma özelliği taşıyan, 661 milyon ABD Doları (yaklaşık 2 milyar Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi) tutarındaki anlaşma, BAE'nin başkenti Abu Dhabi'de gerçekleşen Ortadoğu'nun en büyük savunma sanayii fuarı IDEX 2017'de duyuruldu. Abu Dhabi Emirliği’nin Veliaht Prensi ve Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri Başkomutan Yardımcısı Şeyh Mohammed bin Zayed El Nahyan’ın “Rabdan” isimli 8x8 aracın ilk prototipinin açılışını yaptığı törene, Abu Dhabi Büyükelçisi Can Dizdar, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu ve Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Tawazun CEO’su H.E.Saif Mohammed Al Hajeri ile dünyanın dört bir yanından ve Türkiye’den savunma sanayii sektörünün önde gelen isimleri katıldı.

Otokar’ın BAE’deki kurulu Otokar Land Systems şirketi ile BAE’nin önde gelen yatırım şirketi Tawazun’un Heavy Vehicles Industry şirketinin ortak girişim (Joint Venture) şirketi olan Al Jasoor, BAE Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları kapsamında geliştirilen 8x8 amfibik zırhlı aracı, BAE’nin halihazırda sahip olduğu üretim tesislerini kullanarak üretecek.

ALİ Y. KOÇ: SAVUNMA SANAYİİ İHRACATINDA SINIF ATLIYORUZ

Savunma sanayiinde 30 yılı geride bırakan Otokar'ın, 5 kıtada, 30'u aşkın ülkede hizmet verdiğini belirten Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, bu sözleşme
ile Otokar’ın teknoloji ihracatına ve ortak girişim şirketi aracılığıyla yurt dışında üretime başladığına dikkat çekti. “Ülkemizin savunma sanayii kabiliyetlerinin geldiği nokta açısından bu gelişmeyi çok stratejik ve önemli buluyorum” diyen Ali Y. Koç, şöyle devam etti: “Ülkemizin inovasyon ve teknoloji kabiliyetlerinin gelişimi küresel pazarlardaki konumunu güçlendiriyor. İmzalanan bu anlaşma ile şirketimiz Otokar, savunma sanayiinde artık sadece ürün değil global ölçekteki bilgi birikimi, mühendislik, Ar-Ge ve teknoloji transferi kabiliyetleri ile de ön plana çıkıyor.

Otokar mühendislerince tasarlanan ürünler ve kabiliyetlerimiz uluslararası arenada başarı elde ediyor. Bu sözleşmede, uzun, detaylı ve zorlu bir değerlendirmeyle ulaştığımız başarı, Türkiye savunma sanayii için de
tek kalemde imzalanan en büyük ihracat anlaşmasıdır. Gurur duyuyoruz. Al Jasoor’un gelecekte BAE’nin ve bölgenin her türlü kara sistemleri talebini karşılamasını hedefliyoruz.”

ALİ Y. KOÇ: ALTAY PROJESİ ÜLKEMİZİN SAVUNMA SANAYİNE İVME KAZANDIRACAK

Fuarda milli ana muharebe tankı Altay'ın seri üretimi sürecine ilişkin de soruları yanıtlayan Ali Y. Koç, "Otokar'ın ana yükleniciliğinde tasarlanan ve geliştirilen Altay, iki yıldır zorlu testlere tabi tutuldu. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘Kabul Testleri’nde son aşamaya gelindi. Şubat ayı sonuna kadar kabul testlerinin tamamlanması hedefleniyor. Daha önce de ifade ettiğim gibi, Otokar, ülkemiz için stratejik öneme sahip Altay tankının seri üretimini de başarıyla gerçekleştirecek yetkinliklere sahiptir.

Seri üretim için görevlendirilmeye hazırız” dedi. Ali Y. Koç şöyle devam etti: “Dost ve müttefik ülkelerin milli ana muhabere tankı Altay’ın prototipine gösterdikleri ilgi, bu projenin uzun vadede Türkiye’nin savunma
sanayii ihracatına da olumlu katkı sağlayacağının bir işareti. Altay’ın üretimi için görevlendirildiğimiz takdirde ülkemiz savunma sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamanın da ötesinde Altay ile de yurt dışına ihracatta önemli bir sayfa açacağımıza ve yeni pazarlara ulaşacağımıza inanıyorum.”

LEVENT ÇAKIROĞLU: “OTOKAR DÜNYADAKİ VE BÖLGEDEKİ KONUMUNU GÜÇLENDİRİYOR.”

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Otokar’ın teknolojik üstünlüğü, mühendislik gücü, tasarım kabiliyeti ve 30 yıllık tecrübesi ile dünyada savunma sanayii sektöründeki konumunu her geçen gün güçlendirdiğine dikkat çekerken şöyle devam etti: “Günümüzde her ülke için stratejik öneme sahip olan savunma sanayii, Topluluğumuzun da odaklandığı sektörler arasında yer alıyor. Ülkemizde savunma sanayiinin güçlenmesi çalışmaları doğrultusunda, Otokar uzun süredir emek harcıyor, yatırım yapıyor ve başarılı sonuçlar elde ediyor. Bu sözleşme sonucunun da Otokar’ın dünyadaki konumunu güçlendirmesinin yanı sıra ülkemiz savunma sanayinin gelişimine hız kazandıracağına inanıyorum.”

SERDAR GÖRGÜÇ: “OTOKAR LAND SYSTEMS İLE HEDEFLERİMİZİ BÜYÜTÜYORUZ.”

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç ise yaptığı açıklamada, “2016’da Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurduğumuz Otokar Land Systems şirketimizle körfez bölgesi başta olmak üzere yurt dışı işbirliklerimizi güçlendirmeyi, yeni pazarlara açılmayı ve satışlarımızı artırmayı hedeflemiştik. Bu hedefteki ilk adımımız Tawazun ile ortaklaşa kurduğumuz Al Jasoor’un BAE ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak üzere, önümüzdeki dönemde 700’lü adetlere ulaşması öngörülen, dünyanın en büyük 8x8 zırhlı araç alımlarından biri olan bu ilk sözleşmeye imza atması oldu.” dedi.

‘RABDAN’ 8X8 ZIRHLI HAKKINDA:

BAE Silahlı Kuvvetleri’nin bünyesinde hizmet verecek RABDAN 8x8 taktik tekerlekli zırhlı araç, en zor arazi ve iklim koşullarında, modern bir ordunun ihtiyaç duyacağı zırhlı piyade muharebe, keşif gözetleme, silah taşıma maksatlı ve komuta kontrol görevleri için modüler bir platform olarak hizmet vermek üzere tasarlandı. Üstün hareket kabiliyeti, yüksek mayın, balistik koruma özelliğinin yanı sıra orta ve yüksek kalibre silah sistemi entegrasyonuna uygun olan RABDAN, muharebe ağırlığı ve geniş iç hacmi ile dikkat çekiyor. Sürücü ve komutan dahil toplam 11 personel taşıyabilen RABDAN’ın azami yüklü ağırlığı 30 ton. Manevra kabiliyeti, bağımsız süspansiyonu, kilitli transfer kutusu ve patlak gider lastikleriyle yüksek hareket kabiliyetine sahip araç, amfibi (yüzer) operasyon yeteneği ile denizde de gidebiliyor. Rabdan ismi, Hz. Muhammed’in atının soyundan geldiğine inanılan, gücü, sürati ve yarış kazanmadaki kabiliyetleri ile bilinen safkan Arap atından geliyor.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler